jdabro 27.08.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam, będę wdzięczny za informację i uwagi dotyczące tego typu stropu - wykończenie a następnie użytkowanie - trwałość, ocieplenie etc. Jestem na etapie wyboru stropu - w standardzie jest strop drewniany - dolny pas wiązara dachowego. Będę naprawdę zobowiązany za uwagi osób ktore taki strop wykonały i mają w swoich domach - jak sprawdza się w praktyce. Zastanawiam się nad zmianą na strop teriva. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 27.08.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 zmiana stropu spowoduje koniecznośc zmainy konstr.dachowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 27.08.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Przy takiej zmianie, to chyba cały dom trzeba przeliczyć u konstruktora. Może będą potrzebne dodatkowe ściany nośne. To już robota dla projektanta-konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 29.08.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 U mnie do dolnego wiązara przymocowany stelaż aluminiowy + płyty k-g + wełna + OSB jako podłoga poddasza nieużytkowego. Na razie (1 rok) nie widzę minusów takiego rozwiązania, może jedynie niezbyt dokładna robocizna (nierówności na suficie), ale to inna bajka. Niektórzy twierdzą, że z czasem mogą powstać pęknięcia na stykach płyt k-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 29.08.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Ja również mam strop drewniany - będzie ocieplony dwoma warstwami 10cm wełny mineralnej, od spodu będzie ruszt i płyty G/K. Na poddaszu będę miał mały stryszek - podłoga będzie z płyt OSB 22mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 30.08.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 1. Taki strop jast w projekcie Muratora, który kupiłem D08 Przestronny. Po rozmowach z wykonawcami więźb dachowych dałem do przeprojektowania na gęstożebrowy i typową więźbę krokwiową. Powód: - słaba nośność stropu ok 50 kg/m2 na dużej (niepodpartej) jego powierzchni, - gęsta zabudowa przestrzeni poddasza samą konstrukcją więźby więc poddasze staje się nieużytkowe niejako podwójnie,- obydwie powyższe cechy wielce utrudniają bądź uniemożliwiają późniejsze prace związane z naprawą lub chociaż inspekcją membrany dachowej ( w przypadku braku pełnego deskowania połaci) czy innych urządzeń umieszczonych na poddaszu (wentylacja, ogrzewanie),- materiało- i pracho- chłonna a cena jednego i drugiego ma tendencję wzrostową i nie widać przesłenek aby mogło być inaczej. 2. Mój kuzyn mieszka już kilka lat w domu z takim stropem (inny projekt niż D08) i jak do tej pory nie ma problemu z sufitem - kwestia wykonania jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.09.2007 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Wiązar dachowy to najrozsądniejsze (ekonomicznie) rozwiązanie. Doskonale sprawdza się w praktyce. Nie daje sił rozporowych na ściany budynku. Takie rozwiązanie jest stosowane w halach sklepowych sieci LIDL. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jdabro 01.09.2007 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 czy w przypadku takiego stropu stosuje się paroizolację od strony pomieszczenia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 02.09.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 U mnie do dolnego wiązara przymocowany stelaż aluminiowy + płyty k-g + wełna + OSB jako podłoga poddasza nieużytkowego. Na razie (1 rok) nie widzę minusów takiego rozwiązania, może jedynie niezbyt dokładna robocizna (nierówności na suficie), ale to inna bajka. Niektórzy twierdzą, że z czasem mogą powstać pęknięcia na stykach płyt k-g. Drobna poprawka, stelaż wykonywany jest z profili stalowych ocynkowanych a nie aluminiowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.09.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 czy w przypadku takiego stropu stosuje się paroizolację od strony pomieszczenia? Pozdrawiam Radzę zastosować. Folia paroizolacyjna chroni termoizolację przed zawilgoceniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
industrial 05.01.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Jak w przyszłości remontować taki pas dolny wiązara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 06.01.2019 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Ty chcesz wiązary remontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts