Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

mam taki problem: znalazłem ekipę, która mi całkowicie odpowiada niestety ..

niestety Panowie nie prowadzą działalności gospodarczej i co z tym można zrobić, aby w czasie budowy spać spokojnie.

Nie wiem jak można się zabezpieczyć na okoliczność wypadku na budowie - od strony prawnej.

Nie chcę odpowiadać za "różne" wypadki przy pracy - a w tej sytuacji ja staję się pracodawcą.

https://forum.murator.pl/topic/85736-jak-si%C4%99-zabezpieczy%C4%87-na-okoliczno%C5%9B%C4%87-wypadku-n/

Skomplikowane, ale możliwe.

- siebie ubezpieczasz od odpowiedzialności cywilnej,

- z "pracownikami" podpisujesz umowe o dzieło.

A jak chcesz jeszcze bardziej być "bezpieczny", to ubezpieczasz "pracowników" od NW.

witam

mam taki problem: znalazłem ekipę, która mi całkowicie odpowiada niestety ..

niestety Panowie nie prowadzą działalności gospodarczej i co z tym można zrobić, aby w czasie budowy spać spokojnie.

Nie wiem jak można się zabezpieczyć na okoliczność wypadku na budowie - od strony prawnej.

Nie chcę odpowiadać za "różne" wypadki przy pracy - a w tej sytuacji ja staję się pracodawcą.

Jak sie coś stanie to poprostu nie znasz tych gości i nie wiesz co oni tam robili, przecież jest tabliczka "Wstęp wzbroniony".

Skomplikowane, ale możliwe.

- siebie ubezpieczasz od odpowiedzialności cywilnej,

- z "pracownikami" podpisujesz umowe o dzieło.

A jak chcesz jeszcze bardziej być "bezpieczny", to ubezpieczasz "pracowników" od NW.

a jakie oc mam dla siebie wykupić - od czego?

czy podpisanie umowy o dzieło nie będzie się wiązało z jakimiś deklaracjami zus itp?

chyba najlepszym rozwiązaniem jest wysłać jednego z nich do gminy - niech rejestruje działalność :)

ps

dzięki za podpowiedzi

Umowa o dzieło nie "podlega ZUS"

Co do ewentualnych ubezpieczeń znajdź brokera ubezpieczeniowego (a najlepiej kilku) i tam uzyskasz szczegółowe informacje - co jak i za ile.