Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dylatacja komina oraz zbrojenie

Recommended Posts

Jeżeli komin jest dylatowany, to musi być tak wykonany knsekwentnie od fundamentu aż do końca bo takia jest istota i sens dylatacji. Przejście przez strop też sie dylatuje za pomocą np. paska styropianu. Strop niie może opierać się na kominie!. Otwór w stropie na komin a właściwie jego krawędzie powinny być dodatkowo zazbrojone równolegle do krawędzi otworu np 3 x O 10. Rozwiązanie powinno być podane w dokumentacji . Aktualnie buduję takie ustrojstwo i takie mam rozwiązanie w projekcie. Zbrojenie w kominie to jakieś nieporozumienie-kto za tym stoi i komu ma to służyć? :)

Pozdrawiam Pikuś

• 2 years później...

Teraz wiem , że cały komin należy dylatować od stropu. JASNE i więcej tego błędu nie powtórzę. Niestety co się stało to się nie odstanie bo u mnie komin i strop już są. Wiedziałem, że dzwoni, ale nie wiedziałem , w którym kościele. Majstry jak majstry ... raz są super kumaci, a raz raczej słabo.

Mam komin z pełnej cegły: środkowy kanał dymowy, po bokach kanały wentylacyjne. Strop opiera są na kanałach wentylacyjnych, ale zdylatowałem kanał dymowy.

http://img210.imageshack.us/img210/9138/080709135541.th.jpg

Proszę, o krótką diagnozę: Czy mam odcinać tarczą diamentową komin od stropu ? Czy komin dymowy rozszerza się wzdłuż i wszerz ?

Tak wiem odgrzałem wątek, ale po zakładać nowy.

Dodatkowo miałem cegłę pełną z dużą ilością margla (żółte bryłki) ...świństwo, bo na palecie ładne cegły są układane na zewnątrz, a cały syf w środku. Pewnie będzie pękać. Ech.