Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak odczytu płyt (CD i DVD). PLEASE HELP!!!

ArtiW

Recommended Posts

To teraz nastepne dziwactwo.

Pozyczylem laptopa. Zaczalem oczytywac swoje "zle plyty" i nagle naped przestal byc widoczny. Pojawil sie komunikat, ze wystapil blad urzedan we/wy.

Jak naprawic ten blad?

Prawdopodobnie jest to kolejny chochlik Windowsowy, ale zupelnie nie wiem jak uruchomic naped. Komp widzi naped, ale nie jest on dostepny do odczytu.

mialem podobny problem z "niezamkniętą" płytą audio [rip z CD] - mialem do niej coś dograć, ale w tzw. międzyczasie nagrywarka [HP 9100] "padła", a wszystkie inne widzą zapełniony dysk i 0 bytes :-?

z nagrywajacych korzystam z Nero i tam jest ostrzeżenie przy multisesji, że mogą być problemy w innych napedach

zawsze nagrywam na obniżonej prędkości [CD - 16x] i z użyciem "verify" - kilkanaście [a nawet kilkadziedzisiąt - o tym poniżej] minut raz na jakiś czas mnie nie zbawi, a mam więcej szans, że inne napędy zczytają to co jest nagrane

a tak długo trwa dodatkowe testowanie programem CDCheck - DVD nawet do godziny

ten i inne ciekawe >>> http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=94

generalnie z różnymi pamięciami jest różnie - ostatnio np. czytalem, że przy modyfikacji czegoś na pendrive warto to ściągnąć, obrobić na kompie i dopiero zmodyfikowane wrzucić na pendrive z powrotem

co do płyt, też wierzyłem w EMTEC-a, bo to dawny BASF; ale ma złe opinie

głównie TDK, Verbatim, Sony

Pozyczylem laptopa. Zaczalem oczytywac swoje "zle plyty" i nagle naped przestal byc widoczny. Pojawil sie komunikat, ze wystapil blad urzedan we/wy.

znam :)

w Think Padzie IBM-a pomagało - czasami - grzebanie w menadżerze urządzeń i chyba "odśwież" - nie pomne już

aktualizacja sterownika - ale wtedy gdy było widać urządzenie

ale zwykle tylko reset :(

mialem podobny problem z "niezamkniętą" płytą audio [rip z CD] - mialem do niej coś dograć, ale w tzw. międzyczasie nagrywarka [HP 9100] "padła", a wszystkie inne widzą zapełniony dysk i 0 bytes :-?

Właśnie tak się dzieje!!!

Przejrzałem swoje płyty w programie IsoBuster. Jest świetny, widzi dane na płycie. Tylko że to bezpłatna wersja z zablokowanymi funkcjami (np. kopiowanie danych na dysk). Na szczęście nie jest zbyt drogi (85 PLN).

znam :)

w Think Padzie IBM-a pomagało - czasami - grzebanie w menadżerze urządzeń i chyba "odśwież" - nie pomne już

aktualizacja sterownika - ale wtedy gdy było widać urządzenie

ale zwykle tylko reset :(

Mam wrażenie, że trzeba przeładować Windowsa... :o

Mam wrażenie, że trzeba przeładować Windowsa... :o

a zerknij jeszcze, czy to nie Twoja sytuacja

http://www.idg.pl/porada/97555.html

jesli tak jest, zrób punkt przywracania systemu [gdyby naprawa coś popsuła] i potem zmień wartości w rejestrze

>> uruchom > regedit > OK i długie szukanie klucza

tutaj dokładniej, ale po reinstalacji; jest też II metoda

radzą wykonac kopię rejestru

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;320553

Dzięki.

To dość podobna sytuacja. Różnica jest taka, że w pożyczonym laptopie system widzi napęd, ale wysyła informację o błędzie.

Na szczęście to laptop firmowy, więc niech się martwi informatyk w najbliższym tygodniu. Podejrzewam, że trzeba jeszcze raz załadować Windowsa.