Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do nowego dziennika budowy który mi się marzy

Recommended Posts

Czyli jeśli występuję o zakończenie budowy to musze miec tą barierkę?

Monia, mój Kierownik budowy aby zakończyć dziennik sprawdzał czy są schody obłożone drewnem. Nie sprawdzałam szczegółowo przepisów dotyczących "co musi mieć dom, aby zakończyć budowę" ale na pewno musi być więcej niż deweloperski. Co prawda nie wiem jak to się dzieje gdy deweloper sprzedaje stan deweloperski ale może przedsiębiorcy mają coś inaczej. Nie wiem, ale myśle, że jeśli są schody na poddasze to barierka musi być, oczywiście jak jest możliwość że ktoś spadnie, czyli nie są ograniczone ścianą.

• Odpowiedzi 17,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia77w1

4432

• Rom

3762

• bobowa budowniczowa

3017

• Edmar70

2732

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawsze mówię, że trzeba być ludzkim i elastycznym urzędnikiem a nie "nie bo nie". Ale zapewniam Cię, że my ponosimy wielką odpowiedzialność składając własnoręczny podpis na dokumentach. Gdyby coś się później stało to kto beknie - urzędnik, ktory się podpisał. Takie życie kochana, bierzesz odpowiedzialność to musi być oki. Choć oczywiście można spojrzeć na to inaczej. Przecież można tak po ludzku umówić się na wymagane dokumenty (jeśli procedura na to pozwala), albo na posprzątanie tej kupki gruzu.

Cóż, ja w mojej pracy spotykam się i z ludźmi, i z urzędasami :evil: I zapewniam Cię, że nawet mnie, urzędnika - człowieka, urzędasy doprowadzają do szału. Mało tego, że klientowi nie pomogą to jeszcze koleżance z pokoju obok utrudniają :evil:

Zgadzam sie z Tobą Aniu. Sama jakbym miała podpisać dokumenty, które ewidentnie są nie zgodne z prawem, to bym ich nie podpisała. Osobiście nie żądam od nikogo naciągania przepisów dla mojego widzimisie. Ale chodzenie z linijką to już przesada. To takie czepianie sie dla zasady.....bo ja tu mam władzę i decyduję. :roll: Trochę to na mnie działa.

I tu ja się z Tobą zgadzam. Zawsze wychodziłam z założenia, że najlepiej będzie jak każdy zajmie się tym co potrafi robić najlepiej. I uważam, że taki urzędnik który chodzi z linijką niekoniecznie posiada odpowiednią wiedzę geodezyjną, która pozwoli mu zadecydować czy te schody na przykład są odpowiedniej wielkości czy nie. Co to go obchodzi? Przecież to geodeta swoim podpisem ponosi odpowiedzialność za to czy te schody są ok. A jeśli one się zgadzają z projektem, lub zmianami, z powierzchnią zabudowy i td. to nie jego obowiązkiem jest ich mierzenie. Rozumiem oczywiście jeśli one na pierwszy rzut oka są dwa razy większe niż w papierach, że wtedy może się doczepić no ale po pierwsze nie wiem czy jakikolwiek geodeta pójdzie na taki numer, a po drugie to nie do inwestora te pretensje tylko do geodety.

Dlatego uważam, że odbiór powinien być robiony przede wszystkim pod kątem sprawdzenia dokumentacji, a jesli jest wizja na budowie to też nie trzeba się czepiać dwóch centymetrów za szerokich schodów.No bo po co on to mierzy? A jak już zmierzył i zauważył, że jest nie tak jak trzeba to musi zareagować, bo jak nić nie zrobi i nie zareaguje to sobie o nim pomyślą jedno -palant

Dziewczyny, nie załamujcie mnie.

U mnie schody jak będą za pół roku to bedzie dobrze :roll:

A złożyłaś już dokumenty o odbiór?

No jeszcze nie bo pan elektryk leci z nami nie będę mówiła w co i nie mamy przyłącza stałego :evil:

Jutro zamierzam go tak opierd......, ze kapcie mu spadną, dziad jeden :evil:

Dziewczyny, nie załamujcie mnie.

U mnie schody jak będą za pół roku to bedzie dobrze :roll:

A złożyłaś już dokumenty o odbiór?

No jeszcze nie bo pan elektryk leci z nami nie będę mówiła w co i nie mamy przyłącza stałego :evil:

Jutro zamierzam go tak opierd......, ze kapcie mu spadną, dziad jeden :evil:

To pogadaj ze swoim Kierownikiem co Ci wpisze do dziennika, albo co musi Ci wpisać żeby zakończyc dziennik. Mój wpisywał mi nawet kafle i panele

A jakie masz teraz przyłącze????

Wiesz tak pytam, bo nie wiem :roll: :oops: :roll:

Teraz mamy prowizorkę a wpis juz mam w dzienniku.

Musze sprawdzic jaki.

Pewnie wpisał stan developerski.

Znaczy masz już zakończony dziennik????

A kiedy to przyłącze na stałe zrobi?????

Wiem, że do odbioru musisz mieć umowę na dostawę mediów, masz taką???

Musze sprawdzic jaki.

Czennik mam zakończony a umowę na prąd mam tylko przyłącza niet.

Od sierpnia robią i zrobić nie mogą.

Musze sprawdzic jaki.

Boże drogi

A to z elektrowni robią to przyłącze???

No ja nie mogę.....pół roku........kasy nie chcą czy jak...............

Samo przyłącze zrobili mi w 1,5 dnia. Ale potem ponad m-ąc czekałam na inwentaryzację powykonawczą. :x

A ja już nawet mam mapę tylko tego cholernego prądu nie ma :evil: :evil: :evil:

Przepraszam ale się uśmiałam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Prąd jest, mapa jest wszystko jest tylko przyłącza nie ma :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

No to jak wszystko masz, znaczy się dokumenty, to składaj papiery o odbiór