I.W. 28.08.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Jakim klejem kleić płytki lub kamień do komina systemowego żeby szybko nie znalazły się w rynnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczysław 28.08.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 WiatmJa to zrobiłem tak:1. emulsja SOPRO HE4492. na to szpachla SOPRO AMT 468 z wtopioną siatką3. niskonasiąkliwe płytki klinkierowe klejone na zaprawę Sopro FF 4574. Fuga Sopro FL 526Sęk w tym, że robiłem to w maju tego roku i czas okaże, czy to się sprawdzi.Powinno być ok, ale wszystko zależy od jeszcze od staranności wykonania. Marczysław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrcel 28.08.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 OK Panie Marczysław.Chciałem coś napisać od siebie, lecz uznałem, że sposób jest prawidłowy. Dopisze jeszcze kilka uwag: 1. Osłonięcie komina z góry tzw. czopuch jest dobre dla samego komina jak i dla płytek. niweluje kapilarne podciąganie wody. 2. Dylatacja między czopuchem, a płytkami - poliuretan 1-składnikowy 3. szerokie fugi 8 - 10 mm - dobre odparowywanie pary wodnej z pod płytki. 4. Na te kilka metrów, każdą płytkę od spodniej strony smarował bym gruntem kontaktowym - zwiększenie przyczepności. 5.Nie używał bym żadnych listew wykończeniowych - plastik wypacza się, a metale - rozszerzają się - rozszerzalność liniowa 6. klej - raczej szybkowiążący ( dziwne miejsce dla zawodowców, jeśli chodzi o układanie płytek ) 7. Klinkier - przed fugowaniem zaimpregnujcie płytkę - Zapobiega wnikaniu wody, dzięki czemu nie dochodzi do uszkodzeń podłoża przy zamarzaniu wody oraz zapobiega porastaniu mchu, glonów, liszajów, niweluje białe wykwity.Dziękuje - pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 28.08.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 ja tylko sprostuje lekko - ze wg mojego marnego stanu wiedzy czopuch to czesc pozioma komina, ktroa doprowadza spaliny/dym do pionowej czesci komina - ale oczywiscie moge byc niedouczony gora komina murowanegoto czapa - czy jakos tak i moze o to chodzilo ? generalnie przepraszam za uwage nic nie wnoszaca do tematu - jakby co komin wentylacyjny normalnie cienkimi plytkami klinkierowymi okleilem bez extrasow - zobaczymy czy spadna ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrcel 29.08.2007 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Rzeczywiście czapa. Wiadomo o co chodzi.Dziękuje - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 30.08.2007 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Wiatm Ja to zrobiłem tak: 1. emulsja SOPRO HE449 2. na to szpachla SOPRO AMT 468 z wtopioną siatką 3. niskonasiąkliwe płytki klinkierowe klejone na zaprawę Sopro FF 457 4. Fuga Sopro FL 526 Sęk w tym, że robiłem to w maju tego roku i czas okaże, czy to się sprawdzi. Powinno być ok, ale wszystko zależy od jeszcze od staranności wykonania. Marczysław a to wszystko wlasna inwencja, czy ktos doradzal ? brzmi sensownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts