Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do nowego dziennika budowy który mi się marzy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia77w1

4432

• Rom

3762

• bobowa budowniczowa

3017

• Edmar70

2732

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aniu wpadlam zeby powiedziec ze nie mam juz komentarzy...

ale bede Cię odwiedzac...

nie znikam z forum ;)

:o :o :o :o :o :o

Aniu co się stało :o :o :o :o :o

No mam nadzieję, że będziesz mnie odwiedzać. :wink:

Coś ostatnio często na forum mówi się o kradzieżach i wykorzystywaniu zdjęć z forum..............hm.................normalnie nie wiem czy mam się już bać :roll:

Aniu jedna babka z pracy mnie przylookala i postanowilam sie tak bardzo u siebie nie otwierac, bo moze to sie obrocic przeciwko mnie, ale u Ciebie oczywiscie bede ;)

o cholercia :cry:

a może nick zmienisz :roll: i dalej będziesz miała komentarze :roll:

Cieszę się, że będziesz u mnie :lol:

Aniu jedna babka z pracy mnie przylookala i postanowilam sie tak bardzo u siebie nie otwierac, bo moze to sie obrocic przeciwko mnie, ale u Ciebie oczywiscie bede ;)

o cholercia :cry:

a może nick zmienisz :roll: i dalej będziesz miała komentarze :roll:

Cieszę się, że będziesz u mnie :lol:

A ta babka z pracy to przepraszam co na forum muratora robiła :evil:

Tiramisu :)

Składniki:

1. 2 op. podłużnych biszkoptów

2. 2 op. serka mascarpone po 250 gram każdy

3. 4 jajka

4. 4 łyżki cukru

5. likier amaretto ok. pół szklanki, lub mniej w zależności od rodzaju

6. szklanka gotowanej wody

7. 2 - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

8. kakao do posypania

W płaskiego naczynia (takiego aby można było zamoczyć biszkopty) wlewamy wodę i rozpuszczamy kawę. Potem dodajemy likier. Wywar ma być dość mocno kawowy, ale nie za bardzo alkoholowy. Dlatego lepiej na początek dodać 1/4 szklanki likieru, a potem ewentualnie jak za słaby, to jeszcze dolać.

Odstawić niech wystygnie. W międzyczasie z żółtek i 3 łyżek cukru ucieramy (mikserem) puszystą masę. Kiedy już cukier będzie dokładnie roztarty dodać serki mascarpone i delikatnie mieszać łyżką. Na koniec krótką chwilę zmiksować, aby się składniki połączyły. Z białek ubić sztywną pianę, a na koniec ubijania dodać pozostały cukier (1 łyżka) i jeszcze z minutkę pomiksować i dodać do masy z żółtek i serka, delikatnie mieszając (nie miksowaqć!).

Na formę, najlepiej taką z ruchomym dnem (ja mam taką 29x24 cm i jest idealna, bo mieszczą się akurat dwa biszkopty obok siebie) układamy biszkopty namoczone uprzednio w wywarze z kawy i amaretto. Należy dokładnie zamoczyć na sekundę i natychmiast wyjąć, bo inaczej się rozpadną. Na biszkopty układamy połowę masy i posypujemy obficie kakao. Następnie kolejną warstwę biszkoptów i znów masa z serka. Drugiej warstwy na razie nie posypuję kakao, bo wsiąknie i będzie brzydko wyglądać. Potem do lodówy (szczelnie zakryć, bo zbiera wszystkie zapachy z lodówki) na conajmniej dobę. Posypać kakao tuż przed podaniem.

Włala :lol:

Ale się napisałam. 8)

Tiramisu :)

Składniki:

1. 2 op. podłużnych biszkoptów

2. 2 op. serka mascarpone po 250 gram każdy

3. 4 jajka

4. 4 łyżki cukru

5. likier amaretto ok. pół szklanki, lub mniej w zależności od rodzaju

6. szklanka gotowanej wody

7. 2 - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

8. kakao do posypania

W płaskiego naczynia (takiego aby można było zamoczyć biszkopty) wlewamy wodę i rozpuszczamy kawę. Potem dodajemy likier. Wywar ma być dość mocno kawowy, ale nie za bardzo alkoholowy. Dlatego lepiej na początek dodać 1/4 szklanki likieru, a potem ewentualnie jak za słaby, to jeszcze dolać.

Odstawić niech wystygnie. W międzyczasie z żółtek i 3 łyżek cukru ucieramy (mikserem) puszystą masę. Kiedy już cukier będzie dokładnie roztarty dodać serki mascarpone i delikatnie mieszać łyżką. Na koniec krótką chwilę zmiksować, aby się składniki połączyły. Z białek ubić sztywną pianę, a na koniec ubijania dodać pozostały cukier (1 łyżka) i jeszcze z minutkę pomiksować i dodać do masy z żółtek i serka, delikatnie mieszając (nie miksowaqć!).

Na formę, najlepiej taką z ruchomym dnem (ja mam taką 29x24 cm i jest idealna, bo mieszczą się akurat dwa biszkopty obok siebie) układamy biszkopty namoczone uprzednio w wywarze z kawy i amaretto. Należy dokładnie zamoczyć na sekundę i natychmiast wyjąć, bo inaczej się rozpadną. Na biszkopty układamy połowę masy i posypujemy obficie kakao. Następnie kolejną warstwę biszkoptów i znów masa z serka. Drugiej warstwy na razie nie posypuję kakao, bo wsiąknie i będzie brzydko wyglądać. Potem do lodówy (szczelnie zakryć, bo zbiera wszystkie zapachy z lodówki) na conajmniej dobę. Posypać kakao tuż przed podaniem.

Włala :lol:

Ale się napisałam. 8)

to ja sobie pozwolę wypożyczyć ten przepis :)