bazgrus 28.08.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Muszę kupić drzwi wejściowe pasujące do otworu 110x230.Chciałem kupić Gerda albo Porta, ale nie produkują takich.Naświetla także nie pasują bo mają wysokość 30cm - 210 + 30cm = 240cm Czy są producenci, którzy wykonają takie drzwi, czy pozostaje mi stolarz?Co radzicie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 28.08.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Muszę kupić drzwi wejściowe pasujące do otworu 110x230. Chciałem kupić Gerda albo Porta, ale nie produkują takich. Naświetla także nie pasują bo mają wysokość 30cm - 210 + 30cm = 240cm Czy są producenci, którzy wykonają takie drzwi, czy pozostaje mi stolarz? Co radzicie zrobić. My mamy otwór 120 na 230 i Urzędowski zrobi nam takie drzwi (beda pasowały do okien), tylko dolicza sobie 30 % za niestandardowy wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 28.08.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 U nas też otwór nietypowy, w Budrexie zrobili drzwi na wymiar bez żadnych dopłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.08.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ciekawe kiedy wreszcie projektanci się nauczą prawidłowych rozmiarów stolarki... W większości projektów jest wysokość drzwi 230 i później się to obniżą "kombinując". My mamy otwór 120 na 230 Nie obawiasz się, że będą wyglądały jak wrota od stodoły (bez urazy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 28.08.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ciekawe kiedy wreszcie projektanci się nauczą prawidłowych rozmiarów stolarki... W większości projektów jest wysokość drzwi 230 i później się to obniżą "kombinując". My mamy otwór 120 na 230 Nie obawiasz się, że będą wyglądały jak wrota od stodoły (bez urazy)? nie obawiam się sa one dokładnie dopasowane do wymiarów stolarki okiennej i mniejsze nie wygladałyby dobrze:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.08.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Oby efekt faktycznie spełnił twoje oczekiwania. Nie wiem jaki dom budujesz ale wymiar drzwi jak dla mnie jest co najmniej dziwny (jeżeli rozmawiamy o drzwiach 1-no skrzydłowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 28.08.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Oby efekt faktycznie spełnił twoje oczekiwania. Nie wiem jaki dom budujesz ale wymiar drzwi jak dla mnie jest co najmniej dziwny (jeżeli rozmawiamy o drzwiach 1-no skrzydłowych). dom budujemy "normalny" ale ze sporymi oknami i drzwiami balkonowymi - w takim domu standardowe drzwi nie wygladalyby dobrze rozmiar nie jest juz chyba taki dziwny, podobne drzwi robi coraz wiecej osób - takie przynajmniej sa zamawiane u urzedowskiego (szerokości 110 i 116) za takie szerokosci sie nie doplaca - sa w standardzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 28.08.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Jeżeli się nie dopłaca za szersze drzwi to oznacza, że zdzierają na kupujących standardowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 28.08.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.09.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Urzędowski zrobi nam takie drzwi (beda pasowały do okien), tylko dolicza sobie 30 % za niestandardowy wymiar Fasola, jak dla mnie drzwi 116-118 x 230 ze standardową szybą P4 (jaka jest w Urzędowskim) to "lekka" przesada. Chcesz sie przekonać? Poproś w salonie we Wrocławiu by zabrali Cię na magazyn lub montaż. Wez ze sobą dwóch silnych panów. I niech spróbuja podnieść typowe, przeszklone drzwi 100x206. Juz jest ciezko.. Chyba że szukasz drzwi bez przeszklenia - wówczas będą lżejsze. Nie mam złych doświadczen z takimi rozmiarami, ale moja wyobraźnia jest w stanie takie przewidzieć w bardziej odległym czasie. Aha, straszę. Ale... zapytaj jeszcze kto będzie u Ciebie regulował tak ciężkie skrzydło i ile to będzie kosztowało. Pozdrawiam i na marginesie powiem, że nie znam innych, dużych firm które mógłbym polecić do wykonania takich drzwi.Ale chętnie poznam. Jedynie co to polecam.. więcej rozwagi w szaleństwach na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.09.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Muszę kupić drzwi wejściowe pasujące do otworu 110x230. Chciałem kupić Gerda albo Porta, ale nie produkują takich. Naświetla także nie pasują bo mają wysokość 30cm - 210 + 30cm = 240cm Czy są producenci, którzy wykonają takie drzwi, czy pozostaje mi stolarz? Co radzicie zrobić. Bazgrus - jeśli jeszcze nie wybrałes to zwróc uwagę, że drzwi które potrzebujesz - czyli ok 106x228 to może się okazać wąska "kiszka". Uważaj ze wzorem, bo wszystko co widzisz w katalogach to modele projektowane na ogół dla rozmiaru 100x210. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bozena11 23.09.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Identyczna sytuacja byla u nas, drzwi niestandartowe, kupowane byly w URZEDOWSKIM, duzo kosztowaly ale sa warte tych pieniedzy, u sasiadow ktorzy zaiwestowali nizsze kowty drzwi nadaja sie tylko do wymiany bozena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 23.09.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Kurcze miałem ten sam problem i jak to napisano już wyżej "kombinowałem" żeby dopasować otwór do normalnych wymiarów drzwi. Swoją droga to już na etapie budowy ścian nie dawało mi spokoju dlaczego budowlańcy się tak cieszyli jak zobaczyli te otwory i powiedzieli że to pierwszy dom gdzie się mogą wyciągnąć w świetle drzwi i nie zachaczają rękoma. Myślałem że tak ma być a później zgroza dolewki, domurówki ,itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 25.09.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Urzędowski zrobi nam takie drzwi (beda pasowały do okien), tylko dolicza sobie 30 % za niestandardowy wymiar Fasola, jak dla mnie drzwi 116-118 x 230 ze standardową szybą P4 (jaka jest w Urzędowskim) to "lekka" przesada. Chcesz sie przekonać? Poproś w salonie we Wrocławiu by zabrali Cię na magazyn lub montaż. Wez ze sobą dwóch silnych panów. I niech spróbuja podnieść typowe, przeszklone drzwi 100x206. Juz jest ciezko.. Chyba że szukasz drzwi bez przeszklenia - wówczas będą lżejsze. Nie mam złych doświadczen z takimi rozmiarami, ale moja wyobraźnia jest w stanie takie przewidzieć w bardziej odległym czasie. Aha, straszę. Ale... zapytaj jeszcze kto będzie u Ciebie regulował tak ciężkie skrzydło i ile to będzie kosztowało. Pozdrawiam i na marginesie powiem, że nie znam innych, dużych firm które mógłbym polecić do wykonania takich drzwi.Ale chętnie poznam. Jedynie co to polecam.. więcej rozwagi w szaleństwach na budowie wiem, wiem, wiem ....... już sobie odpusciłam szybki w drzwiach ta P4 jest rzeczywiście cholernie cięzka (aż się boje pomyśleć jak bedziemy okna otwierali ) bedą drzwi bez szybek, ale urzedowskiego (lżejsze i duzo tańsze ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 16.03.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Przeczytalam watek i rozumiem ze drzwi standardowe wejsciowe powinny miec otwor zaprojektowany 100X206(210) jezeli beda bez naswietlen.A jaka powinna byc szerokosc otworu gdybym chciala dac jakies boczne pionowe naswietlenie? Moj projektant zaprojektowal mi otwor zewnetrznych 100X225 a wewnetrznych 80X200 Chcialam bym te wewnetrzne miec z opaskami i nie wiem czy powinnam zmieniac rozmiary czy tak moze zostac?Prosze o rade jakie powinnam miec otwory do typowych drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 16.03.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 fasola25, wkladasz szybe P4 w okna ? budujesz chate w Palestynie ? kwiatki ci zwiędną .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 16.03.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 fasola25, wkladasz szybe P4 w okna ? budujesz chate w Palestynie ? kwiatki ci zwiędną .... a cóż to ma do rzeczy? poza tym wiekszośc ludzi montuje rolety "antywłamaniowe" - też zastanawiam się po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 16.03.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Ojej! Ja czytam w swoim projekcie (typowym), ze otwór drzwiowy ma 90 na 320 i na dole jest uwaga że po wykonaniu izolacji termicznej wymiary będą o 10 cm mniejsze. To co to będą za drzwi wejściowe - szerokie na 80 cm??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 16.03.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 szerokie na 80 cm??? Raczej "wąskie" na 80cm ale tak poważnie -to jeśli jesteś przed budową -radzę poszerzyc -bo nawet mebli nie wniesiesz do domku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 16.03.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 ja mam otwór na drzwi 244x106 troszkę nietypowo, ale stolarz robi mi drzwi na indywidulane zamówienie i wpasuje się w ten otwóroczywiście drzwi będą z naświetlem górnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts