Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mnie i męża również ten projekt zauroczył. Wcześniej braliśmy pod uwagę proejkt Jupiter II z wrocławskiego Domusa, ale rzeczywistość finansowa sprowadziła nas na ziemię :) Czy potraficie mniej więcej podać przybliżone koszty budowy? Podobno po zmianie stropu na monolityczny jest szansa zmieścić się w 2.300,00 zł brutto za metr bez wykończenia wewnętrznego. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Karolina

nie jestem "ekipą budującą" tylko inwestorem, ale z mojej wiedzy, jeśli nie planujecie poddasza użytkowego, to ten strop drewniany, który jest w projekcie jest najtańszą formą budowy

Sam właśnie taki wybudowałem (nie osobiście oczywiście ...)

pozdrawiam,

Maciek

W razie pytań mój numer 500 150491

Ze mnie też na razie żaden budowlaniec, nawet nie inwestor :) Zapytałam dwóch znajomych "związanych" z branżą o wstępny koszt budowy i taki pomysł na oszczędności podali. Poza tym niektórzy straszą pękaniem sufitu przy zastosowaniu stropu drewnianego. Jako osoba budująca według tego projektu jak go oceniasz? Czy jest w nim wiele błędów? No i chyba dla mnie informacja najważniejsza - czy jest szansa na zmieszczenie się w 500.000 zł z całkowitym kosztem budowy?

Pozdrawiam

Karolina

PS. Z niecierpliwością czekamy wraz z mężem na dalsze zdjęcia.

Mnie też straszyli pękaniem sufitu, ale dobrze zrobiony sufit będzie pękał co najwyżej na łączeniu ze ścianą, a można tam dać glify.

Co do projektu, to nam on pasował prawie jak "ulał" jedynie poprzesuwaliśmy troszkę ściany w sypialniach, aby pokoje młodzieży miały taką samą powierzchnię.

Ja nie zmieszczę się w 500 tyś. Ale każdy buduje inaczej. Być może że szansa jest. U mnie sam stan surowy (łącznie z projektem, pozwoleniami i całą biurokracją to 204 tyś zł. A wstępny kosztorys na wykończenie pod klucz (z meblami, AGD, RTV, urządzeniem ogrodu, ogrodzeniem, itp) to ok. 550 tys zł.

Także ja na sam dom wydam około 550-600 tyś.

Niestety jeśli chodzi o zdjęcia, to tak ruszyłem z kopyta z wykończeniem, że pominąłem kilka etapów.

pozdrawiam,

Maciek

• 2 weeks później...

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Bylibysmy wdzięczni za podanie (tak mniej - więcej :wink: ) kosztów:

- stanu zero,

- stanu surowego otwartego i zamkniętego.

Pomięcie kilku etapów w dokumentacji fotograficznej to nic takiego - ze zdjęciami wnętrz też byśmy się z chęcią zapoznali :).

Pozdrawiam

Karolina

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Witam,

mam pytanie odnośnie domu parterowego WW-221 . Wszystko mi pasuje w nim, ale mam wątpliwości co do stropu drewnianego. Nie wiem czy zostawić jak jest w projekcie (nie planuje żadnych pomieszczeń na górze, tylko stryszek) czy przerabiać na terivę. Czy to się w ogóle opłaca. Jeśli ktoś miał doświadczenie z tym tematem lub może ktoś ma projekt z przerobionym stropem proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Voitec

http://projekty.dom.pl/ww-221.htm?gclid=COeshYWwoJwCFcIWzAodVXerYw

• 3 months później...
  • 4 months później...

Witam. Czy moze mi Pan napisac co skonilo Pana do zamiany mat. na sciany z SILKI na Porotherm. Planuje rowniez budowa ww-221. Projekt dla mnie idealny. Pozdrawiam.

Mnie też straszyli pękaniem sufitu, ale dobrze zrobiony sufit będzie pękał co najwyżej na łączeniu ze ścianą, a można tam dać glify.

Co do projektu, to nam on pasował prawie jak "ulał" jedynie poprzesuwaliśmy troszkę ściany w sypialniach, aby pokoje młodzieży miały taką samą powierzchnię.

Ja nie zmieszczę się w 500 tyś. Ale każdy buduje inaczej. Być może że szansa jest. U mnie sam stan surowy (łącznie z projektem, pozwoleniami i całą biurokracją to 204 tyś zł. A wstępny kosztorys na wykończenie pod klucz (z meblami, AGD, RTV, urządzeniem ogrodu, ogrodzeniem, itp) to ok. 550 tys zł.

Także ja na sam dom wydam około 550-600 tyś.

Niestety jeśli chodzi o zdjęcia, to tak ruszyłem z kopyta z wykończeniem, że pominąłem kilka etapów.

pozdrawiam,

Maciek

• 3 weeks później...

Witam, właśnie znalazłem ten projekt jest super, no może trochę zmian ale raczej drobnych, czy macie może jeszcze jakieś zdjęcia z budowy i ewentualne rady? A najlepiej jakiś kontakt do tych którzy juz wybudowali bo chciałbym z zonką odwiedzić i zobaczyć na własne oczy ten dom. Pozdrawiam Michał!

[email protected]

Proszę o kontakt!

• 1 month później...
  • 4 months później...

Witam

Z mężem zdecydowaliśmy się na ten projekt. Mieszkamy w okolicach W-wy. Czy już budujesz? Chętnie zobaczylibyśmy w realu budowę tego domu. Jakie przeróbki zrobiłaś/eś? Może masz zdjęcia z budowy? Poproszę o jakiś kontakt jeśli to możliwe. Mój e-mail to; [email protected] Pozdrawiam Małgorzata

gosiasewek, proponuję obejrzeć galerię użytkownika vobo - jest link na początku tego wątku - domek już na wykończeniu.

Ja też zamierzam na wiosnę ruszyć z budową WW-221 z małymi zmianami.

Myślisz, że ten wątek to dobre miejsce do wymiany doświadczeń?:) Jakiś taki jest "niemrawy", ale może go ożywimy?

Pozdrawiam,

Kasia

• 1 month później...
gosiasewek, proponuję obejrzeć galerię użytkownika vobo - jest link na początku tego wątku - domek już na wykończeniu.

Ja też zamierzam na wiosnę ruszyć z budową WW-221 z małymi zmianami.

Myślisz, że ten wątek to dobre miejsce do wymiany doświadczeń?:) Jakiś taki jest "niemrawy", ale może go ożywimy?

Pozdrawiam,

Kasia

My z żoną ruszamy na wiosnę wszystkiedokumenty już mamy. Byliśmy pod Warszawą zobaczyć ten projekt już wybudowany właśnie u właścicieli którzy umieścili zdjęcia dużo wcześniej w tym temacie powiem Wam, że dom robi super wrażenie jest idealny, oczywiście zmiany każdy robi po swojemu, My np. nie robimy podcienia tylko powiększamy salon, w jadalni między opknami słupek z cegieł i okna troszkę wyżej od podłogi a okno w kuchni równo z blatem bo jest wymiarowo za duza róznica między oknami z przodu i troszkę dziwnie wygląda. troszkę też przesuwamy ściany tzn. zmniejszamy szafę na korytażu bedzie tylko przesuwana a nie taka głęboka na korzyść gabinetu. Za gabinetembędzie nasza sypialnia poszerzona o trochę kosztem pokoju z prawej strony nie dużo ale zawsze. likwidujemy drzwi w garażu i dajemy je do pomieszczenia gdzie będzie stał jeszczcze nie wiemy jaki piec albo pompa ciepła zobaczymy jakie koszta nas czekają :) no i czego nie zrobił kolega z pod Warszawy i teraz troszkę żałujemy wydłużamy garaż do przodu o 2 m uwierzcie mi naprawdę warto. Ruszamy na wiosnę, na pewno będziemy zamieszczać zdjęcia Pozdrawiam!

My też zamierzamy zacząć na wiosnę - ale papierów jeszcze nie mamy, na razie projekt w adaptacji. Ale jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to pozwolenie uprawomocni się gdzieś pod koniec marca, więc jest szansa na wbicie pierwszej łopaty:) w kwietniu.

My cały dom powiększamy proporcjonalnie o jakieś 6%, dzięki temu większy będzie między innymi garaż (wymiary wewnętrzne: 6,3x6,3 - mam nadzieję, że wystarczy) i wiatrołap. Drzwi z garażu też przenieśliśmy do pom. gosp., w którym u nas będzie pralnia, bo kotłownia powędruje piętro niżej (podpiwniczamy cały budynek).

Czekam na zdjęcia:)

Kiedy już uda nam się zacząć to też coś wkleję.

Pozdrawiam,

Kasia

• 10 months później...

Witam ponownie!

Jak budowa Pani Kasiu My już mamy stan surowy bez okien bo mamy na razie dosyć, ja już nie daje rady z hurtowniami bo na ekipy nie mogę narzekać. Próbuje zamieścić jakieś zdjęcia ale coś nie działa jeśli chcecie to podajcie maila mam parę z budowy. Jak Wasza?

Pozdrawiam

20110409061.jpg

20110317046.jpg

20110317052.jpg

20110505082.jpg

20110505106.jpg

Witam,

myślałam, że tylko ja buduję WW-221:)

Jesteśmy na etapie ścian nośnych, w przyszłym tygodniu działowe. My nie robimy przerwy, bo do lipca musimy się wprowadzić. w listopadzie więc dach i okna, a potem instalacje. Na wiosnę tynki, wylewki i wykończająca wykończeniówka:)

Budujemy z silikatów, więc nasz domek jest biały. Ekipa bardzo w porządku, będzie robiła na też stan developerski i wykończeniówkę (bez dachu).

Na Waszych zdjęciach rozpoznałam wszystkie strony domu:) Znam już projekt prawie na pamięć...

Pozdrawiam,

Kasia

• 1 year później...