Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do nowego dziennika budowy który mi się marzy

Recommended Posts

Dziewczyny, a jakie papiery sa potrzebne do odbioru budynku?

Rozumiem, że certyfikat ener. tez musi byc przy odbiorze.

1. Druk o wydanie zaświadczenia o zakończeniu budowy

2. Dziennik budowy, z zakończoną budową, oryginał ( potem oddadzą)

3. Oświadczenie Kierownika Budowy o wykonaniu budowy zgodnie z projektem, przepisami i td.

4. Inwentaryzacja powykonawcza - czyli mapka z wrysowanym budynkiem

5. Umowy na dostawę wody, prądu i gazu

6. Druczek, który wypełnia Kierownik budowy (jaki budynek, ile pomieszczeń itp.)

7. Jak są zmiany w projekcie to te zmiany podpisane przez Kierownika i projektanta

A ten druk to skąd mam wziąć? :oops:

Wejdź na stronę Twojego Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego i tam powinny być druki o zakończeniu budowy :lol:

• Odpowiedzi 17,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia77w1

4432

• Rom

3762

• bobowa budowniczowa

3017

• Edmar70

2732

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Myślę, że jak zda a będziesz jeszcze potrzebowała tego certyfikatu to na pewno zrobi dla Was ten certyfikat :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Aniu, przecież jak tak niepoważnie :lol:

choć nigdy nic nie wiadomo :wink: :wink: :wink:

Wiem, wiem, przecież się znamy, choć prawdę mówiąc popłakałam się ze śmiechu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dlatego my też pędzimy z odbiorem.

Najplepsze jst to, ze narazie nie ma ludzi uprawnionych robic takie odbiory :roll:

A i certyfikat ważny jest 10 lat.

Kolejny durny przepis do wyciągnięcia kasy :evil:

Z durnym przepisem to się zgadzam, ktoś znowu zarobi :roll:

A jeśli chodzi o uprawnionych to mój mąż zrobił w sierpniu kurs uprawniający do wydawania tych certyfikatów, ale nie było przepisów wykonawczych jak ma wyglądać egzamin i sam certyfikat. Dopiero pod koniec listopada weszły te przepisy, a firma organizująca kurs powiedziała, że do świąt już nie zdąży zrobić egzaminu.

U nas w gminie niestety nie ma.

Chociaż moze stety :roll:

Czego nie ma u Was w gminie :roll: bo nie kumam :oops: :roll: :oops:

Podobno nie ma nikogo przeszkolonego.

Dlatego my też pędzimy z odbiorem.

Najplepsze jst to, ze narazie nie ma ludzi uprawnionych robic takie odbiory :roll:

A i certyfikat ważny jest 10 lat.

Kolejny durny przepis do wyciągnięcia kasy :evil:

Z durnym przepisem to się zgadzam, ktoś znowu zarobi :roll:

A jeśli chodzi o uprawnionych to mój mąż zrobił w sierpniu kurs uprawniający do wydawania tych certyfikatów, ale nie było przepisów wykonawczych jak ma wyglądać egzamin i sam certyfikat. Dopiero pod koniec listopada weszły te przepisy, a firma organizująca kurs powiedziała, że do świąt już nie zdąży zrobić egzaminu.

U nas w gminie niestety nie ma.

Chociaż moze stety :roll:

Czego nie ma u Was w gminie :roll: bo nie kumam :oops: :roll: :oops:

Podobno nie ma nikogo przeszkolonego.

Ale nie musisz szukać w gminie 8)

Wiem, że osoby prywatne też robią takie certyfikaty, a osoby, które posiadają już jakieś uprawnienia budowlane nie muszą robić tego certyfikatu.

Monia Ty chyba niedaleko Milanówka mieszkasz to jak mój mąż będzie robił dla Edytki to może Ci też zrobi :roll: :lol: