Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wejściowe o niestandardowych rozmiarach

Recommended Posts

Muszę kupić drzwi wejściowe pasujące do otworu 110x230.

Chciałem kupić Gerda albo Porta, ale nie produkują takich.

Naświetla także nie pasują bo mają wysokość 30cm - 210 + 30cm = 240cm

Czy są producenci, którzy wykonają takie drzwi, czy pozostaje mi stolarz?

Co radzicie zrobić.

My mamy otwór 120 na 230 i Urzędowski zrobi nam takie drzwi (beda pasowały do okien), tylko dolicza sobie 30 % :o za niestandardowy wymiar

Ciekawe kiedy wreszcie projektanci się nauczą prawidłowych rozmiarów stolarki... W większości projektów jest wysokość drzwi 230 i później się to obniżą "kombinując".

My mamy otwór 120 na 230

Nie obawiasz się, że będą wyglądały jak wrota od stodoły (bez urazy)?

Ciekawe kiedy wreszcie projektanci się nauczą prawidłowych rozmiarów stolarki... W większości projektów jest wysokość drzwi 230 i później się to obniżą "kombinując".

My mamy otwór 120 na 230

Nie obawiasz się, że będą wyglądały jak wrota od stodoły (bez urazy)?

nie obawiam się

sa one dokładnie dopasowane do wymiarów stolarki okiennej i mniejsze nie wygladałyby dobrze:)

pozdrawiam

Oby efekt faktycznie spełnił twoje oczekiwania. Nie wiem jaki dom budujesz ale wymiar drzwi jak dla mnie jest co najmniej dziwny (jeżeli rozmawiamy o drzwiach 1-no skrzydłowych).

dom budujemy "normalny" ale ze sporymi oknami i drzwiami balkonowymi - w takim domu standardowe drzwi nie wygladalyby dobrze

rozmiar nie jest juz chyba taki dziwny, podobne drzwi robi coraz wiecej osób - takie przynajmniej sa zamawiane u urzedowskiego (szerokości 110 i 116) za takie szerokosci sie nie doplaca - sa w standardzie

• 4 weeks później...
Urzędowski zrobi nam takie drzwi (beda pasowały do okien), tylko dolicza sobie 30 % :o za niestandardowy wymiar

Fasola, jak dla mnie drzwi 116-118 x 230 ze standardową szybą P4 (jaka jest w Urzędowskim) to "lekka" przesada. Chcesz sie przekonać? Poproś w salonie we Wrocławiu by zabrali Cię na magazyn lub montaż. Wez ze sobą dwóch silnych panów. I niech spróbuja podnieść typowe, przeszklone drzwi 100x206. Juz jest ciezko..

Chyba że szukasz drzwi bez przeszklenia - wówczas będą lżejsze.

Nie mam złych doświadczen z takimi rozmiarami, ale moja wyobraźnia jest w stanie takie przewidzieć w bardziej odległym czasie.

Aha, straszę. Ale... zapytaj jeszcze kto będzie u Ciebie regulował tak ciężkie skrzydło i ile to będzie kosztowało.

Pozdrawiam i na marginesie powiem, że nie znam innych, dużych firm które mógłbym polecić do wykonania takich drzwi.Ale chętnie poznam.

Jedynie co to polecam.. więcej rozwagi w szaleństwach na budowie ;)

Muszę kupić drzwi wejściowe pasujące do otworu 110x230.

Chciałem kupić Gerda albo Porta, ale nie produkują takich.

Naświetla także nie pasują bo mają wysokość 30cm - 210 + 30cm = 240cm

Czy są producenci, którzy wykonają takie drzwi, czy pozostaje mi stolarz?

Co radzicie zrobić.

Bazgrus - jeśli jeszcze nie wybrałes to zwróc uwagę, że drzwi które potrzebujesz - czyli ok 106x228 to może się okazać wąska "kiszka". Uważaj ze wzorem, bo wszystko co widzisz w katalogach to modele projektowane na ogół dla rozmiaru 100x210.

Kurcze miałem ten sam problem i jak to napisano już wyżej "kombinowałem" żeby dopasować otwór do normalnych wymiarów drzwi. Swoją droga to już na etapie budowy ścian nie dawało mi spokoju dlaczego budowlańcy się tak cieszyli jak zobaczyli te otwory i powiedzieli że to pierwszy dom gdzie się mogą wyciągnąć w świetle drzwi i nie zachaczają rękoma. Myślałem że tak ma być a później zgroza dolewki, domurówki ,itp.

Urzędowski zrobi nam takie drzwi (beda pasowały do okien), tylko dolicza sobie 30 % :o za niestandardowy wymiar

Fasola, jak dla mnie drzwi 116-118 x 230 ze standardową szybą P4 (jaka jest w Urzędowskim) to "lekka" przesada. Chcesz sie przekonać? Poproś w salonie we Wrocławiu by zabrali Cię na magazyn lub montaż. Wez ze sobą dwóch silnych panów. I niech spróbuja podnieść typowe, przeszklone drzwi 100x206. Juz jest ciezko..

Chyba że szukasz drzwi bez przeszklenia - wówczas będą lżejsze.

Nie mam złych doświadczen z takimi rozmiarami, ale moja wyobraźnia jest w stanie takie przewidzieć w bardziej odległym czasie.

Aha, straszę. Ale... zapytaj jeszcze kto będzie u Ciebie regulował tak ciężkie skrzydło i ile to będzie kosztowało.

Pozdrawiam i na marginesie powiem, że nie znam innych, dużych firm które mógłbym polecić do wykonania takich drzwi.Ale chętnie poznam.

Jedynie co to polecam.. więcej rozwagi w szaleństwach na budowie ;)

wiem, wiem, wiem .......

już sobie odpusciłam szybki w drzwiach

ta P4 jest rzeczywiście cholernie cięzka (aż się boje pomyśleć jak bedziemy okna otwierali :o )

bedą drzwi bez szybek, ale urzedowskiego (lżejsze i duzo tańsze :D )

pozdrawiam

• 5 months później...

Przeczytalam watek i rozumiem ze drzwi standardowe wejsciowe powinny miec otwor zaprojektowany 100X206(210) jezeli beda bez naswietlen.A jaka powinna byc szerokosc otworu gdybym chciala dac jakies boczne pionowe naswietlenie?

Moj projektant zaprojektowal mi otwor zewnetrznych 100X225 a wewnetrznych 80X200

Chcialam bym te wewnetrzne miec z opaskami i nie wiem czy powinnam zmieniac rozmiary czy tak moze zostac?Prosze o rade jakie powinnam miec otwory do typowych drzwi :-?