Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wejściowe o niestandardowych rozmiarach

Recommended Posts

Przeczytalam watek i rozumiem ze drzwi standardowe wejsciowe powinny miec otwor zaprojektowany 100X206(210) jezeli beda bez naswietlen.A jaka powinna byc szerokosc otworu gdybym chciala dac jakies boczne pionowe naswietlenie?

Moj projektant zaprojektowal mi otwor zewnetrznych 100X225 a wewnetrznych 80X200

Chcialam bym te wewnetrzne miec z opaskami i nie wiem czy powinnam zmieniac rozmiary czy tak moze zostac?Prosze o rade jakie powinnam miec otwory do typowych drzwi :-?

Drzwi wewnętrzne 80x200 to światło przejscia. W rzeczywistości murarz powinien zostawic około 90x210

Drzwi zewnętrzne mają na ogól wymiar ościeżnicy 100cm x 210 (dla "90").

Więc minimalna szerokość powinna zostać 102-103cm, w innych wypadkach na ogół trzeba podkuwac albo robić mniejsze (jesli firma daje taką mozliwosc), ale po co? Tu każdy cm przejścia jest wazny dla wygody wchodzenia.

Dla bocznego naświetla warto dołożyć ok 40 cm, wówczas zmieści się w tym wymiarze większość firm.

Z tymi wymiarami to jednak bywa różnie i byłoby super wiedzieć przed postaieniem stanu surowego jakie drzwi chce się mieć.

Na ogól drewniene drzwi mają wymiar ościeznicy w granicach 99-100cm, wiec otwór powinien być 2-3 cm szerszy. Są firmy (np. Urzedowski który robi 4 standardowe szerokości 100,106,110, 116). Dla wielu "większych" firm zrobienie wymiaru większego niż 100cm wiąże się z dopłatą. Ale juz np. Porta drzwi drewniane zewnętrzne robi na min. "90" które mają szerokość zewnętrzną ponad 106cm.

Dla drzwi stalowych rozbieżność pojawia się jeszcze większa. Gerda w zależności od modelu drzwi i rodzaju ościeżnicy wymaga 99 do 104 cm szerokości otworu.

Podobnie z wysokością. Jedna firma wymaga 206 cm, inna oczekuje 210.

Pokręcone? Owszem, dlatego jeśli się nie ma wybranego typu drzwi na etapie budowy najlepiej zostawić uniwersalne otwory ok. 102x211

U nas także 230 wys. i był problem z kupnem takich drzwi. Zdecydowalismy się na Urzędowskiego z dopłatą 30% na niestandard. wymiar i model z szybą P4. Wydalismy na nie dużo, ale nie żałujemy.

Dla 230cm chyba tansze (i wg mnie lepsze) byloby naswietle górne. Typowe 206 drzwi i 24 cm naswietla. Za to doswietle dopłaciłbys ok 360zl, za nietypową wysokosc dopłaciles ok 1 tysiąca..

Lepsze? Bo drzwi niebylby tak cięzkie. I w typowych jest co podnieść.

Aha, te proste naswietla na górze do niektórych modeli wyglądają tak sobie, ale mozna je wzbogacic o jakies fajne dodatki.

Kachna28, dziękuję!. Masz rację, raczej wąskie na 80 cm. Nie pozwolę na to!!! Budowa jeszcze przede mną. Zaczynamy latem. A jaką powinien mieć szerokość otwór w murze na drzwi, zeby potem te drzwi wejściowe były "w sam raz" czyli szerokie i typowe. Pozdrawiam.

W moim projekcie na "drzwi standardowe" -projektant przewidział otwór 220x100cm -czyli wymiar drzwi 90x210. Takie zrobiliśmy -ale moim zdaniem mogłyby byc i szersze i wyższe -z tym, że układ domku nie za bardzo na to pozwalał -bo drzwi są w podcieniu o szer. 120cm...

http://foto3.m.onet.pl/_m/2b589d66a1223f65e439a45310088a0f,5,19,0.jpg

U nas także 230 wys. i był problem z kupnem takich drzwi. Zdecydowalismy się na Urzędowskiego z dopłatą 30% na niestandard. wymiar i model z szybą P4. Wydalismy na nie dużo, ale nie żałujemy.

Dla 230cm chyba tansze (i wg mnie lepsze) byloby naswietle górne. Typowe 206 drzwi i 24 cm naswietla. Za to doswietle dopłaciłbys ok 360zl, za nietypową wysokosc dopłaciles ok 1 tysiąca..

Lepsze? Bo drzwi niebylby tak cięzkie. I w typowych jest co podnieść.

Aha, te proste naswietla na górze do niektórych modeli wyglądają tak sobie, ale mozna je wzbogacic o jakies fajne dodatki.

Nie zgodzę się z Tobą, bo taką opcję także rozważaliśmy. Muszą być zachowane pewne proporcje co wielkości drzwi i jego doświetla. Przy tak wysokich drzwiach naświetle 24 cm jest za wąskie. Wziąć należy pod uwagę fakt, że z tych 24 cm część stanowią ramy doświetla a reszta to, dosłownie, szczelina pseudodoświetlająca.

To fakt, ale ja nie mówiłem ze to rozwiazanie jest piekne.

w tym konkretnym przypadku "doświetle" to taka kiszka. Szkła jest ok 17cm, ale na prawde jest niewiele modeli do których to doswietle pasuje. Jestem zwolennikiem zmiejszania takich otworów do wysokosci typowej i dołożenia szkła do skrzydła drzwi.

Za to jest to kawałek okna i mozna zrobic z nim naprawde wiele. Od najprostszego szprosu wewnętrzszybowego po stylowe (np. pruskie) elementy konstrukcyjne.

Można doświetlić luksferami, a drzwi dać typowe bez przeszklenia, więc tańsze.

Nie wiem dlaczego, ale boje sie luksfer. Nie mam przekonania ze sa na tyle trwale i sztywne, by utrzymaly mocowanie i prace drzwi, szczegolnie ciezkich. Ale moze ktos ma dobre doswiadczenia?