Edmar70 18.12.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Witam się i ja Monia dzięki za przepisik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 18.12.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 a za stronkę poproszę przepis na przepyszny makowiec.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.12.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Dobry wieczór Glamurku, przepis dla Ciebie Makowiec wykwintny tradycyjny Składniki: Ciasto: • 23 g świeżych drożdży • 6 żółtek • 80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru • ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii) • 380 g mąki pszennej tortowej • 190 ml ciepłego mleka • 110 g masła, roztopionego i ostudzonego Masa makowa:* • 250 g maku • 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych • 25 g rodzynek, najlepiej sułtanek • 25 g smażonej skórki pomarańczowej, według przepisu, znajdującego się tutaj lub gotowej, kandyzowanej • 1/4 kostki miękkiego masła, 50 g • 1 kieliszek likieru amaretto (opcjonalnie) • 5 jajek, oddzielnie żółtka od białek • 1 szklanka cukru pudru • gotowa polewa lukrowa Przygotowanie: Ciasto: Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży). Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, ciepłym mlekiem oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę (naczynie z ciastem można wstawić na kilkanaście minut do średnio gorącej wody aby ułatwić wyrastanie). Masa makowa: Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić pianę z białek i również wymieszać z masą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Przykryć luźno przeźroczystą folią i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez 45 minut. Gdyby wierzch zanadto się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ostudzić i polać lukrem, udekorować orzechami oraz bakaliami. Masę makową można w części posłodzić miodem. Jeśli naprawdę nie masz czasu a bardzo chcesz przygotować ten makowiec, możesz użyć też gotowej masy makowej sprzedawanej w puszkach. http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/makowiec/files/makowiec01.jpg http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/makowiec/files/makowiec02.jpg http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/makowiec/files/makowiec_swiateczny.jpg SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 19.12.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Dzień doberek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 19.12.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Dzień dobry śpiochy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 19.12.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Dzień dobry śpiochy Dzień dobry Monia robiłaś makowiec według tego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 19.12.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Dzień dobry śpiochy Dzień dobry Monia robiłaś makowiec według tego przepisu. Heloł Kasiu Kochana, nie przeceniaj mnie. Ja makowce tylko jem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 19.12.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Właśnie w pogodzie powiedzieli, ze na świeta ma być śnieg Ale bedzie fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 19.12.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Dzień dobry śpiochy Dzień dobry Monia robiłaś makowiec według tego przepisu. Heloł Kasiu Kochana, nie przeceniaj mnie. Ja makowce tylko jem dobra, w takim razie ja go wypróbuję. i zdam relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 19.12.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Edytko, jeszcze nawiązując do popisowych dań to ja chyba najbardziej lubię robic łososia. Łosoś to bardzo wdzieczna i prosta do robienia ryba. I mozna go zrobic na 100 sposobów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 19.12.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Dzień dobry śpiochy Dzień dobry Monia robiłaś makowiec według tego przepisu. Heloł Kasiu Kochana, nie przeceniaj mnie. Ja makowce tylko jem dobra, w takim razie ja go wypróbuję. i zdam relacje. Mam nadzieję, zę Ci się uda Wogóle na tej stronie, z której brałam przepis są swietne przepisy i zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 19.12.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Dzień dobry śpiochy Dzień dobry Monia robiłaś makowiec według tego przepisu. Heloł Kasiu Kochana, nie przeceniaj mnie. Ja makowce tylko jem dobra, w takim razie ja go wypróbuję. i zdam relacje. Mam nadzieję, zę Ci się uda Wogóle na tej stronie, z której brałam przepis są swietne przepisy i zdjęcia. Fakt, zdjęcia są bardzo smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 19.12.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Edytko, jeszcze nawiązując do popisowych dań to ja chyba najbardziej lubię robic łososia. Łosoś to bardzo wdzieczna i prosta do robienia ryba. I mozna go zrobic na 100 sposobów Ja też często robię łososia... ale bardzo tez lubię pieczonego pstrąga z farszem z natki pietruszki i jajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 19.12.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Edytko, jeszcze nawiązując do popisowych dań to ja chyba najbardziej lubię robic łososia. Łosoś to bardzo wdzieczna i prosta do robienia ryba. I mozna go zrobic na 100 sposobów Ja też często robię łososia... ale bardzo tez lubię pieczonego pstrąga z farszem z natki pietruszki i jajka... Pstrągiem tez nie pogardzę A takiego pstrąga robimy na grillu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 19.12.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Ale mi Panie narobiły smaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 19.12.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Ale mi Panie narobiły smaka A na co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 19.12.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Edytko, jeszcze nawiązując do popisowych dań to ja chyba najbardziej lubię robic łososia. Łosoś to bardzo wdzieczna i prosta do robienia ryba. I mozna go zrobic na 100 sposobów Ja też często robię łososia... ale bardzo tez lubię pieczonego pstrąga z farszem z natki pietruszki i jajka... Pstrągiem tez nie pogardzę A takiego pstrąga robimy na grillu. Miłego dnia Wam życzę... a ja jadę na ostatnie zakupy. Muszę kupić rybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 19.12.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 A ja własnie przeczytałam to : „§ 1a. Do budynków, wobec których przed dniem wejscia w życie niniejszego rozporzadzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowe lub odrebna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złoony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje sie przepisy dotychczasowe.” Nawet nie wiecie jak sie cieszę Nie musze robic certyfilatu energetycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 19.12.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Edytko, jeszcze nawiązując do popisowych dań to ja chyba najbardziej lubię robic łososia. Łosoś to bardzo wdzieczna i prosta do robienia ryba. I mozna go zrobic na 100 sposobów Ja też często robię łososia... ale bardzo tez lubię pieczonego pstrąga z farszem z natki pietruszki i jajka... Pstrągiem tez nie pogardzę A takiego pstrąga robimy na grillu. Miłego dnia Wam życzę... a ja jadę na ostatnie zakupy. Muszę kupić rybki. Udanych łowów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 19.12.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 A ja własnie przeczytałam to : „§ 1a. Do budynków, wobec których przed dniem wejscia w życie niniejszego rozporzadzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowe lub odrebna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złoony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje sie przepisy dotychczasowe.” Nawet nie wiecie jak sie cieszę Nie musze robic certyfilatu energetycznego A kiedy to rozporządzenie zostało wydane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.