Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,co do stropu to na śląsku wszyscy preferują strop monolityczny ale ja myśle zostawić tak jak jset w projekcie,ja myślałem nad materiałem na ściany,prównujac ceny zostaje przy betonie kom.,tylko nie wiem czy nie zrobie grrubszego muru np 30cm.Co do stropu to jeszcze będe myślał,bo zalezy od cen i pracochłonności,ścineg działowych nie zmieniam,tylko schody będą wylewane[nie skrzypią].pozdrawiam[/img]

jak masz dom na śląsku to BK jest niewskazany. wytrzymałość na ściskanie jeśli dobrze pamiętam to ok 5 MPa. ceramika to ok 12, a silki to ok 15-20. przy ruchach górotworu (jeśli takowe na działce posiadasz) - zasadniczo zaleca się stosować materiał "mocniejszy". to samo dotyczy stropów - wszyscy robią monolityczne, bo o te same ruchy górotworu chodzi.

jeśli nie zabezpieczysz odpowiednio domu przed szkodami, wtedy w razie jakichkolwiek uszkodzeń nie dostaniesz ani grosza z kopalni.

no chyba że nie masz szkód górniczych w ogóle :) wtedy możesz robić bez obaw z czego tylko zechcesz.

pozdrawiam!

Witam!

Nasz projekt "poszedł" do adaptacji. Zdecydowałem się tylko na szerszy garaż. Tymczasem dokładniej wczytałem się w plany. Zastanawiałem się nad lukarną. Być może się mylę ale coś mi się wydaje, że są tam jakieś nieścisłości na rzucie poziomym więźby dachowej (posadowienie oczepów, ich długość i ułożenie krokwi przy lukarnie na styku z płatwią koszową). Zastanawiałem się również nad tym czy nie warto ścianek lukarny wykonać w technologi murowanej, a nie szkieletowej. Co o tym myślicie?

jeśli chodzi o stan, to mamy wymurowane szczyty poddasza, jutro będą zdjęcia. dużo jeszcze trzeba zrobić. wieniec na górze, ścianki działowe na dole i górze, kominy, ocieplenie i obsypanie fundamentów i chcemy jeszcze dach. pogoda się pogarsza z dnia na dzień, a budowlańcy odeszli na inną budowę :(

są bardzo dobrzy i szybcy, jeśli nie budują 6 domów na raz. nasz akurat jest chyba ostatni, stąd te tempo. ogólnie chwalę sobie.

• 2 weeks później...
Witam.My zastanawiamy się nad projektem w-25.12a wersja bez garażu i ogrzewanie gazowe. Jeszcze nie mamy projektu kupionego narazie jestem na etapie porad fachowców z czego budować i jak. Pewne jest że będzie to ściany z max gr.ściany 29 plus ocieplenie styropian a dach napewno blachodachówka.Jesli ktoś ma już projekt lub jest w trakcie realizacji to byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki no i oczywiście aktualne koszty.

Witam wszystkich wreszcie natrafiłem na odpowiednie forum. Mamy zamiar też kupić projekt tylko W 25.12.a wersja bez garażu.Bardzo podobne są to projekty. Mam zamiar budować z maxa grubość 29 i styropian a na dach blachodachówkę. Budowę mam zamiar rozpocząć wiosną. Myślę , że na tynm forum będzie można z kimś wymienić swoje poglądy zmiany projektowe no i oczywiście koszty budowy.Mam zamiar budować systemem gospodarczym. centralna polska. pozdrawiam

Cześć! Nie wiem jak to jest z wersją bez garażu w 25.12a w 25.12 (taki mam) nie ma takiej opcji ale można na etapie adaptacji to zrobić. Materiałem przewidzianym na ściany zewnętrzne jest gazobeton ale dopuszczone są inne, ściana nośna wewnętrzna powinna być z cegły pełnej lub silki, w opisie projektu na dachu powinna być dachówka ale przy rysunkach (przekroje) jest opis, że może być blachodachówka (piszę to z pamięci, bo mój projekt jest w adaptacji więc mogę się mylić, a poza tym to trochę inne projekty więc może projektanci dokonali zmian). Pozdrawiam.