Paula75 24.07.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Nie wiem gdzie jest Dobre, ja kupilem porotherm 44 z cegielni w Czestochowie, wszystkie byly jednakowe, bez wad, nawet kolorem sie bardzo nie roznily. Ale np. odradzano mi cegielnie z Oswiecimia, ktora tez robi porotherm, ale duzo gorszy. Czy mogłabym prosić o bliższe informacje o cegielni w Częstochowie i czy nadal pozytywnie oceniasz ich porotherm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2003 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Współczesne cegły to zwykle interes na glinie i popiołach.W cegłach porowatych zawartość popiołów dochodzi do 60%.Glina jest praktycznie tylko lepiszczem jak cement w betonie.Cegielnia w Dobrem jest tego znakomitym przykładem.Nie mam nic przeciwko popiołom, ale w jakim celu fakt ich zagospodarowywania ukrywać. Usówanie starych chałd - to z pewnościądziałalność ekologiczna i godna pochwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 26.07.2003 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Czy zawsze musi trafić się taki "gość" co takie pier... gada. Gdyby dodawali 60% popiołów to pustaki takie byłyby czarne lub co najwyżej szare. Na pewno byłoby to zauważalne gołym okiem.Dlatego gościu jak czegoś nie wiesz, lub nie jesteś pewien to daruj sobie te brednie i nie strasz innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Jednym ze składników gliny jest tlenek żelaza Fe2O3 (nie umiem pisać indeksów, więc liczby są na tym samym poziomie) nadający jej pomarańczowo rudy kolor. To tlenek popularnie zwany rdzą. Jest jeszcze jeden czarny tlenek żelaza powstający przy niedoborze tlenu FeO. Ponieważ jest nietrwały z czasem pod wpływem tlenu z powietrza i wilgoci przekształca się w ten pierwszy. W cegłach podczas wypalania w miejscach słabo natlenionych może powstawać tlenek czarny. Po kilku latach składowania pod chmurką miejsca niewypalone -czarne robią się czerwone. Popioły (15 lat temu dodawano ich nawet 70% do gliny) z reguły zabarwiają cegłę na blado różowy kolor, w sposób raczej równomierny w całej objętości. Popioły do tego używane mają głównie biały lub popielaty kolor (jak w cemencie z dodatkami kl.B) , czarne żużle nie powinny być używane do cegieł (dodawane są do cementu hutniczego kl.C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 FREDYTo co napisałem to fakt.To, że jestem anonimowy nie oznacza z góry, że bredzę.Wizytowałem wiele cegielni. O tej w Dobrem było nawet głośno w prasie w czasie rozpoczęcia jej działalności. Sformułowanie "interes na glinie i popiołach" zaczerpnąłem właśnie z prasy i z pewnością nie mam nic złego na myśli. Wręcz przeciwnie uważam, że jest to znakomity przykład robienia dobrego interesu na tym co do niedawna było utrapieniem.Ponad to dlaczego myślisz, że chcę kogoś straszyć, popioły to naprawdę nic złego. A jeśli chodzi o kolor, glina jest znakomitym barwnikiem, absolutnie wystarczajacym do zabarwienia, w podanych wyżej proporcjach, mieszanki na czerwono. Jeżeli dzisiaj jakaś cegielnia radzi sobie bez popiołów to zwykle dla tego, że ich w jej okolicy nie ma.Na koniec bardzo proszę, gdy będziesz chciał krytykować czyjeś wypowiedzi, najpierw upewnij się czy masz rację, zapoznajac się z przedmiotowym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts