bobowa budowniczowa 20.02.2008 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Z wykształcenia jestem fizykiem ( ) to coś wiem o tym -piec kondensacyjny to piec wykorzystujące zjawisko kondensacji pary wodnej ha ha ha a tak po polsku można prosić albo nie...tak jak chłop krowie na rowie...bo ja już mówiłam, że nie jestem techniczna i w tych kwestiach trzeba do mnie mówić DRUKOWANYMI LITERAMI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 20.02.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Wpadł na sekundę i znikł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 20.02.2008 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Ja idę do łóżeczka...bo mnie książka wciągnęła to sobie poczytam i ...do zobaczenia jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 20.02.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Dobranoc, miłego czytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ava80 20.02.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Dzień Dobry Wieczór Aniu z tego co piszesz to masz za mały zasobnik. Ja mam 120l i tak jak Ava nigdy nie miałem problemu z zimną wodą w wannie. Moja wanna ma pojemność 200l ale pewnie nigdy więcej niż 100l nie nalewam. Jeżeli chodzi o piec dwufunkcyjny - ja rozumiem że może Ci to czekanie nie przeszkadzać ale mi raczej chodziło o koszty - za każdym razem wylewasz pewnie z litr wody do szamba zanim poleci ciepła. A za ten wylany litr płacisz podwójnie - za wodę i za ścieki. W skali miesiąca trochę tych litrów się zbierze. Nie mówię już o tym dyskomforcie jak ktoś gdzieś indziej włączy ciepłą wodę. Można wtedy cholery dostać. Tak więc ja obstaję przy swoim że najlepszy jest piec jednofunkcyjny z zasobnikiem. Marzeniem już by był piec kondensacyjny (sprawność powyżej 100%) ale wiadomo - taki piec kosztuje dużo więcej. Ale się rozgadałem Cichutko coś u Ciebie dzisiaj było my mamy turbo - kondensacyjny z zasobnikiem zewnętrrznym tak dla uszczególnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 20.02.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Przepraszam za to nagłe zniknięcie W piecach kondensacyjnych zasilanych gazem ziemnym do ogrzewania wykorzystuje się dodatkowo ciepło znajdujące się w spalinach. Proces ten zachodzi w wymienniku ciepła, w którym spaliny schładzane są do temperatury około 56°C (tzw. punkt rosy) przez wodę powrotną z instalacji grzewczej, która schładza spaliny i skrapla je. Energia cieplna powstała w tym procesie wykorzystywana jest do podgrzania wody powrotnej. Dlatego temperatura wody grzewczej w piecach kondensacyjnych jest niższa niż w kotłach tradycyjnych. Piece kondensacyjne budowane są z zamkniętą komorą spalania. Również piece kondensacyjne mogą być jedno lub dwufunkcyjne, jednak z tą różnicą, że dwufunkcyjne podczas podgrzewania wody nie będą kondensować. Kotły kondensacyjne są znacznie droższe od tradycyjnych, jednak ich użytkowanie jest tańsze, bowiem zużywają mniejsze ilości paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 20.02.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Idę już spać ale na koniec napiszę trochę co załatwiłem dzisiaj Plan był taki: jadę do starostwa załatwiam wypis z rejestru gruntów, potem do sądu wyciągnąć odpis z księgi wieczystej i złożyć podanie o zmianę w księdzę polegającą na ujawnieniu budynku. A praktyka: zajechałem do starostwa. Uderzam prosto do wskazanego pokoju a tam....drzwi zamknięte - trwa właśnie przerwa i Panie pewnie w środku gadają i pija kawkę. Niezrażony pierwszym niepowodzeniem zasięgnąłem języka i ...........okazał się że żeby otrzymać wypis należy przedstawić ważny (miesięczny co najwyżej ) odpis z księgi wieczystej ( który miałem załatwić jako następny). Trochę już zły zawinąłem się jadę do tego sądu. Wypisałem wniosek o wypis z księgi, zapłaciłem co trzeba i znowu pędzę pod wskazany pokój. A tak - kolejka jak cholera i każdy z tym samym . No więc siedzę grzecznie i czekam. Przychodzi moja kolej - dostaje upragniony wypis i patrze sobie na niego. A tam jak byk jest napisane że właścicielem jestem ja moja żona. Niby wszystko oki -ale tylko niby Jak kupowaliśmy ziemie to nie byliśmy małżeństwem i w księdze jak byk jest nazwisko panieńskie mojej żony a nie aktualne I tyle załatwiłem - - wniosku o ujawnieni budynku nie mogłem złożyć bo nie miałem wypisu z rejestru gruntów ( który załatwiałem wcześniej w starostwie) ani nie mogłem złożyć wniosku o zmianę nazwiska żony w księdze bo okazało sie że trzeba mieć skrócony odpis aktu małżeństwa A wogóle miałem zapłacić 60zł za jedną zmianę w księdze a tak zapłacę 120 za dwie. I dalej miałem znowu wrócić z odpisem księgi do starostwa uzyskać w końcu ten wypis z rejestru gruntów ale było juz po 14:30 i podarowałem sobie (już widzę minę urzędników jak bym tam wparował za minutę trzecia ) Pierwszy dzień załatwiania zakończył się więc klęską W piatek sobie znowu ode mnie odpoczniecie bo będę podejmował kolejną próbę z urzędnikami Ufffffffffffffffff ale się rozpisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 20.02.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Przerąbane, znam to Życzę powodzenia w piątek i szybko do nas wracaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 21.02.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dzień Dobry Robaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 21.02.2008 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam czwartkowo No chol.era Romek to sie pokomplikowało Najbardziej mnie wkurza w tej papierologii (mnie wkurza - urzędnika...dobre co? ) że żeby załatwić jeden świstek to trzeba przynieść inny, po który stoi się w kolejce albo czeka dwa tygodnie i tak z zamiaru załatwienia dwóch spraw...robi się pięć spraw...no cóż...takie ustawy obowiązują w tym kraju A wracając do kotła kondensacyjnego...to prosiłam po polsku i dużymi literami a Ty mi tutaj zapodajesz jakąś wiedzę encyklopedyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 21.02.2008 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dzień Dobry Wieczór Aniu z tego co piszesz to masz za mały zasobnik. Ja mam 120l i tak jak Ava nigdy nie miałem problemu z zimną wodą w wannie. Moja wanna ma pojemność 200l ale pewnie nigdy więcej niż 100l nie nalewam. Jeżeli chodzi o piec dwufunkcyjny - ja rozumiem że może Ci to czekanie nie przeszkadzać ale mi raczej chodziło o koszty - za każdym razem wylewasz pewnie z litr wody do szamba zanim poleci ciepła. A za ten wylany litr płacisz podwójnie - za wodę i za ścieki. W skali miesiąca trochę tych litrów się zbierze. Nie mówię już o tym dyskomforcie jak ktoś gdzieś indziej włączy ciepłą wodę. Można wtedy cholery dostać. Tak więc ja obstaję przy swoim że najlepszy jest piec jednofunkcyjny z zasobnikiem. Marzeniem już by był piec kondensacyjny (sprawność powyżej 100%) ale wiadomo - taki piec kosztuje dużo więcej. Ale się rozgadałem Cichutko coś u Ciebie dzisiaj było my mamy turbo - kondensacyjny z zasobnikiem zewnętrrznym tak dla uszczególnienia I co ..jak jest taki piec to nie ma opisanych przeze mnie problemów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 21.02.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 hihi najprościej mówiąc jest dużo droższy w zakupie ale tańszy w eksploatacji ale nie wiem po ilu latach się ta różnica wzróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 21.02.2008 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 hihi najprościej mówiąc jest dużo droższy w zakupie ale tańszy w eksploatacji ale nie wiem po ilu latach się ta różnica wzróci A ile kosztuje???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 21.02.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 hihi najprościej mówiąc jest dużo droższy w zakupie ale tańszy w eksploatacji ale nie wiem po ilu latach się ta różnica wzróci A ile kosztuje???? tyle co dwa piece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 21.02.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 hahaha ale numer już miałęm Cię Aniu strofować żę przestoje w dzienniczku ...a tu nowy wpis Chyba czytasz w moich myślach Z tym pozwolenie to jakoś wytrzymacie do poniedziałku prawda? Pewnie że wytrzymacie. Jak sie zaczną roboty to proszę o regularne fotoreportaże w dzienniczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 21.02.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dzień dobry poranne ptaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 21.02.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dzień dobry poranne ptaszki cześć spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 21.02.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dzień dobry poranne ptaszki cześć spiochu Od razu śpiochu, o 2 w nocy poszłam spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 21.02.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 a kto ci kazał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 21.02.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 a kto ci kazał? ja sama, z nudów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts