Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do nowego dziennika budowy który mi się marzy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia77w1

4432

• Rom

3762

• bobowa budowniczowa

3017

• Edmar70

2732

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć andzik78 :D miło że wpadłaś i masz te same potrzeby lokalowe :lol: a może masz namiary a jakiś fajny projekt 8)

Ja to chyba mam coś nie po kolei ...dzisiaj idę do architekta a szukam projektu :roll: Już wyjaśniam, otóż mąż znalazł projekt, który ma doskonałe wymiary po obrysie ... i to wszystko. Do przerobienia dach, ścianki wewnętrzne podniesienie ścianki kolankowej itd. właściwie zostały tylko mury :roll: reszta do przeprojektowania chociaż jak na to spojrzeć bez emocji wymiary są doskonałe i pozwalają na takie postawienie ścianek działowych, że ... :lol: wszystko jest i jeszcze garaż na drugi samochód jest. To chyba nazywa się pełnia szczęścia :D :D :D

Witaj Bobowa!

Wydaje mi się, że projekt, w którym trzeba wszystko doszczętnie zmieniać w rezultacie staje się pracochłonny i drogi. Architekt musi mieć sporo czasu aby dokonać takich zmian, a i cenka też wzrośnie. A, musisz wziąć jeszcze pod uwagę, czy projektant tego domu wyrazi zgodę na takie zmiany (szczególnie jesli chodzi o dach).

No cóż, budowa (będąca jeszcze w powijakach) to taka droga przez mękę. :( :x

Napisz koniecznie co ustalił Twój architekt.

Halo, halo stach_past, jesteś tam? :cry: Może jednak przypomni Ci się to co zaproponowałeś? :cry:

A może Wy kochani forumowicze pomożecie? Obejrzałam już wszystkie projekty we wszystkich katalogach i na wszystkich stronach (tak mi się przynajmniej wydaje :roll: ) i nie ma mojego domku :cry: Trochę zaczynam tracić nadzieję, ochotę, animusz i wigor :cry: :-?

Halo, halo stach_past, jesteś tam?

troszkę zajęty, bo zalewamy fundamenty, siłami: mąż żona teść teściowa, współudział betoniarka i pompa,okoliczne hurtownie i przesympatyczna kierowniczka budowy oraz prawdziwy geodeta z powołania.

p.s. szukam tej pracowni.... zaraz się odezwę.

katalogi z domami zwróconymi szczytową do ogrodu:

http://domy.interia.pl/dom.php?min=&max=&w=&piwnica=0&garaz=0&typ=1&p=src&Submit2=szukaj&o=0

http://www.archon.pl/index.php

p.s. po przerzuceniu pierwszego tysiąca projektów wyklarowało nam się, że:

ma być salon powyżej 30mkw z kominkiem i trzy sypialnie

dwie łazienki, kotłownia, garaż.

metraż do 120.

jeżeli z poddaszem, to na dole przynajmniej jedna sypialnia

na placu boju pozostała Calineczka i Dom na 102, który zobaczyliśmy zbudowany w wiosce modelowej i właśnie podlega budowaniu pełną parą.

Jestem, jestem, zwaliłam się projektami, a właściwie mąż przywalił mnie projektami i siedzimy, kombinujemy...może będzie indywidualny :roll: Zobaczymy. Na razie mąż skłania się do indywidualnego, ale wiadomo jak to jest jeśli chodzi o czas, a ja nie lubię tak długo czekac :wink: Ja natomiast nadal szukam czegoś gotowego do przróbki. Choć momentami się zastanawiam czy nie mamy zbyt wygórowanych wymagań??? :oops: Będę w miarę na bieżąco zdawać Wam relacje a teraz spójrzcie na projekt, który mi się podoba, spełnia prawie wszystkie moje wymagania, ale ma za dużą powierzchnię zabudowy

http://budujdom.pl/projekt-typowy/tk12

Oczywiście garaż będzie (Biuro posiada tą wersję z garażem, i na górze zamiast 2 łazienek będzie 1 łazienka i garderoba, a na dole zamiast pralni i pom. gosp. ma być gabinet

Stach_past dzięki za odpowiedź i życzę powodzenia w budowaniu :lol: Jak znajdziesz czas to zaglądaj tu do mnie :lol:

A'propos ale Ci zazdroszczę :oops: :wink: :roll:

PS. Wszystkim Wam zazdroszczę, że już się mury pną do góry ale i umnie będą się mury pięły do góry i jak to mówi mój małżonek - budowa to pikuś, najgorsze to wybrać projekt :roll: No zobaczymy :D co będzie mówił jak się to wszystko zacznie :p :p :p

No Bobo ten projekcik jest śliczniusi. :)

Zmiany jakie chcesz wprowadzić na poddaszu są jak najbardziej korzystne, lecz na dole trochę szkoda tej pralni i pom gosp. Wielu projektom tego brakuje, a Ty masz to jak na tacy. :-?

Z drugiej strony wiem, że skakanie z praniem na poddasze nie spędza Ci snu z powiek, więc wszystko wg. potrzeb.

Ale przemyśl to jeszcze :wink: 8) :wink: masz w końcu 3 pokoje na górze i to dość spore, więc może tam ulokujesz kącik do pracy. :lol:

A ta poza tym nic dodać, nic ująć.

Salon i jadalnia wystarczającą duże, kuchnia też, a spiżarnia aż nadto. Jedynie może troszkę przymała sień jak dla mnie, ale to też wg. potrzeb.

Proponowana elewacja i kolorystyka równie ładna (taka jaką ja lubię ):wink:

Aha, nie wiem gdzie będzie ten garaż, bo jakoś nigdzie nie mogę go wpasować. :roll:

Pozdrawiam.

Witaj Edmar70 :p Zgadzam się z Tobą, że szkoda tych pomieszczeń gospodarczych ale muszę mieć na dole 1 pokój (tzn. mąż musi mieć na firmę :o , on co prawda sugeruje, że jego firma może być na górze ale na to nie chcę się zgodzić bo nie mam zamiaru, żeby mi buczały komutery i radio i mp3 i inne sprzęty grające :p podczas gdy ja będę się oddawać błogiemu nastrojowi :p ). Garaż jest po prostu doklejony do lewej ściany (lub oczywiście jest projekt lustrzany) i ma 22 m kw., tak więc uważam, że jak na garaż jednostanowiskowy to całkiem spory. Co do sieni, cóż :roll: sama jeszcze nie wiem, ale osobiście nie jest to dla mnie najważniejsze. Myślę, że taka wielkość po prostu musi mi wystarczyć, wolę mieć duży salon, spiżarnię i pralnię. No właśnie, zastanawiam się jeszcze nad zaaranżowaniem garderoby w największym pokoju na górze i wtedy połowę drugiej łazienki dołączę do pierwszej łazienki a to co zostanie stanie się pralnią. No tak tylko cały czas nie zgadza się powierzchnia zabudowy :roll: Wysłałam już maila do architekta, żeby podał mi dokładną pow. zab. to może da się coś ściąć i będzie pasować, a potem to pozostanie mi tylko :lol: przekonać mojego męża do tego projektu a to nie będzie łatwe.... :o bo się uparł na projekt indywidualny, a poza tym mówi, że dom jest za szeroki bo chciałby żeby dom miał wymiary ok 11 x 11, żeby jak najwięcej zostało ogrodu, bo wiesz, że moja działeczka nie jest działjką rezydencjonalną :D :D :D

O rety, jak nie urok to sra...a. :wink:

Przejścia z urzędami to prawdziwa droga przez mękę. :x ( wiem coś o tym).

Ale to nic. Przebrniesz i przez to, w końcu jesteś dopiero na samym początku tej trudnej walki. Tyle tylko, że czas gra na Twoją niekorzyść. Ale tego już nie da się przeskoczyć. :(

Czeka Cię trochę latania tu i ówdzie, ale nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło. :D

Pozdrawiam i życzę szybkich rozwiązań.

Cześć Bobowa. Odpowiedz mi szczerze na pytanie - czy ta Pani w wodociągach przeżyła spotkanie z Tobą :wink: :D Bo ja bym ją zagryzła :evil:

Jeśli chodzi o projekt domu, to szukaliśmy baaardzooo długo i przed Wdzięcznym było parę tzw. pewniaków. Szukajcie dalej, na pewno coś znajdziecie odpowiedniego i do działki i dla siebie. Mi okna dachowe w ogóle nie przeszkadzają. Wielu moich znajomych posiada na poddaszu tylko takowe i wierz mi światła jest wystarczająco. Gwoli informacji - nie znoszę ciemnych pomieszczeń.

Powodzenia

Witaj Edmar70 :p Cieszę się, że zajrzałaś. Fakt, jestem na początku tej drogi ale ta papierologia mnie przeraża :cry: Zastanawiałam się dlaczego tak się dzieje i ...wiem...bo ja sama jestem urzędnikiem i po prostu wiem "jak to się je..." :wink: Ale cóż trzeba przez to przejść a potem to już będzie tylko lepiej...ale optymistka. Jeśli zaś chodzi o czas to przestał działać na moją niekorzyść. Otóż podjęliśmy z mężem decyzję, że zaczniemy budować w przyszłym roku. Może uda się zacząć w lutym, może w marcu a może nie wiem już kiedy (zobaczymy jaka będzie zima). Trudno mi było się z tym podgodzić bo chciałabym zacząc już, teraz, za chwilę (chyba wszysy jesteśmy tacy już :o ) ale nasz kolega, który będzie koordynował całą budowę wytłumaczył nam, że być może jak zaczniemy w grudniu i ziemia nie będzie zmarznięta to uda się wykopać fundamenty, może uda się je zalać, a może potem przyjdzie mróz i wszystko szlag trafi, a może nie, a może uda się postawić mury a potem polewać strop zmrożonymi kryształkami lodu...no cóż z tego co się zorientowałam to właściciwe przy dobrze zorganizowanej pracy te fundamenty i mury i to chyba mają sznasę stanąc w przeciągu ok. 1 miesiąca więc tak naprawdę jak mam się zastanawiać czy przyjdzie mróz czy nie to naprawdę wolę zacząc w okolicy wiosny i robić to w miarę bezstresowo (przynajmniej jeśli chodzi o pogodę :lol: ). Tak więc zaczynam na wiosnę 2008 i zobaczymy kiedy uda mi się to skończyć. TZN muszę skończyć w 2008 r.

Witaj braza :lol: Mam nadzieję, że dobrze się już czujesz i nadal będziesz grała w totka (bo wiesz to się musi udać :p ).

jeśli chodzi o pańcię z wodociągów to faktycznie mało brakowało a wyciągnęłabym ją za szmaty zza tego biurka i powstrzymywałam się resztkami sił...ale ja jestem taką osobą, że najpierw upewnię nie na 100000% a potem...do ataku. Tak więc dzisiaj przywleczemy na naszą działkę pompę, podniesiemy właz do przyłącza wodnego, wypompujemy wodę i sprawdzimy ten cholerny licznik a potem uzbrojona w odpowiednie informacje pojadę jeszcze raz do wodociągów (być może z premedytacją pójdę do tej samej panci :evil: ) i pokażę jej gdzie raki zimują. No chyba, że to ona mi pokaże :oops: Zobaczymy . Co do projektu to nadal szukamy, już mi się wszystko kręci i chciałabym mieć to za sobą. Na razie dogłębniej przyglądam się stronie lk - projekt bo tam coś mi wpadło w oko. Jak już będę mądrzejsza to dam znać

Pozdrawiam i czekam na zdjęcia kolejnej działeczki

• 4 weeks później...