gosciu01 28.08.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 tak pod koniec maja uzupełniłem dokumenty do złożyłego na początku miesiąca wniosku o przewalutowanme kredytu. Pani w oddziale powiedziała na końcu rozmowy, że bank ma sporo roboty i zgodnie z regulaminem w 2 tygodnie analitycy w centrali mogą się nie wyrobić z decyzją i abym spokojnie poczekał ... tak np. do 3-4 tygodni. Zresztą miałem sporo roboty, a później pojechaliśmy na ustęskniony urlop, więc prawie zapomniałem o temacie. No ale w przyszłym tygodniu zaczyna się szkoła ( to już wrzesień ) a decyzji jak nie było tak nie ma. Minęło 3 miesiące !!! Co radzicie ? nie to aby mi się strasznie spieszyło, ale może jakieś odsetki przeterminowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 28.08.2007 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Odsetek przeterminowanych to bank Ci nie zapłaci - zapomnij. Możesz walczyć o przewalutowanie wg kursu, jaki byś miał, gdyby przewalutowali w terminie (o ile był korzystniejszy niż na dzień dzisiejszy - nie śledzę, to nie wiem), i naliczanie odsetek od kredytu tak samo - jakby przewalutowali w terminie (tu zakładam, że po przewalutowaniu masz korzystniejsze oprocentowanie). Można wnioskować o zwolnienie/zmniejszenie prowizji, o ile taka występuje. Na to bank się zgodzi prawie na pewno. Na nic więcej prawie na pewno się nie zgodzi Jak analitycy mają 2 tyg. termin regulaminowy, to wisi Ci, czy mają czas, czy nie - bank dokonując operacji z opóźnieniem, dokonuje jej "wstecznie", czyli z takim skutkiem, jakby robili w terminie. O to zawsze się trzeba upominać - koniecznie na piśmie. No chyba, że Ci się to nie opłaca, albo przestało opłacać w tzw. międzyczasie - to pewnie można próbować odwołać zlecenie nie wykonane przez bank w terminie, bez ponoszenia żadnych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.08.2007 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 tak myślałem,ale warto dowiedzieć się od tych co już to przeszli, lub znają się na tym. Przewalutowanie z CHF -> PLN wg korzystnego ( dla mnie ) kursu majowego.Ma na celu zmniejszenie podstawy/kwoty kredytu mimo niewielkiego wzrostu miesięcznej raty. W zleceniu zaznaczone jest wyraźnie według jakiego kursu ( z któreo dnia ) ma być przewalutowanie. W umowie mam "przewalutowanie z dnia złożenia zlecenia". Posiadam równiez pisemne potwierdzenie złożenia wszelkich dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts