monia77w1 18.02.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Mniam mniam Ale mi smaku narobiłes Znowu mi się chce jesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.02.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Nikogo nie ma Idę gotować obiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 18.02.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Nokogo nie ma Idę gotować obiad. Ja jestem. A co gotujesz? Ja wczoraj robiłam (pierwszy raz) danie wg. przepisu Ewy Wachowicz "gulasz z nutką orientu". Bardzo proste i dość szybkie danie, dla smakoszy curry. W przepisie składnikiem mięsnym była wołowina, ale ja zastąpiłam ją piersią z kurczaka, bo akurat miałam, a poza tym szybciej się robi. Do tego ryż długoziarnisty i sałata lodowa. Będzie pycha. Oprócz tego zrobiłam też karpatkę wg. przepisu Dobrosi. To jest dopiero prościzna. A smakuje super. Dziewczynki moje jadły ją dzisiaj na śniadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.02.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ja uwielbia, curry. Pisz szybciuko przepis. Ja uwielbiam sałatkę z curry, piersi kurczaka, papryki i makaronu. Karpatkę też uwielbiam ale tylko jeść. Z robieniem juz gorzej A u mnie dzisiaj ogórkowa i pierogi z mięsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 18.02.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Plote Gulasz z nutką Orientu 1/2 kg wołowiny lub innego mięsiwa 1 kieliszek białego wina lub wody 1/2 szklanki pasty pomidorowej 1/2 szklanki słodkiej śmietany 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka proszku curry 1/2 łyżki mąki 1 liść laurowy 2-3 łyżki oleju arachidowego sól pieprz Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzanego na patelni (bez teflonu). Obsmażyć ze wszystkich stron i przełożyć do rondla. Na patelnię wlać wino (może być woda), wymieszać i „zeskrobać” cały smak. Aromatyczny płyn przelać do podsmażonego mięsa. Dodać liść laurowy, przykryć i postawić na wolnym ogniu. Na teflonową patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek i po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli, wsypać proszek curry. Przyprawę rozprowadzić po gorącej patelni i zalać odrobiną wody - by oddała smak i aromat. Całość wymieszać, po czym przelać do rondla z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym gazie, w razie potrzeby podlać wodą. Po ok. 45 minutach (mięso powinno nieco zmięknąć) dodać pastę pomidorową (pastę, nie przecier) lub pomidory z puszki. Dusić dalej, aż mięso będzie całkiem miękkie. Do śmietany wlać łyżeczkę gorącego sosu i tak zahartowaną dodać do garnka. Całość zagotować. Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.02.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Coś mi się zdaje, ze wypróbuje w weekend Dzięki Edytko A z czym to podajesz? Pewnie z ryzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 18.02.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Aha, ja nie używałam oleju arachidowego. Podaj przepis na sałatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.02.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Nareszcie nowa stronka Coś pysznego do jedzenia poproszę bo mam dzisiiaj straszny apetyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 18.02.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ja zapdeję z ryżem długoziarnistym, ale można też z kaszą (mała profanacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.02.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Aha, ja nie używałam oleju arachidowego. Podaj przepis na sałatkę. Juz się robi Sałatka curry z kurczakiem Składniki: Pierś kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 250 gram makaronu muszelki sredniej wielkości curry mały kubeczek jogurtu naturalnego olej Pierś kurczaka kroimy w kosteczkę i smazymy. Z papryką robimy to samo z tym, ze trzeba ją wolno i długo smazyc aż zrobi się miękka. Makaron gotujemy al dente. Jogurt mieszamy z curry. Wszystko razem mieszamy i solimy do smaku. Nie wiem ile trzeba dac curry. Ja zawsze daję na oko. Napiszę Ci jeszcze przepis na moją ulubioną sałatkę z makaronu w kształcie ryzu. Jest po prostu pyszna. u mnie wszyscy się nią zajadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.02.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ja zapdeję z ryżem długoziarnistym, ale można też z kaszą (mała profanacja) Ja zdecydowanie wolę z ryżem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 18.02.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Nie wiem co tam się znajduje, ale piknie wygląda i dużo jest. http://www.wena-zlotoryja.pl/fotki/stol_menu.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.02.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Sałatka z makaronem ryżowym Składniki: 0,5 opakowania makaronu w kształcie ryżu 1 ogórek zielony długi albo 2 krótkie 30 dkg szynki konserwowej koperek majonez jogurt naturalny sól pieprz Makaron ugotowac. Ogórek i szynkę pokroic w kostkę. Koperek posiekac. Wszystkie składniki wymieszac, dodac majonez, jogurt, sól i pieprz do smaku. Ta sałatka jest naprawdę super. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.02.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Nie wiem co tam się znajduje, ale piknie wygląda i dużo jest. http://www.wena-zlotoryja.pl/fotki/stol_menu.jpg Ale wyżerka Dziekuję Edytko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 18.02.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 dzięki, tez bardzo prosta. A zamiast zielonej papryki, chyba można dać żółtą? E tam...napewno można, bo dziewczyny nie cierpią zielonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.02.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Pewnie, ze można chociaż ja nigdy nie próbowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.02.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Coś nam Romek znowu uciekł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 18.02.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Sałatka z makaronem ryżowym Składniki: 0,5 opakowania makaronu w kształcie ryżu 1 ogórek zielony długi albo 2 krótkie 30 dkg szynki konserwowej koperek majonez jogurt naturalny sól pieprz Makaron ugotowac. Ogórek i szynkę pokroic w kostkę. Koperek posiekac. Wszystkie składniki wymieszac, dodac majonez, jogurt, sól i pieprz do smaku. Ta sałatka jest naprawdę super. Polecam Qrcze..uwielbiam takie szybkie, proste i smaczne przepisy. Chyba nie widziałam jeszcze takiego makaronu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.02.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Romku gonię Cię Romek- 69 stron Monika- 65 Edytka- 51 Ania- 46 Efilo- 12 Kasia- 15 Magi- 5 Duch- 4 Braza- 3 Ania i Grzegorz- 3 Depesia- 2 Nituś- 1 Markoto- 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.02.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Sałatka z makaronem ryżowym Składniki: 0,5 opakowania makaronu w kształcie ryżu 1 ogórek zielony długi albo 2 krótkie 30 dkg szynki konserwowej koperek majonez jogurt naturalny sól pieprz Makaron ugotowac. Ogórek i szynkę pokroic w kostkę. Koperek posiekac. Wszystkie składniki wymieszac, dodac majonez, jogurt, sól i pieprz do smaku. Ta sałatka jest naprawdę super. Polecam Qrcze..uwielbiam takie szybkie, proste i smaczne przepisy. Chyba nie widziałam jeszcze takiego makaronu. Edyko w lażdym markecie kupisz taki makaron. On jest całkiem inny w smaku niz inne makarony ale jest bardzo smaczny. Zaraz wkleję Ci zdjecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts