Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do nowego dziennika budowy który mi się marzy


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 17,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • monia77w1

    4432

  • Rom

    3762

  • bobowa budowniczowa

    3017

  • Edmar70

    2732

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobry wieczór :D

 

Glamurku, przepis dla Ciebie :D

 

Makowiec wykwintny tradycyjny

 

 

Składniki:

 

Ciasto:

• 23 g świeżych drożdży

• 6 żółtek

• 80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru

• ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii)

• 380 g mąki pszennej tortowej

• 190 ml ciepłego mleka

• 110 g masła, roztopionego i ostudzonego

 

Masa makowa:*

• 250 g maku

• 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

• 25 g rodzynek, najlepiej sułtanek

• 25 g smażonej skórki pomarańczowej, według przepisu, znajdującego się tutaj lub gotowej, kandyzowanej

• 1/4 kostki miękkiego masła, 50 g

• 1 kieliszek likieru amaretto (opcjonalnie)

• 5 jajek, oddzielnie żółtka od białek

• 1 szklanka cukru pudru

• gotowa polewa lukrowa

 

Przygotowanie:

 

 

Ciasto: Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży).

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, ciepłym mlekiem oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę (naczynie z ciastem można wstawić na kilkanaście minut do średnio gorącej wody aby ułatwić wyrastanie).

Masa makowa: Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Przykryć luźno przeźroczystą folią i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez 45 minut. Gdyby wierzch zanadto się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ostudzić i polać lukrem, udekorować orzechami oraz bakaliami.

 

Masę makową można w części posłodzić miodem. Jeśli naprawdę nie masz czasu a bardzo chcesz przygotować ten makowiec, możesz użyć też gotowej masy makowej sprzedawanej w puszkach.

 

 

http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/makowiec/files/makowiec01.jpg

 

http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/makowiec/files/makowiec02.jpg

 

http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/makowiec/files/makowiec_swiateczny.jpg

 

SMACZNEGO :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry śpiochy :wink:

 

Dzień dobry

 

 

Monia robiłaś makowiec według tego przepisu.

 

Heloł Kasiu :D

Kochana, nie przeceniaj mnie. Ja makowce tylko jem :lol:

 

dobra, w takim razie ja go wypróbuję. :) i zdam relacje. :)

 

Mam nadzieję, zę Ci się uda :D

Wogóle na tej stronie, z której brałam przepis są swietne przepisy i zdjęcia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry śpiochy :wink:

 

Dzień dobry

 

 

Monia robiłaś makowiec według tego przepisu.

 

Heloł Kasiu :D

Kochana, nie przeceniaj mnie. Ja makowce tylko jem :lol:

 

dobra, w takim razie ja go wypróbuję. :) i zdam relacje. :)

 

Mam nadzieję, zę Ci się uda :D

Wogóle na tej stronie, z której brałam przepis są swietne przepisy i zdjęcia.

 

Fakt, zdjęcia są bardzo smaczne. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Edytko,

 

jeszcze nawiązując do popisowych dań to ja chyba najbardziej lubię robic łososia. Łosoś to bardzo wdzieczna i prosta do robienia ryba. I mozna go zrobic na 100 sposobów :D

Ja też często robię łososia... ale bardzo tez lubię pieczonego pstrąga z farszem z natki pietruszki i jajka...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Edytko,

 

jeszcze nawiązując do popisowych dań to ja chyba najbardziej lubię robic łososia. Łosoś to bardzo wdzieczna i prosta do robienia ryba. I mozna go zrobic na 100 sposobów :D

Ja też często robię łososia... ale bardzo tez lubię pieczonego pstrąga z farszem z natki pietruszki i jajka...

 

Pstrągiem tez nie pogardzę :lol:

A takiego pstrąga robimy na grillu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Edytko,

 

jeszcze nawiązując do popisowych dań to ja chyba najbardziej lubię robic łososia. Łosoś to bardzo wdzieczna i prosta do robienia ryba. I mozna go zrobic na 100 sposobów :D

Ja też często robię łososia... ale bardzo tez lubię pieczonego pstrąga z farszem z natki pietruszki i jajka...

 

Pstrągiem tez nie pogardzę :lol:

A takiego pstrąga robimy na grillu.

 

Miłego dnia Wam życzę... a ja jadę na ostatnie zakupy. Muszę kupić rybki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja własnie przeczytałam to :

 

 

„§ 1a. Do budynków, wobec których przed dniem wejscia w życie niniejszego rozporzadzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowe lub odrebna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złoony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje sie przepisy dotychczasowe.”

 

Nawet nie wiecie jak sie cieszę :D :D :D

 

Nie musze robic certyfilatu energetycznego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Edytko,

 

jeszcze nawiązując do popisowych dań to ja chyba najbardziej lubię robic łososia. Łosoś to bardzo wdzieczna i prosta do robienia ryba. I mozna go zrobic na 100 sposobów :D

Ja też często robię łososia... ale bardzo tez lubię pieczonego pstrąga z farszem z natki pietruszki i jajka...

 

Pstrągiem tez nie pogardzę :lol:

A takiego pstrąga robimy na grillu.

 

Miłego dnia Wam życzę... a ja jadę na ostatnie zakupy. Muszę kupić rybki.

 

Udanych łowów :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja własnie przeczytałam to :

 

 

„§ 1a. Do budynków, wobec których przed dniem wejscia w życie niniejszego rozporzadzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowe lub odrebna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złoony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje sie przepisy dotychczasowe.”

 

Nawet nie wiecie jak sie cieszę :D :D :D

 

Nie musze robic certyfilatu energetycznego :D

 

A kiedy to rozporządzenie zostało wydane??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...