DOP1 30.11.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 coś ucichło na forum czyżby sen zimowy nic się nie zmienia u was. My jesteśmy pewnie jak większość czy kupować materialy teraz czy po nowym roku jak to będzie cenowo wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfin15i 30.11.2007 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Wreszcie otrzymaliśmy zezwolenie na budowę.Mamy zamiar kupić suporeks i bloczki fundamentowe po chyba przyzwoitej cenie, wiec to zrobimy.majster zaklepany i cóż więcej,czekac na lepszą wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOP1 07.12.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 My robimy(łatwimy ) wszystko żeby jeszcze w tym roku dostać zezwolenie i kupić materiały bo jest szansa wyciągnąc trochę kasy ze skarbówki. A jak nie będzie zezwolenia to po ptokach. Dobre i 4 tys. za darmo od państwa w prezencie. Również czekamy na wiosnę. pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfin15i 15.12.2007 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 z urzędu skarbowego można odzyskać kasę nawet wtedy kiedy czekacie na zezwolenie,pisze się oświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfin15i 15.12.2007 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 my już mamy suporeks, bloczki na fundament, stal na ławy i więzbę dachową no i taniego chyba majstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOP1 18.12.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 delfin dowiadywaliśmy się i powiedziano nam że musi być zezwolenie. Jeżeli wiesz napewno jak to zrobić to napisz jak wygląda takie oświadczenie, gdzie się składa i na jakiej podstawie prawnej tak jest. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfin15i 19.12.2007 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 rozmawialismy w urzędzie i nam powiedziano,że jeśli już są załatwiane formalności to na oświadczenie do faktur można się rozliczyć.Postaram ci się dokładne dowiedzieć i jak najszybciej odpiszę, bo szkoda waszego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOP1 19.12.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 byłbym bardzo wdzięczny no i jakieś podstawy prawne, bo każdy urząd może inaczej interpretować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfin15i 22.12.2007 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 jeszcze raz dzwoniłam i otrzymałam taką samą odpowiedź, nie podano mi przepisów prawnych,bo dla tej pani to było oczywiste, ze przed otrzymaniem zezwolenia od dokonanych zakupów( oczywiście od których można odliczyć ) odlicza się vat. skontaktujcie sie z innym urzędem najbizszym miejsca zamieszkania.Od kwoty zapłaconego podatku odlicza się 68,18% i to jest zwrot.Myśmy pierwszy zakup poczynili w październiku a zezwolenie otrzymaliśmy w grudniu.Życzę wszystkiego najlepszego z okazji zbliżających się Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOP1 16.01.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam znów cicho,martwy sezon. U nas zezwolenie jest problem z prądem. Sasiad nie pozwala wykonać wykopu pod przewód przez jego działkę i jest problem. Mam wydane warunki z energetyki, ze ma być z tej skrzynki u sąsiada ciągnięty przewód a on nie wyraża zgody. Jet możliwość z drugiej strony ale to już jest odległość ponad 200m. i energetyka miga się przed takim rozwiązaniem. A jeśli by podłączyli to za ok. pół roku w wersji optymistycznej. A materiały idą w górę. Tak, ze mogę nie zdążyć w tym roku stanu surowego albo zapłacę sporo drożej. Nie chcę na razie zaciągać kredytu bo jak nie zdążę z prądem to będe sporo w plecy finansowo.To na tyle na bieżąco. A co u Was? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfin15i 16.01.2008 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 My czekamy na wiosnę z tymi materiałami to niewiele idą w górę. Podpisalismy umowe o kredyt, ale uruchomienie bedzie w trakcie budowy, a to dlatego, że jeszcze do tej pory są niższe marże, a marża jest stała. Rozmawialiśmy z hydraulikiem, instalacja ma kosztować ok. 20 tys. z robocizną i materiałem. Pozdrawiam i życzę cierpliwości, na pewno sprawa się wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOP1 17.01.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Niewiele idą w górę? Ja mam zamiar z max-a to w przeciągu miesiąca w tej samej hurtowni jak i innych gdzie dzwoniłem tj 1 zł na sztuce a ja potrzebuje samego maxa 5 tys. sztuk. No zobaczymy co przyniesie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaAnFi 20.01.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Witamy wszystkich sympatyków projektu W-25.12 !!! Projekt zakupiliśmy w zeszłe wakacje. Wydaje nam się on bardzo funkcjonalnym pod względem rozmieszczenia pomieszczeń. Projekt nasz uległ małym modyfikacjom:- poszerzyliśmy garaż o 1,2m czyli teraz ma w środku 4,6m- okno w pomieszczeniu gospodarczym zmieniliśmy na duże (takie jak w kuchni)- zrezygnowaliśmy z małego okna w gabinecie,- zrezygnowaliśmy z wnęki na szafę przy gabinecie,- zrezygnowaliśmy z wysuniętego daszku nad tarasem. Obecnie mamy postawione mury parteru, a w tym tygodniu murarze mają przygotowywać stropy. Strop będzie u nas monolityczny. Ma on swoje zalety i wady:zalety:- usztywnia całą bryłę budynku,- grubość stropu jest mniejsza, więc podwyższa się trochę ścianka kolankowa na poddaszu (do 10 cm),wady:- monolityczny jest trochę "głośniejszy" od TERIVA,- wiecej jest przy nim pracy. Strop monolityczny musi być dobrze wykonany, czyli najlepiej mieć sprawdzoną ekipę. Co do ceny to trudno powiedzieć. Kierownik budowy mówi, że jest droższy ok 1000zł, natomiast nasza ekipa murarzy mówi, że wyjdzie nas on taniej. Na poddaszu planujemy dać trochę wieksze okna połaciowe tj. 78x118. W projekcie zaprponowano 66x118 i wydają nam się trochę za małe. Co Wy o tym myślicie? Pozdrawiamy: Ania + Marcin + Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfin15i 22.01.2008 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 witam,cieszę się że możecie nam udzielić rad i wskazówek.Wszystkie na pewno weźmiemy pod uwagę.Jesteście bardzo zaawansowani w budowie.My czekamy na wiosnę.Z okna w gabinecie też rezygnujemy,zastanawiamy się nad usunięciem jednego na strychu.Czy rezygnacja z zadaszenia to dobry pomysł?Może coś bliżej powiecie o dotychczasowych kosztach?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaAnFi 26.01.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Witam ! W piatek został zalany monolityczny strop nad garażem. Nie obyło sie bez problemów. Betoniarka zakopała sie po osie w błocie. Ugrzęzła jakieś 15 m od budynku. Na szczęście pompa miała 24m, podsunęła się pod zakopaną betoniarkę i się udało. Już mi zapowiedzieli, że nikt do mnie z betonem nie przyjedzie dopóki nie zrobię coś z drogą. W przyszłym tygodniu w środę lub w czwartek murarze chcą zalewać kolejny strop i schody. No i teraz mam nie lada problem. delfin15i - Jeśli chodzi o okna na poddaszu, to zrezygnowaliśmy z okna szczytowego, pozostaną tylko okna połaciowe z tym, że zamiast 66x118 wstawimy 78x118. Mamy poszerzony garaż o 1,2m. Jeśli chodzi o pomysł rezygnacji z zadaszenia to trudno mi to ocenic. Dobrze sobie wczesniej narysować w jakimś programie graficznym jak będzie wyglądac bryła budynku po zmianach. Trzeba wziąść pod uwagę, że nasz projekt ma wysuniety front od garażu i pom.gospodarczego. Jeśli masz małą działkę to jest to warte zastanowienia. Jeśli na działce jest miejsce na ogród to szkoda jak dla mnie pomieszczenia.KOSZTYStan zerowy - geodeta wytyczenie budynku- prace ziemne- ławy, sciany fundamentowe z bloczków,(bez więńca u góry)- izolacja dysperbit, poliestyren ekstrudowany 8cm, folia kubełkowa- zasypanie i zagęszczenie żwiru (19 wywrotek po ok 16 ton)- wyprowadzenie pionów kanalizacyjnych- wylanie chudziaka- robocizna (11tys.)Razem za wszystko 37 tys. Reszta w trakcie realizacji.Bloczki z betonu komórkowego kupiłem jeszcze w zeszłym roku po 8,5 za szt.Tak samo dachówkę ceramiczną 40zł/m2 i zamówiłem więźbę dachową 920zł/m3.Ceny juz poszły do góry. Z betonem komórkowym znów są problemy. 24 na ściany nośne mam na działce (wiekszość już wymurowane), natomiast nie mam 12 na scianki działowe choć zostały zamówione w połowie grudnia! pozdrawiam: Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfin15i 27.01.2008 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Jeśli dobrze zrozumieliśmy,11 tys. to koszt za wykonanie fundamentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonyk 29.01.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 witam wszystkich,u mnie czekam na ekipe do zrobienia wjazdu oraz prąd,woda w przygotowaniu,bardzo proszę MaAnFi o jakieś foto bo jeszcze nikt na forum nie nie pokazał w realu tego domu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonyk 18.02.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 http://images26.fotosik.pl/161/4408e4b77db29ee9m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonyk 18.02.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 http://images28.fotosik.pl/161/4ee38bf28391689fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonyk 18.02.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 http://images29.fotosik.pl/160/13d64545449bd82bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts