I.W. 28.08.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Czy ma ktos pomysł jak zakończyc komin systemowy żeby nie lała sie do niego woda. Ze wzgledów estetycznych daszki z blachy nierdzewnej rotowenty i inne nie są mile widziane a muszę zrobić jakies mało widoczne zadaszenie. Komin będzie oklejony prawdopodobnie kamieniem lub płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 29.08.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 komin zazwyczaj zakańcza sie czapką kominową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.08.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 No właśnie. Czyli mam rozumieć że od góry jest zabetonowany? Pytałam sąsiada, u niego jest otwarty (mówię o wentylacyjnych, bo na spalinowym będę miała jednak daszek od kompletu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 29.08.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 No właśnie. Czyli mam rozumieć że od góry jest zabetonowany? Pytałam sąsiada, u niego jest otwarty (mówię o wentylacyjnych, bo na spalinowym będę miała jednak daszek od kompletu). Mam komin z cegły pełnej i kanały wentylacyjne są zamurowane od góry. Przed samym końcem komina są za to otwory "na przelot". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 29.08.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Mój komin jest z klinkieru. Otwory wentylacyjne na górze są w pionie. Na kominie mam czapę zrobioną z blachy przez dekarzy i strażaka ustawiajacego sie pod kierunek wiatru z wylotem dymu z komina. Murarze robią też czapy betonowe które też można wykończyc blachą. Ale ja mam tylko klinkier zabezpieczony by nie gromadziła sie na nim woda. Widziałam natomiast jak murarz robił taką czapę betonową. W zbitej drewnianej formie układał zbrojenie i potem to umocowane na kominie było zalewane. Taki komin trzeba czymś obrobić bo wyglada to mało estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr-kaczor 29.04.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam, chcialbym trochę odświeżyć temat. Jak prawidłowo zrobić otwory w wentylacyjne boczne w kominie systemowym pod czapą wieńczącą komin. W poniższym załączniku mam 2 wersje, która będzie prawidłowa ? Zakładając że kazdy kanał jest od innego pomieszczenia. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 30.04.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam, chcialbym trochę odświeżyć temat. Jak prawidłowo zrobić otwory w wentylacyjne boczne w kominie systemowym pod czapą wieńczącą komin. W poniższym załączniku mam 2 wersje, która będzie prawidłowa ? Zakładając że kazdy kanał jest od innego pomieszczenia. Piotr Wersja 1 jest jak najbardziej prawidłowa.Co do wesji 2 to nie wiem.Najlepiej zapytaj kominiarza ze swojego rejonu to wszystko będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr-kaczor 30.04.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 może pokaże na swoim przykładzie, czy właściwe będzie otworzenie kanałów wg poniższego rysunku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 30.04.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Wódowlaniec - jesli czegos nie wiesz to nie pisz glupot i nie wprowadzaj ludzi w blad... Zadna z tych wersji nie jest prawidlowa, musisz kolego zalozyc nasady kominowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.05.2012 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Nie lubię takich przepychanek ale nic to.Mam każdy komin systemowy i z tej racji zakończony czapkami ceramicznymi.Z boku każdego komina kratki ale nie te badziewne plastiki.Jak dla mnie obie wersje sa ok ale pod jednym warunkiem ...............kuminiorz sprawdził ciągi we wszystkich wersjach :D tak było u mnie.Znam takich co boczne kratki założyli te co niektórzy montują w łazienkach i kominy stoją i funkcjonują wydechami.....czy prawidłowymi to to już inne zagadnienie.Kolego wyżej nie rzucaj słów na wiaterek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 01.05.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Kominiarz sprawdzi Ci ciag kominowy w zwykly bezchmurny dzien, lub np z wiatrem ze wschodu, a jak juz bedzie wichura lub bedzie wialo z zachodu to sytuacja calkiem sie zmieni i bedzie plakal ze wieje mu z kratek z jednej opcji ktora pokazal lub smierdzi z innego pomieszczenia w drugiej opcji.niktspecjalny - ze masz taki komin tak zakonczony nie znaczy ze masz poprawnie to zrobione.Kominy systemowe powinno sie budowac w lini lub zakladac na nie nasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 01.05.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Wódowlaniec - jesli czegos nie wiesz to nie pisz glupot i nie wprowadzaj ludzi w blad... Zadna z tych wersji nie jest prawidlowa, musisz kolego zalozyc nasady kominowe. W takim wypadku kominiarz mnie w błąd wprowadził.Do kogo teraz iść po poradę?Jest jakiś nadmistrz kominiarski w Bielsku ,który rozstrzygnie tę sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.05.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 (edytowane) Do kogo teraz iść po poradę?Jest jakiś nadmistrz kominiarski w Bielsku ,który rozstrzygnie tę sprawę? Czasami nadmistrz mistrzowi nierówny Moim skromnym zdaniem wersja 1 odpada, bo tu oba kanały są połączone i w pewnych sytuacjach atmosferycznych może dochodzić do "wymiany" ciągów. Z dwojga złego "obstawiam" zatem wersję 2 i na wszelki wypadek (i dla lepszego samopoczucia) proponuję w pomieszczeniach mieszkalnych (bo tam przepisy nie zakazują) zastosować kratki regulowane lub anemostaty. Pozdrawiam Edytowane 1 Maja 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr-kaczor 02.05.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Dzisiaj poświęciłem trochę czasu i pojeździłem po okolicy. We wszystkich domach gdzie był komin systemowy, (w obudowie odbiegł od gabarytów standardowych murowanych kominów) wszędzie były otworzone przelotowo przez dwa kanały. Nigdzie nie widziałem zainstalowanej nasadki wentylacyjnej ...Wszystkie były otwierane na bocznych pionach przed czapą. To czyżby wszyscy budowali źle ??? Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.05.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 To pewnie robota tego samego majstra lub tej samej "szkoły" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 02.05.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 (edytowane) Tak sie upierasz to i Ty tak zrob, Twoj komin Tylko pozniej powstanie post ze smierdzi, lub ze dmucha z kratek. Jeszcze pytanie, widziales ze kanaly byly na przestrzal? Czy widziales po prostu z kazdej strony komina kratki? Najlepiej zadzwon do producenta kominow systemowych i zapytaj sie jak przewidzial zakonczenie takiego komina Edytowane 2 Maja 2012 przez selius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.05.2012 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 (edytowane) Kominiarz sprawdzi Ci ciag kominowy w zwykly bezchmurny dzien, lub np z wiatrem ze wschodu, a jak juz bedzie wichura lub bedzie wialo z zachodu to sytuacja calkiem sie zmieni i bedzie plakal ze wieje mu z kratek z jednej opcji ktora pokazal lub smierdzi z innego pomieszczenia w drugiej opcji. niktspecjalny - ze masz taki komin tak zakonczony nie znaczy ze masz poprawnie to zrobione. Kominy systemowe powinno sie budowac w lini lub zakladac na nie nasady. Nie chcem ale muszem . Kominiarz sprawdzi Ci ciag kominowy w zwykly bezchmurny dzien, lub np z wiatrem ze wschodu, a jak juz bedzie wichura lub bedzie wialo z zachodu to sytuacja calkiem sie zmieni i bedzie plakal ze wieje mu z kratek Ty to normalnie w kominie jak sadza siedzisz i wiesz???Jak inaczej sobie to wyobrażasz........możesz przeca ciąg wymuszać nie??? niktspecjalny - ze masz taki komin tak zakonczony nie znaczy ze masz poprawnie to zrobione. Jeśli uważasz się za takiego eksperta to wypadało by potwierdzić to jakimiś faktami.Masz takowe??? Jeszcze pytanie, widziales ze kanaly byly na przestrzal? Jeśli możesz bliżej się określić.........co to znaczy ,że były na przestrzał???To jakiś slang w budownictwie kominowym??? Edytowane 3 Maja 2012 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 03.05.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 niktspecjalny - juz Ci wszystko tlumacze Po pierwsze pewnie tylko Ty masz sadze w kominie wentylacyjnym? Po drugie jesli nie masz komina na "przestrzal" to przy wiekszym wietrze raczej na pewno bedzie dmuchalo Ci z kratek. Po trzecie jesli polaczysz dwa kanaly na "przestrzal" to moze zaciagac Ci powietrze/zapach z jednego kanalu do drugiego. Po czwarte na "przestrzal" to znaczy zrobic dziure w kominie z dwoch przeciwleglych stron tak, aby wiatr mogl sobie przez ta dziure swobodnie przeleciec i nie nawiewac na srodka komina, a dalej przez kratke. Po piate skad wiem ze tak sie dzieje? A wiem bo od jesieni sprawdzalem codziennie wentylacje w trzech domach, w tym takze w moim przy pomocy kadzidelka przy roznych wiatrach i przy roznych temperaturach zewnetrznych. Po szoste ja nie jestem ekspertem tylko pisze do ze swojego doswiadczenia. Na pewno sa tu ludzie ktorzy znaja sie bardziej ode mnie, bo nie jestem kominiarzem. Po moich obserwacach mam rowniez do poprawki u siebie zakonczenie komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.05.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Dyskusja o zakończeniu wentylacji grawitacyjnej na dachu to zawszepowód do polemiki. Jak byś nie zrobił, zawsze będzie źle w jakiejś konkretnejsytuacji. No bo nawet jakby wszystkie wiatry Ci sprzyjały, zawsze możepowstać ciąg wsteczny z powodu różnicy ciśnień, . Generalnie wentylacja grawitacyjna wywiewna dla mnie, to dziura w chacie, przez którą przeważniepowinno wylatywać a nie wlatywać. Jak czasem z rzadka wlatuje, nie wyrywałbym sobie resztek włosów...Oczywiście otwarcia wentylacji wyłączniew kierunku głównie wiejących wiatrów należy unikać...No i trza pamiętaćo nawiewach, bo żeby wyleciało, musi pierwej wlecieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.05.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 niktspecjalny - juz Ci wszystko tlumacze Po pierwsze pewnie tylko Ty masz sadze w kominie wentylacyjnym? Po drugie jesli nie masz komina na "przestrzal" to przy wiekszym wietrze raczej na pewno bedzie dmuchalo Ci z kratek. Po trzecie jesli polaczysz dwa kanaly na "przestrzal" to moze zaciagac Ci powietrze/zapach z jednego kanalu do drugiego. Po czwarte na "przestrzal" to znaczy zrobic dziure w kominie z dwoch przeciwleglych stron tak, aby wiatr mogl sobie przez ta dziure swobodnie przeleciec i nie nawiewac na srodka komina, a dalej przez kratke. Po piate skad wiem ze tak sie dzieje? A wiem bo od jesieni sprawdzalem codziennie wentylacje w trzech domach, w tym takze w moim przy pomocy kadzidelka przy roznych wiatrach i przy roznych temperaturach zewnetrznych. Po szoste ja nie jestem ekspertem tylko pisze do ze swojego doswiadczenia. Na pewno sa tu ludzie ktorzy znaja sie bardziej ode mnie, bo nie jestem kominiarzem. Po moich obserwacach mam rowniez do poprawki u siebie zakonczenie komina. z wiatrem ze wschodu, a jak juz bedzie wichura lub bedzie wialo z zachodu to sytuacja calkiem sie zmieni i bedzie plakal ze wieje mu z kratek z jednej opcji ktora pokazal lub smierdzi z innego pomieszczenia w drugiej opcji. I wszystko jasne amen. Eniu słusznie prawisz i nawet bardzo czytelnie.....:D:D;);) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts