Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Czy ktoś przerabiał w W-21.12 schody zabiegowe na takie ze spocznikiem? Jaką macie wysokość stopnia i ile tych stopni? Czy przesuwaliście miejsca rozpoczęcia i zakończenia schodów a w związku z tym drzwi do wc na parterze czy nie?

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,cieszę się że tyle osób planuje budowę w-25.12. Adaptację juz mamy, obecnie czekamy na odrolnienie i zezwolenie na budowę.Nie zmieniliśmy nic w projekcie, chociaz będziemy robić schody betonowe.Mamy dwóch majstrów i nie możemy sie jeszcze zdecydować ,którego wybrać.Powiem tylko, że jeden patrząc na plany już znalazł niedoskonałości,o których nie mielismy zielonego pojęcia,robi dokładnie ale długo.Cieszymy sie tylko, że materiały budowlane tanieją. Zastanawialiście się nad kosztami,czy zmiescimy się w podanym kosztorysie?

Cześć!

My również się cieszymy, że choć kilka osób jest zainteresowanych tym projektem. Może zechciałbyś Delfin15i podzielić się jakie nieścisłości znalazł twój majster? Byłyby to bardzo użyteczne informacje. Jak na razie wydaje mi się, że konstrukcja lukarny ma jakieś nieścisłości ale drobne (pisałem o tym wyżej).

Ciekawi mnie jakie schody chcecie zrobić - zabiegowe czy ze spocznikiem. Ja wolałbym ze spocznikiem (chyba tańsze) ale nie wiem czy się zmieszczą.

Co do cen to też się zastanawiam ile "to" tak naprawdę będzie kosztowało. Niestety nie wiadomo czy ceny materiałów jeszcze spadną czy już niestety nie.

Pozdrawiam.

Właśnie jakbyś mógł podzielić się tymi wiadomościami o pewnych nieprawidłowościach. A jaki koszt przewidujecie orientacyjnie +- na wykonanie np. fundamentów, stanu surowego otwartego i z czego budujecie. Myślę że ceny juz chyba nie spadną a wiosną pewnie mogą nawet podskoczyć jak zrobi się ruch w interesie. My też planujemy schody betonowe.i zamiana drzwi balkownowych z oknem tak nam doradziła p.architekt to ze względu na ustawienie w kierunku stron świata. W naszym projekcie dodatkowo dochodzą dwa balkony jeden dość duży ( W-25.12a)też nie wiem jakie koszty. Ja tak licze żeby w stanie surowym otwartym zmieścić się w kwocie ok. 120 tys. Nie jestem zbytnim optymistą? Proszę podzielcie się informacjami o kosztach. Dodam że mam murarza który weźmie za ten stan ok. 12 tys.

witam,w projekcie brak jest przewodu wentylacyjnego w kominku,co do schodów to jeszcze nie wiemy jakie będą.Gratuluję znalezienie tak taniego majstra.Czy 12 tys. to tylko majster czy razem z robotnikami bo my za stan surowy otwarty tj.postawienie budynku bez piwnicy z ociepleniem , więźb dachowa i pokrycie- 30 tys i to była najtańsza oferta.Budować mamy zamiar z suporeksu.poczyniliśmy pierwsze zakupy tj. drzewo na więźb dachową-my zaczynamy od dachu :D :o

co do kosztów to jesteśmy optymistami i myślimy , że 250000 m o ż e wystarczy???

12 tys. To sami murarze a jest ich dwóch pomocnikami będe ja i jeszcze mam nadzieje ktoś z rodziny pomoże. A nie dodałem, że kwota ta jest za fundamenty i mury dach to inna bajka. Ty też znalazłeś tanio bo jeszcze masz w tym dach i ocieplenie. Czy te 200 tys. to już do wprowadzenia mam nadzieje?

Cieszę sie ,że się cieszysz :lol:

My na adaptacje czekaliśmy około 2 miesiące , miesiąc na odrolnienie a w poniedziałek mam nadzieje ,że złożymy o pozwolenie na budowę i też pewnie około miesiąca poczekamy. Myślimy,że na gwiazdkę wszystkie dokumenty zgromadzimy.Majstra mamy a co do kaski,to planujemy wziąć kredyt, tylko nie wiemy kiedy i w jakim banku