Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi tarasowe -przesuwne czy otwierane?

Jakie wybrałbyś drzwi tarasowe?  

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie wybrałbyś drzwi tarasowe?

• Otwierane tradycyjnie.
    • Przesuwne.

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temat juz był wałkowany: użyj Szukaj.

Powiem tylko że jeśli chodzi o solidne, drogir i drewniane drzwi przesuwne, to okucia Sigenia, a skrzydło może być i do 3metrów:-)

W salonie excellent w Domotece są takie na ekspozycji i szczęka opada, ważą 300Kg a suwasz je jednym palcem. Cena mojego 3x 1,5m to ok 14tys zł. Szyba P4 drewno meranti, dąb to około 12tys. Firma "Dziadek" sprzedaje ten sam system, podobno jest OK i jest ciut tańsza o około 2tys na moim zamówieniu np.

widzę że przesuwne są kłopotliwe -ciężko chodzą, zimą zamarzają, mechanizm do wymiany itp.

2X 2m -"chodzi" jedno skrzydło. od prawie dwóch lat .Zero problemów - non stop otwierane (dzieci, pies)

Okna drewniane, bezprogowe (Gidaneks spod Wrocławia) - jedna z lepszych inwestycji w domu :)

PS na czym polega zamarzanie takich okien?

• 2 weeks później...
U nas od zeszłego roku przesuwne na profilu Veka. 230 na 240 o ile dobrze pamiętam, szyba P4,ciężkie, a nie sprawiają problemów przy otwieraniu / zamykaniu. Tzn. sprawiały,a a nawet się zepsuły, ale został wymieniony mechanizm i teraz działają idealnie (ten pierwszy mechanizm od początku był felerny). Jestem bardzo zadowolona. Jedyny problem, to że dzieci zamykając/otwierając naciskają dłońmi na szybę i ją brudzą. Ale z drugiej strony - w bloku były drzwi tradycyjne i też non stop były uświnione.

U nas od zeszłego roku przesuwne na profilu Veka. 230 na 240 o ile dobrze pamiętam, szyba P4,ciężkie, a nie sprawiają problemów przy otwieraniu / zamykaniu. Tzn. sprawiały,a a nawet się zepsuły, ale został wymieniony mechanizm i teraz działają idealnie (ten pierwszy mechanizm od początku był felerny). Jestem bardzo zadowolona. Jedyny problem, to że dzieci zamykając/otwierając naciskają dłońmi na szybę i ją brudzą. Ale z drugiej strony - w bloku były drzwi tradycyjne i też non stop były uświnione.

Dominiko -a nie wiesz jakie okucia? Czy to jest tzw HKS? -automat dzięki któremu otwiera się drzwi jednym palcem -nie trzeba się "zapierać" z całej siły?

Nie, moich się na pewno nie otwiera jednym palcem, ale ja jedną ręką sobie radzę (a nie jestem mocnej postury :wink: ). Zazwyczaj dopycham je jednak ramieniem albo drugą ręką (bo szyba jest ciężka a chcę mieć pewność, że "wskoczyły" do końca). Tzn. ja łapię za klamkę, przesuwam jedną ręką, a jak już są na miejscu to lekko dopycham i dopiero przekręcam klamkę. Drzwi te umie też bez problemu zamknąć moja siedmioletnia córka, więc naprawdę nie jest to jakaś tragedia.

Jak mieliśmy ten wadliwy mechanizm, to generalnie klamka stawiała opór, mniejszy, większy, ale jednak, no i trochę skrzypiała przy tym. Potem nam się mechanizm zepsuł (dzięki Bogu :wink: ) i wymieniono nam go na nowy (oczywiście w ramach gwarancji). A mąż od początku mi mówił, że coś z nim nie tak i żeby to zgłosić :roll:

• 2 months później...

my bo dylemacie wybralismy standardowo otwierane

mamy trzy skrzydla - jedno stale a dwa otwierane za pomoca klamek

z ruchomym slupkiem

o przesuwanych zbyt duzo zlego sie naczytalem

niby nic jakies wymiany rolek co roku ale jednak

bo po co sie przemeczac skoro mozna bez :)

takze podwojny zloty dab i dodatkowo z tzw. zew pochwytem aby

mozna bylo przymknac drzwi od zewnatrz

a pozniej po lekkim naparciu na nie otworzyc z zewnatrz ( o ile w srodku nie beda zamkniete :) )

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...