Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ocieplenie?

Recommended Posts

Mam ściany z MAX'a 29 cm i planuj& teraz ją docieplić.

Jestem w trakcie szukania systemu dociepleń ( KABE, BOLIX, ATLAS itp) i w związku z tym mam pytanie. Czy ktoś z Was może coś powiedzieć z doświadczeń na temet tych ( lub innych systemów)?

Grubość styropianu 12 lub 15 cm. Czy można do tych grubości dostać

listwy startowe? Jaką grubość lepiej wybrać?

Mam ściany z MAX'a 29 cm i planuj& teraz ją docieplić.

Jestem w trakcie szukania systemu dociepleń ( KABE, BOLIX, ATLAS itp) i w związku z tym mam pytanie. Czy ktoś z Was może coś powiedzieć z doświadczeń na temet tych ( lub innych systemów)?

Grubość styropianu 12 lub 15 cm. Czy można do tych grubości dostać

listwy startowe? Jaką grubość lepiej wybrać?

nie odpowiem co do tego ktory system polecic bo bede bo niewypada mi ;)

za to moge sluzyc pomoca w doradzeniu odnosnie KABE ;)

za to moge powiedziec ze listwy statowe 12 cm sa na pewno co do 15 musialbym zobaczyc bo nigdy nie mialem potrzeby zamawiac takowych :)

na ta grubosc muru jednak sklanialbym sie do grubosci 15 cm

tu jest prosty kalkulator dociepleniowy i widac jasno ze dla styropianu o gr.:

12 cm - masz obliczona wartość U0 - 0,271

15 cm - masz obliczona wartość U0 - 0,225

Murator zaleca teraz 0,24 wiec wydaje mi sie ze warto jednak 15cm

tym bardziej ze to bedzie tylko 3m3 roznicy w ilosci styropianu na kazde 100m2 elewacji - czyli stosunkowo maly naklad w stosunku do kosztow calej inwestycji + dodatkowo pkt. rosy wypada w styropiania nawet przy duzych mrozach co jest zaleta :)

pytanko do docieplenia.

Jesteś pewien tego kalkulatora?

Mnie wychodzi z jego obliczeń że ściana MAX 29cm+10 styropianu FS15

ma współczynnik 0,33 czyli nie spełnia wymogów a wiele projektów tak właśnie zakłada grubość dociepleń.Gdzieś spotkałem współczynnik takiej ściany 0,29

Pozdrawiam

Wojtek

pytanko do docieplenia.

Jesteś pewien tego kalkulatora?

Mnie wychodzi z jego obliczeń że ściana MAX 29cm+10 styropianu FS15

ma współczynnik 0,33 czyli nie spełnia wymogów a wiele projektów tak właśnie zakłada grubość dociepleń.Gdzieś spotkałem współczynnik takiej ściany 0,29

Pozdrawiam

Wojtek

zawsze wlasciwym jest wyliczenie w projekcie poniewaz jest robione na podstawie rzeczywistego projektu - taki kalkulator bazuje na bazowych parametrach i zalozeniach wiec posiada pewien margines uogolnienia :) - np. roznice w parametrach produktu jakim jest pustak MAX roznych producentow.

Warto go za to uzyc wlasnie po to zeby wiedziec czy dana grubosc jest wystarczajaca czy nie czyli np. daje 0,24 a nie np. 0,28 lub odwrotnie

co do pewnosci tego kalkulatora to uwazam ze firma Termo Organika - badz co badz producent styropianu umiescil cos co odpowiada tym ogolnym i podstawowym parametrom :)

wlasnie dlatego napisalem PROSTY kalkulator ;)

Dlatego mam w Excelu bardziej skąplikowany arkusz do wylicznia parametrów przegrody. Uwzględnia takie szczegóły jak przewodność cieplną powietrza. Jest trochę skąplikowany, ale daje wykres zrozkładem temperatury na poszczególnych warstwach przegrody :wink:

Atlas ma bardzo dobry program SALTA :) sie nazywa

Atlas ma bardzo dobry program SALTA :) sie nazywa

Konkretnie SALTA 1.1 dostępny pod adresem : Atlasa (Obliczenia cieplno-wilgotnościowe).

dokladnie - tutaj link bezposredni http://www.atlas.com.pl/atlas/architekt/salta/index.htm

za to slyszalem ze juz jest wersja 2.0 - widze ze musze sie dowiedziec dokladniej :)

• 2 weeks później...
dokladnie - tutaj link bezposredni http://www.atlas.com.pl/atlas/architekt/salta/index.htm

za to slyszalem ze juz jest wersja 2.0 - widze ze musze sie dowiedziec dokladniej :)

Nie wiem czemu, ale program SALTA na stronie Atlasa przestał działać.

Może ktoś wie dlaczego ?

Nie wiem czemu, ale program SALTA na stronie Atlasa przestał działać.

Może ktoś wie dlaczego ?

nie wiem co masz na mysli ze przestal dzialac - mi sie wyswietla i wyglada jakby wszystko bylo ok - za to chyba wyniki nie sa wyswietlane tylko wysylane na adres email

nie wiem co masz na mysli ze przestal dzialac - mi sie wyswietla i wyglada jakby wszystko bylo ok - za to chyba wyniki nie sa wyswietlane tylko wysylane na adres email

Do tego też doszedłem.

Sęk w tym, że poddałem swój e-mail i żadnej informacji nie dostałem. :(

Wygląda mi to na wyłudzanie adresów e-mailowych celem późniejszego rozsyłania spamu.

Do tego też doszedłem.

Sęk w tym, że poddałem swój e-mail i żadnej informacji nie dostałem. :(

Wygląda mi to na wyłudzanie adresów e-mailowych celem późniejszego rozsyłania spamu.

nie ja czekałem - już nie pamiętam ile - ale wiem że kilka dni - oni chyba to ręcznie opracowywują i przysłają załącznik w formacie gif

nie ja czekałem - już nie pamiętam ile - ale wiem że kilka dni - oni chyba to ręcznie opracowywują i przysłają załącznik w formacie gif

Poprzednio wszystko działało automatycznie i wyniki były "od ręki".

Dziwny sposób dbania o potencjalnych klientów :o .

• 3 weeks później...
Czy planowane ocieplanie ściany styropianem 12 cm można (i czy warto)zastąpić 2 x 6 cm?

Pytam bo usłyszałem, że druga wersja powoduje, że przysłaniamy łączenia styropianu pierwszej warstwy (lepsza izolacja), ale nie wiem czy przez to nie trzeba więcej kołków itp. - Doradżcie

taka metoda nie jest zalecana przez producentow systemow z kilku powodow:

- wieksze zuzycie kleju, bo kleimy dwie warstwy do siebie - bedzie drozej na materiale

- jak ktos chce miec pewnosc co do braku mostkow termicznych niech uzyje styropianu z frezem na zakladke a jak ma BARDZO duze wymagania to pioro-wpust

- dobry klej do styropianu przy klejeniu dwoch warstw styropianu na siebie na zebatke (bo inaczej to nie bardzo to wyjdzie) moze na tyle mocno sciagnac plyty ze ulegna wygieciu - m.in. z tego powodu nie klei sie na zebatke nawet do glatkich tynkow cementowo-wapiennych;

Kolkow pojdzie tyle samo chyba ze ktos wymysli ze najpierw bedzie kolkowal pierwsza warstwe a potem druga ale to bezsensu :o

Reasumujac:

uzyc styropianu 12cm z frezem (chodz uwazam ze zwykly dobrze polozony tzn. bez szpachlowania ew. szczelin klejem) w pelni spelni swoje zadanie ale jak komus BARDZO zalezy na super poprawnosci to oczywiscie nalezy uzyc wersji FREZOWANEJ - to poniekad zalezy od budzetu ;) na docieplenie.

pozdrawiam