delfin15i 27.08.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 dzisiaj kupiliśmy projekt w-25.12.domek bardzo nam się podoba.Może ktoś również planuje budowę takiego domu? lub już buduje i może podzielić się doświadczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonyk 29.09.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 my mamy zamiar kupić ten projekt,napiszcie do nas z czego budujecie,jaka wam wyjdzie wycena,pozdrowienia [[email protected]] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamon 03.10.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Cześć. My też wybraliśmy ten projekt. Chcemy poszerzyć garaż i zastanawiamy się nad zmianą stropu na monolit ale nie wiemy czy to dobre rozwiązanie. Czy macie może z tym jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonyk 04.10.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witam,co do stropu to na śląsku wszyscy preferują strop monolityczny ale ja myśle zostawić tak jak jset w projekcie,ja myślałem nad materiałem na ściany,prównujac ceny zostaje przy betonie kom.,tylko nie wiem czy nie zrobie grrubszego muru np 30cm.Co do stropu to jeszcze będe myślał,bo zalezy od cen i pracochłonności,ścineg działowych nie zmieniam,tylko schody będą wylewane[nie skrzypią].pozdrawiam[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonyk 11.10.2007 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 mam jusz projekt ,teraz studiuje i kombinuje ,zapraszam wszystkich do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 13.10.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 jak masz dom na śląsku to BK jest niewskazany. wytrzymałość na ściskanie jeśli dobrze pamiętam to ok 5 MPa. ceramika to ok 12, a silki to ok 15-20. przy ruchach górotworu (jeśli takowe na działce posiadasz) - zasadniczo zaleca się stosować materiał "mocniejszy". to samo dotyczy stropów - wszyscy robią monolityczne, bo o te same ruchy górotworu chodzi. jeśli nie zabezpieczysz odpowiednio domu przed szkodami, wtedy w razie jakichkolwiek uszkodzeń nie dostaniesz ani grosza z kopalni. no chyba że nie masz szkód górniczych w ogóle wtedy możesz robić bez obaw z czego tylko zechcesz. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 13.10.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 aha - pierwotnie mieliśmy budować ten, sam dom co ty. ale jak zobaczyliśmy 27.12 to już nie było odwrotu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonyk 13.10.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 nie mam szkód górniczych na działce,dzięki za podpowiedź ,gratuluje postępów w budowie .a o wszystkim decydują pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfin15i 19.10.2007 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam! Mamy już adaptacje projektu. Czekamy na pozwolenia na budowę. Majstra chyba już mamy. Zastanawialiśmy się nad ytongiem, ale jesteśmy zdecydowani na suporeks. Czy możecie nam powiedzieć coś bliżej na temat stropu monolitycznego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 19.10.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 myśmy w naszym robili monolityczny, niestety nie zdąrzyłam popstrykać zdjęć zbrojenia, bo jak przyjechałam na budowe, to już grucha zalewała. ogólnie potrzebne było dużo stali i desek i dobra ekipa do porządnego zaszałowania. zalali i na drugi dzień można już było chodzić po tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfin15i 19.10.2007 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 na jakim etapie jest budowa waszego domku,jakie są wstępne kosztorysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamon 19.10.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam!Nasz projekt "poszedł" do adaptacji. Zdecydowałem się tylko na szerszy garaż. Tymczasem dokładniej wczytałem się w plany. Zastanawiałem się nad lukarną. Być może się mylę ale coś mi się wydaje, że są tam jakieś nieścisłości na rzucie poziomym więźby dachowej (posadowienie oczepów, ich długość i ułożenie krokwi przy lukarnie na styku z płatwią koszową). Zastanawiałem się również nad tym czy nie warto ścianek lukarny wykonać w technologi murowanej, a nie szkieletowej. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfin15i 19.10.2007 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 oglądnęłam zdjęcia-zazdroszczę wam takiego stanu macie chyba bardzo dobrych budowlańców,że w takim tempie się buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonyk 19.10.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 pozdrawiam wszystkich,my mamy zamiar zrobić w tym roku wjazd i utwardzić,na wiosne pełna para,nic nie zminiamy w projekcie oprócz schody beton,dajcie namiary W25.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 19.10.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 jeśli chodzi o stan, to mamy wymurowane szczyty poddasza, jutro będą zdjęcia. dużo jeszcze trzeba zrobić. wieniec na górze, ścianki działowe na dole i górze, kominy, ocieplenie i obsypanie fundamentów i chcemy jeszcze dach. pogoda się pogarsza z dnia na dzień, a budowlańcy odeszli na inną budowę są bardzo dobrzy i szybcy, jeśli nie budują 6 domów na raz. nasz akurat jest chyba ostatni, stąd te tempo. ogólnie chwalę sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonyk 19.10.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 wy budujecie w27.12 a mnie interesuje 25.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOP1 29.10.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Witam.My zastanawiamy się nad projektem w-25.12a wersja bez garażu i ogrzewanie gazowe. Jeszcze nie mamy projektu kupionego narazie jestem na etapie porad fachowców z czego budować i jak. Pewne jest że będzie to ściany z max gr.ściany 29 plus ocieplenie styropian a dach napewno blachodachówka.Jesli ktoś ma już projekt lub jest w trakcie realizacji to byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki no i oczywiście aktualne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOP1 29.10.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Witam wszystkich wreszcie natrafiłem na odpowiednie forum. Mamy zamiar też kupić projekt tylko W 25.12.a wersja bez garażu.Bardzo podobne są to projekty. Mam zamiar budować z maxa grubość 29 i styropian a na dach blachodachówkę. Budowę mam zamiar rozpocząć wiosną. Myślę , że na tynm forum będzie można z kimś wymienić swoje poglądy zmiany projektowe no i oczywiście koszty budowy.Mam zamiar budować systemem gospodarczym. centralna polska. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOP1 29.10.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 O powtórzyło mi się coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamon 30.10.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Cześć! Nie wiem jak to jest z wersją bez garażu w 25.12a w 25.12 (taki mam) nie ma takiej opcji ale można na etapie adaptacji to zrobić. Materiałem przewidzianym na ściany zewnętrzne jest gazobeton ale dopuszczone są inne, ściana nośna wewnętrzna powinna być z cegły pełnej lub silki, w opisie projektu na dachu powinna być dachówka ale przy rysunkach (przekroje) jest opis, że może być blachodachówka (piszę to z pamięci, bo mój projekt jest w adaptacji więc mogę się mylić, a poza tym to trochę inne projekty więc może projektanci dokonali zmian). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts