Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi tarasowe -przesuwne czy otwierane?

Jakie wybrałbyś drzwi tarasowe?  

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie wybrałbyś drzwi tarasowe?

• Otwierane tradycyjnie.
    • Przesuwne.

Recommended Posts

Jestem na etapie wyboru stolarki do nowego domku. Wiem już że będzie PCV obustronny złoty dąb. Dylemat jaki mi pozostał to drzwi tarasowe -spore bo szerokie na 3,80m a wysokie na 2,40m. Pierwotnie zafascynowana byłam przesuwnymi (po bokach stałe elementy a środkowa część o szerokości około 2m rozsuwana na boki). Jednak po konsultacjach ze znajomymi i lekturze kliku wątków forum widzę że przesuwne są kłopotliwe -ciężko chodzą, zimą zamarzają, mechanizm do wymiany itp. I teraz już sama nie wiem co wybrać? Proszę o radę z doświadczenia -jakie w tej cdhwili wybralibyście drzwi tarasowe i dlaczego? (zaznaczam że cena nie gra roli).

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom mam w trakcie wykanczania ale drzwi uzywam codziennie po kilka razy juz od pol roku. Nic sie nie zacina, chodzi gladziutko i mam wrazenie, ze sa super szczelne. Skrzyd

o jest ogromne ale ciezaru wcale nie czuc.

Zamawialem je przez firme Budvar i z tego co wiem to maja siedziby w calem Polsce. Placilem za calosc 270x240 (dwa skrzydla- jedno FIX a drugie przesuwne) ok.3000 PLN (dokladnie nie pamietam).

Ogolnie kto zachodzi na moje wlosci oglada to z ciekawoscia a znam juz osoby, ktore po wizycie sie do tego przekonaly i takie zamawialy.[/

No ja też słyszałam, że zima dla przesuwek najgorsza... Ponoć na wiosnę mechanizm do wymiany :roll:

Trzci_kris a nie marudzili na wysokość 240? Bo u mnie firmy gadają, że max 230 bo wyższe "niestabilne i niebezpieczne -zero gwarancji". W ogóle to dałeś supertanio -mi Widok i Jezierski i Oknoplast wycenili takie jak twoje -fix+przesuwka na 6tys...

Strzelam, że poważne firmy wyceniły HKSa czyli automat, a ktoś "lokalny" normalną przesuwkę. Jeśli 3 firmy w tym my wyceniliśmy to na 6k to zrób coś dla siebie i nie kupuj czegoś za pół ceny. Na 1000% coś źle policzyli albo sprzedadzą ci badziew jakiś.

pzdr

Piotrek Jezierski

PPH Jezierski

Lekomin nie oceniaj czegos czego nie widzisz i nie jestes w stanie ocenic realnie. Moim skromnym zdaiem moje suwanka nie jest badziewiem i jestem stuprocentowo pewny, ze wytrzyma ie jedna a mnóstwo zim. A że ceny w dużych miastach są spore to nic dziwego - wielu dystrybutorów po prostu boi sie tego typu okien i wola oferowac proste standarty. chcesz to przyjedz i ocen to swoim fachowym okiem. A jesli chcecie miec to w normalnej cenie to bez reklamy proponuje firme ktróra to robila u mnie. Na życzenie podam telefon.

Przesuwki są super i nie ma więcej problemów z okuciem niz przy tradycyjnych, a może nawet mniej, bo to są naprawdę dobre rozwiązania. Ja będę miała tradycyjne, ponieważ jest zbyt mały otwór (180 cm) i nie da się powiększyć bez straty proporcji elewacji. Także niestety systemy przesuwne są znacznie droższe i to też ma dla mnie znaczenie.

Strzelam, że poważne firmy wyceniły HKSa czyli automat, a ktoś "lokalny" normalną przesuwkę. Jeśli 3 firmy w tym my wyceniliśmy to na 6k to zrób coś dla siebie i nie kupuj czegoś za pół ceny. Na 1000% coś źle policzyli albo sprzedadzą ci badziew jakiś.

pzdr

Piotrek Jezierski

PPH Jezierski

lekomin a na czym polega ten HKS? bo nikt mi nic o tym w salonach okiennych nie wspomniał :roll:

Ja mam wyjście na taras szerokości 380cm -więc podział na 2 części raczej odpada- skrzydło byłoby za ciężkie. Dlatego podzielę je pewnie na 3 lub 4. Na 3 to byłyby dwa fixy po 126cm -a środkowa przesuwna. A czy wasze drzwi mają opcję uchylania?

jednym z ekspertów od okien na forum jest Jareko

ale moim skromnym zdaniem (objeździłem kilka realizacji)

1,9 przesuwne nie stanowi problemu

pozd

M!

przy witrynie 3,4 m zdecydowalismy się na przesuwne

jedno skrzydło 1,7m nie wyobrażam sobie takich drzwi na "pół" pokoju

A czy kobieta nie "mocarnej" postury da sobie radę z obsługą takich drzwi? (domyślam się że skrzydło 2,40 na 1,90 musi sporo ważyć...) :)

Mary kto zna potwierdzi nie ma postury atletki

w salonie wystawienniczym radziła sobie (witryna z aluminium)

montaż planujemy na końcówkę września (zakładam że będzie to ta sama jakość i waga co w salonie)

HKS to automatyczna przesuwka.. czyli klamką obsługuje się cały proces "zatrzaskiwania" i ryglowania drzwi... nie trzeba "ręcznie" dopychać skrzydła.. Jeśli ktoś nie wie, czy sobie poradzi z zamykaniem przesuwki to HKS jest dla niej/niego. Z definicji na automacie można zrobić większą przesuwkę niż na "ręcznym" ryglowaniu [ręczne polega na tym, że trzeba najpierw dopchnąć skrzydło a dopiero później przekręcić klamkę, żeby zaryglować okucie]

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...