tjusinski 07.01.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Mam zrobiony nawiew do kotłowni rurą fi 100, ale mam otwarte cały czas drzwi do garażu, bo kotłownia jest obok. Więc w zasadzie nie moge powiedzieć czy ten nawiew jest wystarczający. W sumie nie zauważyłem aby brakowało powietrza. Ale czytając forum stwierdziłem, że może być troche za mały i mam zamiar go powiększyć. Mam zainstalowny regulator pokojowy. U mie jest to zrobione w ten sposób, że regulator jest podłączony pod pompke CO i on ją załącza i wyłącza (instalacja dwuobiegowa z wymiennikiem płytowym). Pogodówki brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tjusinski 07.01.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 A tak w ogóle u mnie za pokojówkę robi żona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 07.01.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Mam zrobiony nawiew do kotłowni rurą fi 100, ale mam otwarte cały czas drzwi do garażu, bo kotłownia jest obok. Więc w zasadzie nie moge powiedzieć czy ten nawiew jest wystarczający. W sumie nie zauważyłem aby brakowało powietrza. Ale czytając forum stwierdziłem, że może być troche za mały i mam zamiar go powiększyć. Szczerze mówiąc myślałem o rurze kanalizacyjnej fi 110, ale podobnie jak Ty nabrałem wątpliwości i teraz bardziej pożądanym wydaje się fi 160. Ponieważ ja kotłownię mam w piwnicy prośba o jeszcze jedną radę - gdzie masz wylot rury dolotowej (w pobliżu pieca/zasobnika gdzieś na dole)? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tjusinski 07.01.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 U mnie nawiew powietrza jest na wysokości ok. 50 cm. nad ziemią na bocznej ścianie z tyłu za piecem. Nawiew robiony był co prawda jeszcze przed kupnem pieca. Ale jak sie puźniej okazało była to trafna lokalizacja. Ponieważ wentylator w Ling-u Duo zasysa powietrze od tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greszczyn 08.01.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 U mnie nawiew powietrza jest na wysokości ok. 50 cm. nad ziemią na bocznej ścianie z tyłu za piecem. Nawiew robiony był co prawda jeszcze przed kupnem pieca. Ale jak sie puźniej okazało była to trafna lokalizacja. Ponieważ wentylator w Ling-u Duo zasysa powietrze od tyłu. Zależy , z której strony jest podajnik U mnie kotłownia jest w piwnicy i mam" zetkę" z rury fi 160 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 29.01.2008 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Mam problem - mój fachowiec nie wie jak podłączyć zawór 4-drogowy , żeby było dobrze przy grzaniu podłogówki i grzejników.Uważa , że ten piec nadaje się tylko dla jednego obiegu . Szczerze mówiąc nie wiem co mam na to powiedzieć , bo w ogóle nie znam sie na ogrzewaniach . I jeszcze jedno - nie zadziałał STB i piec przegrzał sie do 110 stopni - na szczęście nie uszkodził instalacji podłogówki. Mam też taką refleksję - po wygaśnięciu pieca ( cofnięcie się żaru do retory ) , po wyczyszczeniu - bardzo długo zrywał mi zawleczki - nie mogłem go ustabilizować ( mielił pelet i nie dawał rady go wypychać - może pelet trochę zawilgotniał - przez tydzień był w zbiorniku w nieopalanej kotłowni? Nowe ustawienia :podawanie 15 sek.podtrzymanie 35 sek. podtrzymanie 5 minpodawanie na podtrzymaniu 22 sekwybieg dmuchawy 7 sek. dmuchawa na 4 odsłonięta całkowicie pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 29.01.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 nie zadziałał STB i piec przegrzał sie do 110 stopni To bardzo niepokojąca wiadomość. Sorry za pytanie, ale co to jest STB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greszczyn 29.01.2008 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Seba musisz kombinować z ustawieniami , nie ma jednej "recepty" na ustawienie tego ustrojstwa jakim jest TEN kocioł . I........ zmień insztalatora . Ten wzrost temp. to był alarm przegrzania kotła (ZTK) ,czy alarm przegrzania podajnika ? Bo miałem sytuację ,gdy wycierałem kocioł z kurzu ,między innymi rurę podajnika i poruszyłem czujnik temp. podajnika i od razu wywołałem alarm "przegrzanie podajnika " komunikat - temp . 210 st.C . Od trzech tygodni palę ekogroszkiem " Pieklorz" ( drogie cholerstwo) , ale IMO ten kocioł , jest raczej przeznaczony do spalania "wungla" , niż peletów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 30.01.2008 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 STB - to czujnik przegrzania kotła . Miałem alarm przegrzania kotła . Ja powalczę jeszcze z peletami pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 01.02.2008 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Potrzebuję pomocyPiec po nagrzaniu do zadanej temp. 56 st , przechodzi w stan podtrzymania i w sytuacji gdy nie ma odbioru energii ( zadana temp. jest spełniona - podłogówka odcina dopływ ) piec przegrzewa się - próbowałem z wydłużeniem czasu postoju nas podtrzymaniu z 2 min. do 7 ale nie przynosi to rezultatu - dzisiaj podniosłem do 10 minut , ale obawiam się cofnięcia żaru . nie wiem co robić . Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greszczyn 02.02.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Ale jak sie przegrzewa ? Temp wzrasta , do ilu stopni ? Może masz za duży ciag w kominie i w momencie gdy dmuchawa jest całkowicie odsłonieta , wypala Ci pelet . Spróbuj dać dmuchawe na 5 i ją przysłoń na 3/4 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 04.02.2008 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Piec po nagrzaniu przechodzi w stan podtrzymania i w tym stanie dochodzi do temp. 90 stopni . Wówczas działa zabezpieczenie , ale woda i tak prawie się gotuje. Dzisiaj zmieniłem nastawy: podawanie 12 sek. postój 36 sek. podtrzymanie 12 minut podawanie na podtrzymaniu 10 sek . wybieg dmuchawy na podtrzymaniu 8 sek. Ostanie nastawy ( podtrzymanie 10 minut i 14 sek . podawania na podtrzymaniu ) okazały się nieskuteczne - dzisiaj piec się przegrzał . A w dodatku mój fachowiec puścił podłogówkę poza zaworem 4 drogowym - wyjście przed wejściem w zawór a powrót za wyjściem z zaworu , co faktycznie nic nie daje , bo na piec wchodzi woda zimna z podłogówki. Ja nie znam się na tym , ale chyba może być połączone wyjście ciepłej wody z zaworu 4 drog i za nim rozchodzić się na podłogówkę i kaloryfery , a i odwrotnie zejście się powrotów z kaloryferów i podłogówki przed wejściem powrotu do zaworu. Pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greszczyn 04.02.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Seba pożegnaj tego " insztalatora" Z Twojego opisu , wygląda jakby nie było odbioru ciepła z pieca . Sorki ,że zapytam ,ale .......czy masz zamontowaną jakąś pompę obiegową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 06.02.2008 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Tak jest pompka , na układzie podłogówki , ale jeśli podłogówka jest nagrzana to nie odbierze ciepła - odcina ja głowica termo. W sobotę może będę miał zbiornik cwu - on będzie stanowił pewien bezpiecznik , zastanawiam się też nad jednym grzejnikiem bez głowicy termostatycznej , który zawsze będzie mógł odebrać nadmiar ciepła. Od wczoraj udało mi się opanować piec - zmieniłem nastawy na podtrzymaniu postój 16 minut podawanie 10 sek. wybieg dmuchawy 8 sek. Dmuchawa na 4 odsłonięta całkowiciedmuchawa przy rozpalaniu 3 Aha - założyłem jednak płyty ceramiczne do pieca - one też ograniczają przepływ spalin i ciąg komina. Może będzie dobrze. Pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 28.02.2008 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 I udało sie opanować ten piec na pelecie. Średnie spalanie wychodzi mi na poziomie 31 kg . Ustawienia jak wyżej . Mam taki dylemat - co prawda założony jest zawór 4 drogowy , ale hydraulik na osobnym obiegu założył podłogówkę - jej powrót łączy się z powrotem zasobnika cwu i wchodzi już za mieszaczem. Jak mi tłumaczył , ten piec nie jest przewidziany na dwa obiegi - gdyby połączyć obieg grzejników i podłogówki przed wejściem na mieszacz , to pompa podłogówki musiała by pokonywać pompę powrotu grzejników - w sytuacja gdy ta byłaby zamknięta. Przynajmniej tak mi tłumaczył . Jeśli coś mi źle tłumaczył sprostujcie to proszę. Pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 20.05.2008 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Już mieszkam i jestem zadowolony - piec chodzi - ogrzewanie cwu to zużycie rzędu 8 kg dziennie - bez zmiany jakichkolwiek parametrów. Ten układ , który zrobił hydraulik - sprawdził się - przy pogodówce - piec sam ustawiał temp. co - i nie można było samodzielnie określić wysokości temp. co. Podłogówka na odrębnym obiegu w tym momencie się sprawdziła. Pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13hp 22.05.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Już mieszkam i jestem zadowolony - piec chodzi - ogrzewanie cwu to zużycie rzędu 8 kg dziennie - bez zmiany jakichkolwiek parametrów. Seba Czy przy tych 8 kg piec nie gaśnie, czy musisz go codziennie rozpalać? Czy zawór czterodrogowy masz z siłownikiem, czy recznie ustawiany i jaką temp. masz ustawioną na powrocie do kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 27.05.2008 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Dokładna średnia na dizeń dzisiejszy - 8,71 ( przy trzykrotnym właczeniu ogrzewania w okresie od 22.04 do 25.05 ) - 8,71 Piec nie gasnie - temp. powrotu minimalna - 40 stopninastawy mojego pieca tryb lato temp. kotła 55 stopni temp. wody użytkowej 42 stopnie podtrzymanie postój 16 minutpodawanie 12 sek.wybieg dmuchawy 8 sek.Dmuchawa na 4 odsłonięta całkowiciedmuchawa przy rozpalaniu 3 Mam zawór czterodrogowy z siłownikiem - mój hydraulik twierdzi , że w zupelności straczyłby 3 drogowy. Pzdr. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 28.05.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam.Ja trochę "z innej beczki". Ponieważ nadal waham się przy wyborze 2-ch kotłów na pelety: Kostrzewa i Ling Duo prośba o informację. Kostrzewa uruchomił niedawno produkcję Pelets Plus o mocy 15 kW i nie ukrywam taki mnie najbardziej interesuje z uwagi na zapotrzebowanie mocy oraz gabaryty. Czy Ling również planuje (a może już produkuje) kotły o takiej lub zbliżonej mocy - chodzi konkretnie o Linga Duo?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba z Gniezna 28.05.2008 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 W tym zakresie nie jestem Ci w stanie pomóc. Przed zakupem pieca dośc czesto bywałem na stronie klimosza - może tam coś znajdziesz. Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts