pawed2 28.08.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Mam pytanie do budujących z BK - znajomy męża ,który buduje z ceramiki odstraszył męża od budowania domu z BK!!! Twierdząc że jego sąsiadce ściany nasiąkły wodą??? i cały dom spie....(jego słowa) Co wy na to??? Zaczynam na wiosnę ale nie zdążę ocieplić i otynkować domu przed zimą ,to co po mnie . Według tego strach się bać deszczów podczas budowy . Jak dla mnie kolega męża przerysował sprawę. Ale chciała bym wiedzieć jak to u was wyglądało, czy spokojnie wasze domki przeczekiwały okres zimy. Chcę mężowi pokazać że niema co rezygnować z bk bo ktoś tam coś powiedział a tym bardziej życzliwy kolega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 28.08.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Znajomy męża defetyzm sieje. Nawet jak ściany trochę nasiąkną wodą to szybko wyschną bez szkody dla materiału. Podczas budowy wystarczy ściany zabiezpieczać od wierzchu. Deszcz padający na boczne powierzchnie jest absolutnie niegroźny. Po przykryciu budynku dachem można go spokojnie pozostawić na zimę. Pozdrawiam Ytongowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Mam pytanie do budujących z BK - znajomy męża ,który buduje z ceramiki odstraszył męża od budowania domu z BK!!! Twierdząc że jego sąsiadce ściany nasiąkły wodą??? i cały dom spie....(jego słowa) Co wy na to??? ...bardzo trudno wypowiadac sie w sprawie sąsiadki znajomego męża a jeszcze trudniej czy ma dom spie ... miejmy nadzieje, ze ma spie .... ale nie cały ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.08.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Genralnie wigoć nie służy BK i lepiej go chronić prze woda niz polewać, ale nie popadajmy w paranoje. Dom wymurowny z dachem moze spokojnie stac nie otynkowny/ocieplony nawet kilka sezonów, ważne aby nie nasiąkała góra pustaka i aby nie stały ściany w wodzie.Deszcze w czasie murownia, prac trafia sie każdemu. Śweirzy mur nakrywa się folia ze względu na zaprawe nie na bloczek. Wilgoć wejdzie do bloczka to i wyjdzie. Problemem jest namokniecie jak gąbka pustków, ale z deszczu to mało prawdopodbne chyba ze ze 3 lata bedzie mokło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 28.08.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Problemem jest namokniecie jak gąbka pustków, ale z deszczu to mało prawdopodbne chyba ze ze 3 lata bedzie mokło. Jedyna groźną rzeczą dla BK jest jego zamarzanie i rozmarzanie wtedy, gdy jest wilgotny. Z tego co pamiętam, to BK 600 wytrzymuje 40 takich cykli. W związku z powyższym - zabezpieczać przed namoknięciem w sezonie zimowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.08.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Problemem jest namokniecie jak gąbka pustków, ale z deszczu to mało prawdopodbne chyba ze ze 3 lata bedzie mokło. Jedyna groźną rzeczą dla BK jest jego zamarzanie i rozmarzanie wtedy, gdy jest wilgotny. Z tego co pamiętam, to BK 600 wytrzymuje 40 takich cykli. W związku z powyższym - zabezpieczać przed namoknięciem w sezonie zimowym. No to w zaleznosci jak sie zima/zimy trafia te 40 cykli w 3 lata moze wystąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Jedyna groźną rzeczą dla BK jest jego zamarzanie i rozmarzanie wtedy, gdy jest wilgotny. Z tego co pamiętam, to BK 600 wytrzymuje 40 takich cykli... teoretycznie wytrzymuje ... jednak znam przypadek ze po pierwszej zimie sciana po której lała sie woda ze stropu odpadała płatami /do głebokości ok 1/3 grubosci bloczka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 28.08.2007 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 No to znowu jestem troszeczkę mądrzejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 hmmm ...miło to słyszec ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 28.08.2007 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 to znaczy, że przed zimą dobrze słuchać prognozy pogody i w zanadrzu mieć duuuużo foli Ale tak na serio to jak się zabezpieczyć przed takimi ewentualnymi skutkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.08.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ale tak na serio to jak się zabezpieczyć przed takimi ewentualnymi skutkami? Jakimi? Najlepiej zrobić dach, jak sie nie uda to żeby nie namakało pasek foli ~1 metr szeroki na to cegła/pustaki co pod reką, żeby wiatr nie porwał, albo strop wylać i wtedy jakaś folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 28.08.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Miałem przez prawie dwie zimy ściany z BK z wylanym stropem. Nie przykrywałem niczym i przetrwało bez najmniejszych uszkodzeń . Jedynie otwory okienne zabezpieczyłem folią, żeby nie zamakały bloczki na dole otworu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 28.08.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 ............. jednak znam przypadek ze po pierwszej zimie sciana po której lała sie woda ze stropu odpadała płatami /do głebokości ok 1/3 grubosci bloczka/ Przypadek.... dzikiego wiatru Jeśli strop i koniec, to wystarczy posmarować lepikiem położyć folie i spoko. Na wiosne folie pozostawiamy lub zrywamy ...i też spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 28.08.2007 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Troche optymizmem zawiało - oby więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 29.08.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 to zalezy od rodzaju i wytwórcy BK- byl kiedys tzw.polski ytong , produkowany gdzieś na Śląsku - ten jak przyjął wode to juz nie oddał ,od razu porastał mchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.08.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 to zalezy od rodzaju i wytwórcy BK- byl kiedys tzw.polski ytong , produkowany gdzieś na Śląsku - ten jak przyjął wode to juz nie oddał ,od razu porastał mchem Mam takie fajne zdjęcie , umieszcze dzisiaj, BK nie izolowany, tylko otynkowany, murowany od psedo-ławy lanej w grunt (beton się ucieszy). BK jest zmurszałe i zielone. Niemnij jednak murowane na odpowiedniej rzędnej i zabezpieczone będzie trwać sporo lat.To już nie do kapusty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.08.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Kochani.... mam ściany z BK 36 ...zaczęliśmy dudowę w kwietniu, na dzień dzisiejszy mamy stan zadaszony....ale do czego zmierzam.... po wybudowaniu parteru i zalaniu stropu tenże strop polewaliśmy wodą....a że byliśmy wyjątkowo nadgorliwi polewaliśmy go kilka razy dziennie w nieograniczonych ilościach wody...woda lała się po stropie, ścianach...wsiąkła w te ściany ... było tego naprawdę dużo.... na tą chwilę bk wysechł i jedyne co zostało po tym nieszczęsnym polewaniu to biały nalot gdzieniegdzie na ścianach ...który notabene można zetrzeć szmatką... tak, oczywiście bk absorbuje wodę ...taki to materiał....ale nie wciskać mi tu kitu, że jak namoknie to jest koniec świata i nic nie zostaje ino burzyć i od nowa budować .... bk jak namoknie w mokrych dniach to w ciepłych wyschnie i będzie ok.... ja też nie zdążę otynkować z zewnątrz przed zimą... ale mam wieksze zmartwienia niż zamartwiać się takimi duperelami... pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 29.08.2007 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 daggulka ja też nie zdążę otynkować z zewnątrz przed zimą... ale mam wieksze zmartwienia niż zamartwiać się takimi duperelami... Domyślam się ,że każdy z nas ma większe lub mniejsze zmartwienia i jak każdy budujący chcę dokonać dobrego wyboru ,więc zadałam to pytanie żeby potem nie pluć się w brodę - nigdy nie kupuję kota w worku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.08.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 jasne...lepiej się upewnić.... ja też zadaję na forum mnóstwo pytań.... oczywiście wtedy gdy opcja "szukaj" zawodzi pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawed2 29.08.2007 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Dodam do pytania- jaka jet różnica pomiędzy BK szarym a białym?? Doczytałam gdzieś kiedyś, że biały to nasz Polski a szary sprowadzany ale co za tym idzie jakość i jak to wychodzi cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts