efilo 10.12.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 to znaczy że kto nie zdąży z odbiorem do końca roku to oddając w przyszłym już będzie miał audyt? niezależnie od tego kiedy zaczął budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 10.12.2008 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 No to ja też taką blondi strzelę, jak przyjdzie na to czas Co to znaczy certyfikaty energetyczne To znaczy że każdy dom, który będzie miał odbiór po Nowym Roku będzie musiał zapłacić za wykonanie świadectwa energetycznego, takiego świstka, który będzie określał stopień energooszczędności domu, czy jest dobrze ocieplony, czy będzie zużywana duża ilość gazu lub prądu do ogrzania domu. Jak nowy dom lub mieszkanie nie będzie miało takiego świadectwa to nie będzie mógł sprzedać nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 10.12.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 O dżizas..... A jak ja nie będę miała zamiaru sprzedawać domu, to też muszę mieć takie świadectwo? To wymóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 10.12.2008 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Jak nie będziesz sprzedawała a odbiór będziesz robić po 1 stycznia to musisz Za wystawienie takiego certyfikatu szacuje się dzisiaj ok 1000 - 1500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 10.12.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dlatego my też pędzimy z odbiorem. Najplepsze jst to, ze narazie nie ma ludzi uprawnionych robic takie odbiory A i certyfikat ważny jest 10 lat. Kolejny durny przepis do wyciągnięcia kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 10.12.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Formalnie scyzoryk mi się otwiera Te urzędasy to mnie do grobu wpędzą. czy to juz od 1 stycznia będzie działać? I kto to wykonuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 10.12.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Taaaraaam i mamy nową stronkę piękne żywe choinki poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 10.12.2008 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dlatego my też pędzimy z odbiorem. Najplepsze jst to, ze narazie nie ma ludzi uprawnionych robic takie odbiory A i certyfikat ważny jest 10 lat. Kolejny durny przepis do wyciągnięcia kasy Z durnym przepisem to się zgadzam, ktoś znowu zarobi A jeśli chodzi o uprawnionych to mój mąż zrobił w sierpniu kurs uprawniający do wydawania tych certyfikatów, ale nie było przepisów wykonawczych jak ma wyglądać egzamin i sam certyfikat. Dopiero pod koniec listopada weszły te przepisy, a firma organizująca kurs powiedziała, że do świąt już nie zdąży zrobić egzaminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 10.12.2008 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Formalnie scyzoryk mi się otwiera Te urzędasy to mnie do grobu wpędzą. czy to juz od 1 stycznia będzie działać? I kto to wykonuje? Od 1 stycznia będzie działać, ale prawdopodobnie wszyscy, którzy zdążą złożyć papiery o odbiór do końca grudnia nie będą musieli tego mieć. Może warto by było zorientować się co potrzebujesz i zdążysz jeszcze złożyć te papiery A o wykonawcach napisałam wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 10.12.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 To może Jarek do mnie przyjedzie....cooooo???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 10.12.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dlatego my też pędzimy z odbiorem. Najplepsze jst to, ze narazie nie ma ludzi uprawnionych robic takie odbiory A i certyfikat ważny jest 10 lat. Kolejny durny przepis do wyciągnięcia kasy Z durnym przepisem to się zgadzam, ktoś znowu zarobi A jeśli chodzi o uprawnionych to mój mąż zrobił w sierpniu kurs uprawniający do wydawania tych certyfikatów, ale nie było przepisów wykonawczych jak ma wyglądać egzamin i sam certyfikat. Dopiero pod koniec listopada weszły te przepisy, a firma organizująca kurs powiedziała, że do świąt już nie zdąży zrobić egzaminu. U nas w gminie niestety nie ma. Chociaż moze stety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 10.12.2008 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Zyczenie Moni http://torlin.files.wordpress.com/2007/12/choinka.jpg http://www.masgreen.pl/files/oferta/DSC_0449.JPG http://www.e-mieszkanie.pl/zdjecia_artykul/choinka_art.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 10.12.2008 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 To może Jarek do mnie przyjedzie....cooooo???? Myślę, że jak zda egzamin to nie będzie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 10.12.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dziewczyny, a jakie papiery sa potrzebne do odbioru budynku?Rozumiem, że certyfikat ener. tez musi byc przy odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 10.12.2008 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dlatego my też pędzimy z odbiorem. Najplepsze jst to, ze narazie nie ma ludzi uprawnionych robic takie odbiory A i certyfikat ważny jest 10 lat. Kolejny durny przepis do wyciągnięcia kasy Z durnym przepisem to się zgadzam, ktoś znowu zarobi A jeśli chodzi o uprawnionych to mój mąż zrobił w sierpniu kurs uprawniający do wydawania tych certyfikatów, ale nie było przepisów wykonawczych jak ma wyglądać egzamin i sam certyfikat. Dopiero pod koniec listopada weszły te przepisy, a firma organizująca kurs powiedziała, że do świąt już nie zdąży zrobić egzaminu. U nas w gminie niestety nie ma. Chociaż moze stety Czego nie ma u Was w gminie bo nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 10.12.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 To może Jarek do mnie przyjedzie....cooooo???? Myślę, że jak zda egzamin to nie będzie problemu A właściwie to niech mi pocztą ten świstek wyśle. Najlepiej zaraz po zdanym egzaminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 10.12.2008 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dziewczyny, a jakie papiery sa potrzebne do odbioru budynku? Rozumiem, że certyfikat ener. tez musi byc przy odbiorze. 1. Druk o wydanie zaświadczenia o zakończeniu budowy 2. Dziennik budowy, z zakończoną budową, oryginał ( potem oddadzą) 3. Oświadczenie Kierownika Budowy o wykonaniu budowy zgodnie z projektem, przepisami i td. 4. Inwentaryzacja powykonawcza - czyli mapka z wrysowanym budynkiem 5. Umowy na dostawę wody, prądu i gazu 6. Druczek, który wypełnia Kierownik budowy (jaki budynek, ile pomieszczeń itp.) 7. Jak są zmiany w projekcie to te zmiany podpisane przez Kierownika i projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 10.12.2008 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 To może Jarek do mnie przyjedzie....cooooo???? Myślę, że jak zda egzamin to nie będzie problemu A właściwie to niech mi pocztą ten świstek wyśle. Najlepiej zaraz po zdanym egzaminie. Myślę, że jak zda a będziesz jeszcze potrzebowała tego certyfikatu to na pewno zrobi dla Was ten certyfikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 10.12.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dziewczyny, a jakie papiery sa potrzebne do odbioru budynku? Rozumiem, że certyfikat ener. tez musi byc przy odbiorze. 1. Druk o wydanie zaświadczenia o zakończeniu budowy 2. Dziennik budowy, z zakończoną budową, oryginał ( potem oddadzą) 3. Oświadczenie Kierownika Budowy o wykonaniu budowy zgodnie z projektem, przepisami i td. 4. Inwentaryzacja powykonawcza - czyli mapka z wrysowanym budynkiem 5. Umowy na dostawę wody, prądu i gazu 6. Druczek, który wypełnia Kierownik budowy (jaki budynek, ile pomieszczeń itp.) 7. Jak są zmiany w projekcie to te zmiany podpisane przez Kierownika i projektanta A ten druk to skąd mam wziąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 10.12.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Myślę, że jak zda a będziesz jeszcze potrzebowała tego certyfikatu to na pewno zrobi dla Was ten certyfikat Aniu, przecież jak tak niepoważnie choć nigdy nic nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts