Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do nowego dziennika budowy który mi się marzy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia77w1

4432

• Rom

3762

• bobowa budowniczowa

3017

• Edmar70

2732

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Postępy budowlane są następujące:

Teraz robią elektrykę :lol:

w sumie cieszę się bardzo, przemyśleliśmy w miarę dokładnie co gdzie i jak ale co chwilę jednak pojawiają się wątpliwości "a czy w tym miejscu będzie gniazdko??", "a czy na strychu przewidzieliśmy lampę" :roll: :roll:

Pocieszam się jednak, że nawet jak o czymś zapomnimy to przecież da się dosztukować prund no nie :oops: :roll: :lol:

Plany kolejne:

1. W poniedziałek wchodzą tynki - nie wiem jeszcze jakie, bo chcieliśmy cementowo wapienne (30 zł/m2) + szpachlowanie (min. 11 zł/m2), a zaczynają nas namawiać na gipsowe (26 zł/m2) i oczywiście od razu jest gładko i następna ekipa nie ma tyle roboty i nie tracimy czasu i pieniędzy na szpachlowanie ...hm...nie wiem co zrobić, mąż też się waha.....podobno jak są gipsowe to jest sucho w pomieszczeniu :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

2. W poniedziałek zaczynają kłaść dachówkę :lol: :lol: :lol: :lol:

3. Ok. połowa sierpnia - montaż okien, drzwi i bramy :lol: :lol:

4. Po oknach instalator :lol:

5. Pod koniec sierpnia wylewki

6. Początek września wchodzi ekipa od wykończeniówki, która zrobi gips (ewentualnie), kafle, podłogi, pomaluje ściany, zamontuje co trzeba, wymuruje murki pod płot (nie mam koncepcji ani firmy do płotu...ratunku!!!!!), położy pozbruk i zajmie jej to dwa miesiące :o ...hm...zobaczymy

7. Początek września - drenaż

8. Początek września - tynki zewnętrzne

Czyżby wyglądało na to że na przełomie listopada i grudnia będę się przeprowadzać :o :roll: :wink: :D :D :D :D

Aniu jest PRZEPIĘKNA!!! :D :D :D

Tylko ciekawe, czy ona daje dużo światła? :roll:

Piszą, że 5 x 50Wat no to daje 200 Wat, co prawda żarowka halogenowa a nie wiem czy to ma znaczenie, ale 200 Wat to dla mnie jest dużo :lol: :lol: :lol: :lol: Poza tym z tego co wiem (a elektrykiem nie jestem, mało tego nawet się na tym nie znam :oops: ) są chyba takie żarówki, które wkręca się w oprawy np. max 40 Wat a dają światła np. 60 albo 70 Wat.

Aniu nie nadanżam za Twoimi postępami. :lol: :lol: :wink:

Kobieto, w takim tempie, to zdecydowanie do końca roku będziesz cieszyć się nowym gniazdkiem. :D

Niekiedy lepiej za dużo nie wiedzieć o różnych rzeczach. :roll: :lol: Ja np. pierwsze słyszę, że przy tynkach gipsowych jest sucho. :roll: w sumie lepiej sucho,bo można sobie nawilżyć, niż wilgotno. :lol: :lol: :lol: Przy tynkach tradycyjnych niewątpliwie będzie więcej roboty i zapewne drożej. :roll: Ale efekt końcowy równie ładny i podobny do gipsowych. :D

Edytko przeprowadzisz się na pewno :lol: :lol: :lol: :lol:

do końca roku :lol: :lol: :lol: :lol:

Trzymam za to kciukasy :lol: :lol: :lol: :lol:

A ekipa tynkarzy zrobi i pójdzie, a potem będzie tylko lepiej :D

Mam nadzieję, bo już naprawdę tak niewiele zostało do tego aby zamieszkać.

Tym bardziej, że w tym roku nie muszę jeszcze robić ogrodzenia i tynków zewnętrznych.

A kciuki proszę trzymać, nie zaszkodzi. :D

O, ktoś do nas wrócił :lol:

Edytko, jak było na urlopie. Pisz gdzie byłaś i jak było. A o pogodę nie pytam bo napewno miałaś piękną :D

Aniu, życzę Ci pięknej pogody tym bardziej, ze wyjeżdzamy w tym samym czasie :D

Dzięki Monia :lol: :lol:

Pogoda musi być :lol: :lol: :lol:

A gdzie będziesz nad morzem???? :roll:

Ja to jak zwykle jadę do Stegny.

No troszku się pogubiłaś. :lol: :lol: :lol:

Z wewnętrznymi walczę już ponad 3 tyg. :evil: Co powinni skończyć co najwyżej w 1,5 tyg. :roll:

:o :o :o :o :o :o :o

O choinka :o :o :o :o :o toż to mozna się wk$%&*^ :evil:

I oni sobie tak przychodzą kiedy chcą :o :o :o :o

Nooo, ja to generalnie bardzo cierpliwa jestem, ale jak mi ktoś na odcisk nadepnie albo próbuje wykorzystywać moją cierpliwość to wtedy ręka noga mózg na ścianie a oko na widelcu :evil:

Edytko Ty sobie z uśmiechem na twarzy poczekaj aż skończą, grzecznie posprzątaja, a potem potrąć im z wynagrodzenia, niech sobie nie myślą, że będą tak ludzi traktować :evil:

Ja z ekipą murarzy tak zrobiłam i nie omieszkałam im potrącić za zniszczoną stal, której nie potrafili odpowiednio wykorzystać :evil: