Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LING DUO KOCIOł NA PELLET - DOśWIADCZENIA

Seba z Gniezna

Recommended Posts

seba przełączyłem grzanie c.w.u. na gaz. Zachowałem w systemie gazowy podgrzewacz (American 116l). Jest taniej. O komforcie nawet nie ma co mówić.

Znajomy przełączył na grzałkę elektryczną. Nie wiem czy ma taniej ale twierdzi, że komfort jest rzeczą bezcenną. W kotle palił węglem.

anlwówek dodawaj na palnik Sadpal. To jest suszak, który wysusza spaliny i osady sadzy w kotle, co powoduje, że są systematycznie wypalane i wydmuchiwane do komina. Wystarczy łyżeczka dziennie (1kg/10zł/miesięcznie). Ważne by to robić systematycznie. Jeśli można wiedzieć, gdzie kupujesz pellety i za ile? Czy jest info z jakiego są drewna?

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytałem kiedyś instrukcję obsługi tego kotła - najprawdopodobniej taki właśnie zainstalujemy. M.in. dla możliwości palenia ziarnami. I tam właśnie wyczytałem, źe przejście na owies wymaga dokupienia i zamontowania dodatkowego pierścienia (płyty?) na retortę (było to nawet dokładnie opisane jak ją przyklejać na silikon wysokotemp.), przełożenie wkładów ceramicznych i zmiana systemu zabezpieczającego z bańki na wodę na elektroniczny.

Pozdrawiam

Nie robiłem żadnych przeróbek.Ale jak byś znalazł to podrzuć mi może dodam ten pierscien. to wtedy bede mógł dać wiekszy wentylator bo teraz jak dam pow.5 i otworze przesłone to wszystko wydmucha i potrafi zgaznąc. Ustawienie u mnie na 4 jest optymalnie. A jeśli chodzi o zabezpieczenie to temp. podajnika nigdy nie była wyżej niż 28*C przy owsie, a przy węglu czesto rosło pow 45*C. Ta bańka z wodą starczy. Dzięki że przypomniałeś ide zobaczyć czy tam jeszcze woda jest,bo już dawno nie zagłądałem

• 2 weeks później...

anlwówek, nie wiem co ja z tymi pelletami :D chciałem zapytać o owies, ile kosztuje t. U mnie na Śląsku najbliżej (Strumień) jest po 550zł/t i to już się nie opłaca, jak sadzę. Ale muszę choć spróbować by mieć jakieś pojęcie na temat palenia czymś tak przyjemnym.Węgiel to syf a jeszcze to całe oszustwo z jakością i wagą, lipnymi certyfikatami. Ja mam Linga z rusztem obrotowym i nie wiem, czy to nie będzie przeszkodą i czy nie będzie przez to spadać dużo ziarna do mieszacza powietrza. Jak to wygląda u ciebie, często tam zaglądasz?

Co do zabezpieczenia przed pożarem w podajniku, to na pewno lepiej elektroniczne ale przy tego typu paliwie szczelnie wypełniającym podajnik, tworzy się naturalny korek i raczej powinno nastąpić wygaszanie paliwa. Tak samo jest przy paleniu samym miałem. Nie zamykałem nawet zasobnika, by wysychał i nie wsypywałem więcej niż 25kg, by się nie zawiesił.

Emwuel czy to nie chodzi o ruszt (pierścień), który ma inne szczeliny wylotów powietrza? Klimosz ma fatalną informację na temat palnika. a właściwie żadną!! W moim ruszcie obrotowym są duże prostokątne otwory i to w skosie. Węgiel się skleja w czasie palenia ale ziarna zboża chyba nie i być może o to chodzi z tym rusztem do zbóż?

• 3 months później...

Witam

jestem nowicjuszką w zakresie uzywania kotła ling 15 kw

dom 120 m2:

instalacja z siłownikiem zaworem 4D,

c.w.u.,

regulatorem economic premium ( instrukcja do economic 3000 nie pasują więc parametry),

regulatorem pogody (wskazuje temp na zewn, wyższą o kilka stopni),

sterownik pokojowy euroterm.

i juz od samego początku mam z nim problem tj:

palę pelletm

kocioł w funkcji lato lub auto przegrzewa się temp rosnie do 85* i włacza się zabezpieczenie - siłownik otwiera zawór i puszcza ciepło na c.o.

ustawienia wg działu technicznego;

czas podawania - 5s

przerwa - 17s

dmuchawa 80%

podtrzymanie - 20min

temp. c.w.u. - 50 st

temp kotła zależna od regulacji pogodowej

Mam wrazenie ze podajnik podaje w systemie ciągłym bez przerw przez ok.1min10s bez względu na to co tam nastawię. poziom pelletu trochę powyzej retorty - wg pana z działu powinien po podaniu być nizej by były widoczne otwory- pomimo recznego ustawienia poziomu pelletu i tak na paleniu automatycznym przy pierwszym podaniu poziom się podnosi.

Nie wiem co jest prawidłowe.

Na razie spala mi pellet w zastraszającym tempie

wczoraj wyłączyłam ustawienia pogodowe, dałam opcje zima i podajnik załączał sie wg zaleceń, rano przestawiłam na opcję lato i znowu podaje w systemie ciągłym a temp. na kotle rośnie.

Czy jest możliwe że regulator jest zepsuty?

proszę o pomoc

• 2 weeks później...

wydaje mi się ża masz za krótki odstęp między podawaniem ja palę owsem w ling duo plus 25 z zaworem 4D i zasobnikiem 100 litrów ACV . Jadąc na ustawieniach pogodowych mam ustawioną moc palika na 5s podawanie 60s odstęp dmuchawa 4. Piec utzrymuje 60-65 stopni , woda użytkowa nastawiona na 60 stopni. Powierzchnia grzewcza 240m2 6 osób. Zawsze jest ciepła woda , piec się nie przegrzewa w domu 22 stpnie przy zewnętrznej średniej 12 stopni. Dodaje , że owies jest mniej kaloryczny w związku z tym na pellecie można by zminiejszyć o sekunde podawanie.

Co do spalania owsa oczywiście pali się ok 1-2 cm nad górną krawędzią retorty testy prowadze od 4 tygodni kiedy we wrześniu miałem tydzień na ustawieniach lato ( sama cuw) miałem ustawione 3s podawanie , 60 przerwa i dmuchawa 3.

Dzięki za odpowiedź

Okazało się że podawanie pelletu na podtrzymaniu było za duże. Mam najnowszy reulator economic premium i te ustawienia zmienia się w serwisowych parametrach. Teraz zużywa mniej, ale i tak idzie sporo.

W chwili obecnej mam ustawione 5s podawanie(najmnieszy czas) 25 s przerwa i dmuchawa 63% - temp na piecu 70-80*

Pellet nie spala się całkowicie.

W jaki sposób moge jeszcze regulować ustawienia by usprawnic pracę i zuzywać mniej pelletu.

:)P

wydaje mi się , że czas przerwy między podawaniami jest za mały , spróbuj zwiększyć go do 45 sekund i zmiejsz dmuchawe do 50% . Z retorty mogą spadać tylko spopielone cząstki a nie całe pellety uważam , że nie mają czasu się dopalić bo wypycha jej następna porcja , co do dmuchawy to za duża ilość powietrza jest niewskazana ponieważ wdmuchuje gorące sapliny w komin nie pozwalając im oddać ciepła wymiennikowi. U mnie przy temperaturze pieca 70 stopni moge dotknąć rury prowadzącej od pieca do komina ręką jest po prostu bardzo ciepła ( rura ma długość 50 cm i mówie o jej części przy kominie ). Jak wiesz prawidłowa temperatura spalin na wyjściu z czopucha to 100-200 stopni.

• 2 weeks później...

Dalej duże, niestety. Ale mam nadzieję,ze znam juz odpowiedź dlaczego. Okazało się że mam sterownik uszkodzony, czekam na wymianę, firma już wysłała teraz serwis szuka terminu kiedy mógłby przyjechac. Aktualnie kocioł spala jak chce, siłownik otwiera tylko na przegrzaniu, regulator pokojowy ma w nosie, dalej podaje na podtrzymaniu za dużo pelletu, chociaz mniej niz pierwotnie.

Zobaczymy jak bedzie po wymianie...

moje nastawy:

podawanie: 5s

przerwa: 52s

podtrzym: 15m

dmuchawa 23%

Aktualne spalanie (przy temp od -2 do +5) ok 6 worków (25kg) pelletu barlineckiego na tydzień. Pow użytk domu 135 m - oddany w czerwcu tego roku. Kocioł: LingDuo 15. Ogrzewam dom i cwu.

Niecały worek (25kg = 20 zł) dziennie to dużo i coś kociołek nie chce zejść niżej... Gazówka mogłaby wyjść taniej - teraz żałuje wyboru kotła na paliwo stałe.

Mój kocioł po raz drugi bedzie miał wymieniany sterownik, na nowym pracował dobrze 2 dni zużył w tym czasie niecałe 30 kg pelletu, potem cos go trafilo zawiesił się i nie podawał w ogóle, doszlo do cofnięcia zaru do podajnika. Takze niezła jazda. Po wyrzuceniu paliwa z rury podajnika niby podjął prace ale już nie wspólpracował z regulatorem pokojowym, palił tylko w cyklach i zużywa ok 30 kg na dobę.

Dzisiaj serwisant awaryjnie założyl poprzedni sterownik (ten podaje za dużo pelletu i nie wspólpracuje z siłownikiem), siłownik otworzony jest ręcznie a ja znowu czekam na kolejny nowy sterownik!!!

czas pokaze jak bedzie działal

denko,

nie za mało masz ustawiona dmuchawe? gdy ustawiłam swoją ponizej 50% osadzała mi sie sadza.

hmmm... sadza... nie wiem - możliwe, że troche sie osadza ale raczej mało. Wczoraj czyściłem kocioł i było ok. Ale nie jestem doświadczonym palaczem więc nie mam porównania. Dmuchwa chodzi mi aktualnie na 25%, reszta jak powyżej. Kocioł ogrzewa cwu i centralne od 17:00 do 6:00 rano, przez reszte dnia (gdy wszyscy w pracy) tylko cwu. Aktualne spalanie ok 1 worek 25kg pelletu na 2 dni; w domu ciepło i wynik byłby bardzo dobry, gdyby nie fakt, że na dworze powyżej 10 stopi. Zobaczymy jak będzie gdy zejdzie do zera...

• 2 weeks później...
denko

jaka temp. na piecu; czy postój52s nie powoduje zbytnio obniżenia paleniska

Poziom paleniska jest ok - płaski kopczyk peleciku stale wystaje na jekies 0,5 cm (mój serwisant powiedział że w przypadku pelletu tak ma być - przy ekogroszku powinien być kopczyk wyższy i stożkowaty). Co do temperatury na kotle to gdy ogrzewa tylko cwu to wzrasta do 75-79 stopni (przy temperaturze cwu 40 stopni). Gdy załączam opcje zima (cwu+grzejniki) temperatura na kotle spada do ok 65 stopni, a gdy przy przymrozkach spadnie poniżej 60 stopni to kocioł załącza automatycznie podajnik i dmuchawe i pracuje aż przekroczy ponownie ten poziom (przy ostatnich przymrozkach poniżej 5 stopni w nocy mam wrażenie że dmuchawa chodziła prawie cały czas przy opcji zima).

Przy ostatnich warunkach - u nas u nas hulał zimny i silny wiatr, a temperatura w nocy od minus pięć do zera - spala mi 3 worki po 25kg na 4 dni. Od 7 do 17 chodzi na opcji lato, zaś od wieczora do rana na opcji zima. Minusem przestawiania jest to, że w chwili przestawu mocno spada temperatura cwu (także trzeba to robić jak już sie nie korzysta z ciepłej wody).