Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

65 dni czekania na pozwolenie na budowę minęły. Co teraz?

Mags

Recommended Posts

Wychodzę już z siebie. Ile jeszcze można czekać?!

Jak to teraz wygląda w odniesieniu do przepisów? Czy ktoś za to zapłaci? Kto i ile?

a cokolwiek na piśmie masz?? były jakieś ruchy?? może potrzebna była jakaś odrębna opinia?? może uzupełniałeś wniosek?? to tez ma wpływ na te "65 dni".

2 tygodnie od odebrania (data na zwrotce) poleconych przez wszystkie strony (sąsiedzi? musisz sprawdzić do kogo wysyłali) + potem jeden tydzień na zgłoszenie do nadzoru. Można spróbować załatwić podpisy od wszystkich stron, że odebrali i nie wnoszą zastrzeżeń (czy jakoś tak), ale nie każdy urząd się na to godzi. Musisz zapytać. Ja się z tym woziłem 2 m-ce bo ginęły polecone do sąsiadów :(

nie wiem jak to jest, ale ja nie podpisywałem nic jak moi sąsiedzi się budowali. I podobnie jak ja dostawałem pozwolenie to oni nic nie dostawali do podpisania. A mam 3 sąsiadów i budowałem się jako ostatni.

Może co gmina to inne prawo?? A może dlatego, że gmina robiła warunki zabudowy pod konkretne osiedle??

a co do terminu, to chyba jest tak, że można rozpocząć tydzień po powiadomieniu inspekcji budowlanej(nadzoru??) a to można zrobić dopiero jak się ma dziennik budowy, a do dziennika potrzebne jest pozwolenie.

nie wiem jak to jest, ale ja nie podpisywałem nic jak moi sąsiedzi się budowali. I podobnie jak ja dostawałem pozwolenie to oni nic nie dostawali do podpisania. A mam 3 sąsiadów i budowałem się jako ostatni.

Może co gmina to inne prawo?? A może dlatego, że gmina robiła warunki zabudowy pod konkretne osiedle??

urząd określa zakres oddziaływania inwestycji i powiadamia tych na których to oddziaływuje. różnie do tego podchodzą. zależy też co jest w projekcie. u mnie powiadamiali 16tu współwłaścicieli drogi wewnętrznej. tragedia.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Z sąsiadami żadnych problemów nie będzie, nie wstrzymają mi robót. Tylko teraz mnie zastanawia jedno - jeśli sąsiedzi nie są stroną to oprócz mnie kto jeszcze jest stroną i kto dostanie zawiadomienie?

Aha, PnB miało być dziś, będzie jutro. :evil: :evil: :evil: