Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek 60m2 a 120tysiecy?Czy to mozliwe?

jumi.1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jareko dzięki za odpowiedź :D .

Wszystkie zmiany były moim pomysłem. Teraz wizualizacja domu niczym nie przypomina projektu pierwotnego, choć jak popatrzeć na rzuty to prawie niczym się nie różnią, a tak dużo zmieniają z drugiej strony. Nawet architekt adoptujący był pod wrażeniem :oops: . Niestety nie mam żadnej wersji elektroncznej co by wkleić nowy projekt dla lepszej orientacji , a i skanera brak. Muszę nad tym popracować.

O kosztach poczynionych piszę i będę pisać w dzienniku.

Co do funkcjonalności wnętrz - dużo by pisać , dla nas same zalety, zero wad.

To właśnie rzuty wzbudziły nasz zachwyt, a nie wygląd elewacji. Elewację można w tym przypadku zrobić na milion sposobów, co nie z każdym projektem się da.

Podpisuję się pod każdym słowem Jareko.

Sama nie śmiem się jeszcze wypowiadać, bo rozbudowa przede mną, na wiosnę.

Nie znam się na budowaniu ,nie mam charakteru twardego inwestora ale będę się starać. Myślę, że trochę wiem, jak wykańczać wnętrza. I to jest mój kapitał. Tu jestem zdecydowana, stanowcza, wiem, czego chcę, na co mnie nie stać. I na co musi mnie być stać.

Mieszkając wiele lat w bloku dowiedziałam się, na czym mi zależy.

Na przestrzeni większej niż mam. Na trawie.

Z reszte zapłacę kartą mastercook :wink:

Podsumowywując : nie muszę mieć gresów polerowanych, powiem więcej, nie chcę ich mieć. Nie chcę wanny z hydromasażem. Lubię białe okna i drzwi drewniane, lubię " prace ręczne ", nie mogę uniknąć schodów, więc je polubię i zrobię je jak najwygodniejsze, szerokie i ciche, bo

nie rozumiem tłumaczenia - na starość nie będę mieć siły na schody. Siła bierze się z codziennego, cierpliwego wysiłku.

Nie na temat, bo nie odpowiedziałm : wystarczy czy nie. Bo to tak naprawdę zależy od Ciebie :roll:

Moim zdaniem NIE! Buduję 75m 2 + 25m2 garaz w bryle budynku i moge powiedzieć, ile mnie to kosztowało. Wszystkie ceny z 2007. Fundament- 43 tys., ściany + więźba -62 tys., pokrycie dachu /blachodachówka/ 190m2 -35 tys. Ostatnia pozycja dopiero umówiona -mam nadzieje, że nie wzrośnie.120 tys. dawno już poszło, a to dopiero stan surowy otwarty.

Moim zdaniem NIE! Buduję 75m 2 + 25m2 garaz w bryle budynku i moge powiedzieć, ile mnie to kosztowało. Wszystkie ceny z 2007. Fundament- 43 tys., ściany + więźba -62 tys., pokrycie dachu /blachodachówka/ 190m2 -35 tys. Ostatnia pozycja dopiero umówiona -mam nadzieje, że nie wzrośnie.120 tys. dawno już poszło, a to dopiero stan surowy otwarty.

Ale to z robocizną chyba, bo jak nie to ratuj sie kto moze :lol:

Ceny z robocizna oczywiście i z nadzorem budowlanym.Budowę rozpoczęlismy w czerwcu tego roku, więc na pewno płaciliśmy najwyższe ceny za materiały. Teraz jest już taniej.Mimo to uważam, że za 120 tys. można wybudować domek 60m2, ale chyba musiałoby to być 30m2 parteru + 30m2 poddasza, robocizna własna

Przepraszam ale w moje wyliczenia wkradły się pewne nieścisłości.Te sumy za robociznę, które wcześniej podałam, zapłaciłam ekipie za zrobienie danego etapu, ale nie obejmują one całej robocizny. Np w fundamentach oprócz tych 13 tys, o których pisałam wcześniej, do robocizny na pewno należy hydraulik /500zł/ a na upartego można doliczyć wynajęcie koparki 2x za sumę 2300zł., bo mozna to wykopać samemu.Jestem jeszcze na etapie rozliczeń, więc nie jestem w stanie podac konkretnych cen wszystkich materiałów.Jak tylko je dostane nie omieszkam podzielic się tą wiedzą z zainteresowanymi.

Mój garaż 48 m2 ściany ocieplone styropianem, dachówka ceramiczna, dach nie ocieplony, bramy sterowane zdalnie, nie otynkowany wewnątrz, bez kafelek na podłodze, koszt 51.- tys.

Najpierw pozdrowię rodaczkę z Lubuskiego. Mi przyszło wyemigrować. :cry: Dobrze, że tylko 100 kilometrów, a nie na wyspy.

Drogaśny ten garaż, mój kosztował 1400 zł, jednostanowiskowy, otwierany mechanicznie :wink:

Żarty żartami, ale garaż jest dobrym przykładem na to, jakie są oczekiwania różnych inwestorów.

W domu wyszło mi że wykończenie to 275% stanu surowego, czyli taki garaż do zamieszkania kosztowałby 140.- tys.,

Jakiś miesiąc temu znowu był wątek na temat, pt czy się uda. Ja postanowiłem nie upierać się, że zmieszczę się w ok 180 tyś, (po podłogach 110mkw) ale myślę, że moje ostatnie podsumowanie kosztów może być dla autorki topica bardzo pocieszające. Zapraszam do lektury. 8)

Tyle.

Przyznam ,ze z przyjemnoscia przeczytalismy Twoj "Dziennik".Lektura dodala nam troche optymizmu.Mysle,ze damy rade.

:D

Budowanie domu wychodzi najtaniej, kiedy notorycznie nie ma się pieniędzy. Teraz, kiedy bank przelał nam transzę, i ma się siwadomość że na koncie leży parenaście tysiączków, szastanie kasą przychodzi dużo łatwiej ..... Szczególnie małżonce. :wink:

Pamiętajcie. Podstawowa sprawa decydująca o kosztach budowy to na samym początku projekt. Prosty, prosty, prosty.

I nie słuchajcie tych co budują 150- 200 metrów. Nigdy się nie zrozumiecie.

Milion razy lepszy mały domek, nawet 60 metrów, niż 60-metrowe mieszkanie w bloku!

Powodzenia!

Witam wszystkich :p :p :p

troszkę mnie nie było, ale wiadomo GRZYBY :wink: :wink:

a teraz mam kilka uwag do wcześniejszych postów:

Bigsister napisała

Mój garaż 48 m2 ............ koszt 51.- tys.

Ja mam taki metraż na parterze :wink:

Jak pisze zezo, że pozwolił sobie na szaleństwo ogrzewania elektycznego i tu ma rację, bo to szaleństwo.

Moja droga uwierz mi nie jestem szalony :wink: jest to decyzja podjęta z premedytacją, przeczytałem szereg tekstów na ten temat a powtarzanie obiegowej formułki :

Wprawdzie najtańsze w wykonaniu, ale najdroższe w eksploatacji

Mnie osobiście nie przekonuje, mało tego coraz więcej gości decyduje się na elektryczne ogrzewanie :wink:

Twoja kasa Ci nie wystarczy na "normalny" dom, może wystarczy na "wyrób domopodobny" z prowizorkami, które w eksploatacji pochłoną mnóstwo kasy.

:evil: :evil: ten "wyrób domopodobny" mnie .................

skama napisał

Fundament- 43 tys., ściany + więźba -62 tys., pokrycie dachu /blachodachówka/ 190m2 -35 tys.

Powiem tak dla mnie SZOK :o :o

jumi.1 napisał

Trzeba szukac oszczednosci i wszystko jest mozliwe.

Masz rację, święte słowa, na potwierdzenie podam przykład moich schodów. mam zabiegowe betonowe podobają nam się stopnice drewniane no więc do dzieła. pytam dowiaduję się tu i tam, dzwonię i słyszę 150 od stopnia, ale majster nie przyjechał, następni chcieli od 200 zł do /zgrozo/ 400 zł za jeden stopień, załamka całkowita krew mnie zalewała że tyle kasy mam wydać myślę jak zrobić aby było taniej ale jeszcze pozostał jeden nr telefon, dzwonię i co słyszę

100 zł za stopień i to jest kwota do przyjęcia, stopnice już są zamontowane a ile kasy zostało :wink:

Tak więc

NIE MA SIĘ CO SIĘ LUBI, TO SIĘ LUBI CO SIĘ MA

Powodzonka życzę