KrzysiekSM 21.07.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 W zeszłym tygodniu kupiłem Porotherm 44. Wszystkie pustaki są w środku czarne.Czy to oznacza, że są źle wypalone.Czy w takim przypadku małą gorsze właściwości (zwłaszcza współczynnik przenikania ciepła). W niektórych czerń widać na ściankach. Nawiasem mówiąc gdybym jeszcze raz budował dom, na pewno nie budowałbym z Porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSM 21.07.2003 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Proszę niech ktoś coś napisze. Czy mam składać reklamację na te pustaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirma 21.07.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 wg mnie powinieneś składać reklamację. Z dośwadczenia mego wszyskie pustaki z czarną gliną rozlatywały się w pył - były b. kruche. Miałem z tego powodu dużo strat. Pamiętaj, że później, gdy zaczniesz je wstawiać w ścianę ewentualna wina przejdzie na Ciebie, tzw. błąd montażu Co do właściwości przenikalności cieplnej niestety nie mogę Ci nic powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSM 21.07.2003 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Sirma Czy chcesz mi powiedzieć, że ściana z takich pustaków może się osunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirma 21.07.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 nie,po zamontowaniu pustaki trzymają się dobrze -> nie straciły właściowości na ściskanie, tylko na zginanie i udar (spróbuj je przenieść lub lekko uderzyć młotkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.07.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Krzysiek a zadzwon do hurtowni któa ci dostarczyła co oni na to ??? Zadwon do producenta ciekawe jak sie bedą tłumaczyć co to za cudo .... juz było an forum ze wiennerberger sie popsuł ..dotyczyło to coprawda cegły pełnej , ale ... Z drugiej strony jak sie obserwuje budowy nieraz pustaki MAX też sa czarne z jednej czy dwu stron glina jest mocno spieczona ...trzeba by chyba jakiegoś szpeca zapytać od cegieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSM 21.07.2003 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Przed chwilą rozmawiałem z przedstawicielem WienerbergerPodobno czarny kolor pustaków to efekt niedobarwienia wywołanybrakiem dopływu powietrza.Podobo właściwości mechaniczne i terminie są niezmienne. Jutro jestem z nim umówiony na budowie, zobaczymy jak wytłumaczy to zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 21.07.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Moja chatka co się buduje tez jest z porothermu 44 P+W sciany miałem postawione w 2001 ..i nie było w pustakach "wady" o której mówisz ze były czarne były jednolicie wypalone poszczególnhe dostawy rózniły się tylko nieznacznie odcieniem czerwieni jedne bardzie w pomarancz drugie w kolor zółty wchodziły ...kilka szt było uszkodzonych na paletach pęknięte zareklamowałem przyjechał gosciu z Wiennerbergera spisał nr partii porobil fotki i wymienili mi wszystkie popękane pustaki...Jestem ciekaw co ci jutro powie przedstawiciel pewnie bedzie bronil swego ze towar pierwsza klasa itd ... żeby tak mieć jakiegos znajomego eksperta odnośnie ceramiki .... Powodzenia i wytrwałości życzę !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 21.07.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Moja rada! Spróbuj zadzwonić do Instytutu Techniki Budowlanej, telefony na stronie http://www.itb.pl - nie wiem, na ile promują Wienerbergera, ale jak dzwoniłem do nich kilka razy, dostawałem rzetelne odpowiedzi. Pozdrawiam P.S. Swoją drogą, na każdym kroku wieszają psy na Porothermie - a już miałem rozważyć jego zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 21.07.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Może nie tyle te psy wieszają na samym Porothermie co na producencie WIENERBERGER....czyżby już tez Austriacki światowy lider w branży ceramicznej (jak o sobie piszą na swej stronie) się wypalił ??? a Krzysiu pytanko zadam z jakiej cegielni masz materiał ??? oni mają kilka na terenie Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSM 21.07.2003 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Pustaki mam z DobregoPodobno jest to najbardziej nowoczesna cegielnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redek 21.07.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Nie wiem gdzie jest Dobre, ja kupilem porotherm 44 z cegielni w Czestochowie, wszystkie byly jednakowe, bez wad, nawet kolorem sie bardzo nie roznily. Ale np. odradzano mi cegielnie z Oswiecimia, ktora tez robi porotherm, ale duzo gorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 22.07.2003 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Rzeczywiście, Porotherm produkowany w Oświęcimiu jest fatalnej jakości - tym bardziej, że w Oświęcimiu nie ma cegielni.W Oświęcimiu jest duży skład fabryczny Wienerbergera, gdzie spotkacie wyroby z wielu jego cegielni.Z tego składu pochodzi większość materiałów zakupionych na stan surowy mojego domu. Dom jeszcze stoi. Nawet mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 22.07.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Mam cały dom z Porothermu Ale był kupowany 2 lata temu i był przywożony z cegielni w Niemczech- było taniej. Ale jak sobie przypominam to na całym przekroju był o jednakowym zabarwieniu. Co do wytrzymałości to nie mialem zastrzeżeń. Owszem była jedna paleta trochę popękanego ale myślę że była to wina transportu- chyba ta paleta gdzieś spadła i ją mi wcisneli były tego 3 Tiry-i wszystkiego nie dopatrzyłem. Ale dobra ekipa dała sobie radę -przecież trzeba też mieć połówki i inne kawałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSM 23.07.2003 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Wczoraj spotkałem sie z konsultantem z Wienerberger.Zarzekał się, że czarna masa w środku pustaków to tylko niedobarwienie w czasie wypalania i nie ma to wpływu na właściwości mechaniczne i termoizolacyjne. Nie uznał mi zatem reklamacji. Poprosiłem ich jednak o pisemko z informacją, że czarne w środku pustaki nie mają wpływu na właściwości mechaniczne i termiczne i moja ściana jednowarstwowa będzie trzymała U=0,31. Później wam podam jakie cuda tam napisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 23.07.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Jestem ciekawy co napiszą ale wydaje mi się że te niedobarwienia mogą zmieniać właściwości pustaka. Powinien mieć jednorodną strukturę na całym przekroju powinienies coś z tym zrobić.Chleb jak się żle upiecze to wychodzi zakalec i nie nadaje sie do jedzenia moze to niezbyt fortunne porównanie ale coś w tym chyba jest z zewnątrz wygląda ładnie ale po rozkrojeniu jest kicha. Każdy producent bedzie się bronił do upadłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 a jak by tak oddac do kespertyzy taki pustaczek ...wiem ze to pewnie drogi interes ale moze warto by wydac te (nie wiem kilkaset zł) na ekspertyze i miec to na papierku ze np pustak nie jest klasy 150 a 100 ze ma K.0,5 a nie 0,31 i wtdey do producenta i ciekawe co by wtedy zrobili ... wiadomo to wszytsko wymaga czasu a ty go moze nie masz bo chcesz ruszać z budową ... kazdy producent broni swego i nie przyzna sie dobrowolnie do winy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Prosiliśmy speca od Wienerberger aby dokonał badania naszych pustaków. Jak stwierdził badanie termoizolacyjne to koszt około 50.000 złotych i tego nie zrobią. Pozostaje mi jedynie analiza wytrzymałościowa której koszt to prawdopodobnie około 500 złotych. Być może ją zrobię ale dopiero po budowie, nie mam czasu na przestoje w robocie, do końca sierpnia muszę mieć stan surowy zamknięty (umowa z bankiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSM 23.07.2003 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Ten gość na górze to ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 24.07.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Ja bym sie trochę obawiał. Z każdym bankiem można zawrzeć ugodę i przesuwać terminy trzeba tylko z nimi rozmawiać.Zastanów sie jak nie chcesz mieć problemów może -straszę na wyrost . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts