Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ocieplenie?

Recommended Posts

ja tez chce dac 15 cm...ale widziałam u sasiada,ze kazda płyta styropinu była jeszcze połaczona pianką..tzn te spoiny..chociaz wygladało połozenie tych płyt dobrze...wiec po co ta pianka?

mozna zamowic styropian 15cm u producentow styropianu (byc moze nie wszystkich)

a pianka to jest fachowo i najlepsze rozwiazanie na ewentualne szczeliny jakie mogly sie pojawic miedzy plytami - nalezy pamietaz ze piank poliuretanowa ma o 30% lepszą izolacyjnosc niz styropian

A co, jeśli chcę dać 15..16 cm? W jednym kawałku? Czy może jednak 2x8?

zawsze wybor ostateczny nalezy do Inwestora ale tak jak pisalem w poscie powyzej takie rozwiazanie jest mniej korzystne, bezpieczne i sensowne, ale jak Panu b.zalezy na takim rozwiazanu to jest ono do zrobienia technicznie - prosze tylko zwrocic uwage zeby plyty byly klejone na bardzo maly grzebien - tak aby sprobowac wyeliminowac ryzyko wygiecia plyty (oczywisci o wiele mniejsz w przypadku gr. 8cm niz np. 4 czy 5cm, ale jednak mozliwe do zaistnienia)

za to powiem tak - ja nie zamawialem w mojej karierze nigdy styropianu gr.16cm (ale np. 15cm to tak i to nawet wielokrotnie nie mowiac juz o 12cm ktore powoli zaczyna byc jednym z czesciej zamawianych grubosci)

powodzenia w wybieraniu