Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 997
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem, jeśli tylko miejsce pozwala, to najlepiej za wszelką cenę uniknąć kabiny z profilami.

Szczerze mówiąc po wielu różnych doświadczeniach - mam ochotę cofnąć się do epoki kamienia łupanego. Tzn. wszystkie nowoczesne kabiny budzą we mnie grozę. To zawsze jest koszmar dla osoby która ma to czyścić.

Tak naprawdę tylko w trzech mieszkaniach miałam warunki, które mnie nie męczyły. Chodzi mi kabiny prysznicowe.

Jedna była typu szwedzkiego - po prostu odpływ w posadzce z lekkim spadkiem, żadnych ścianek, drzwiczek, firanek - całowite NIC. Po prostu trochę przestrzeni (odległość od kibelka ok. 1,5 metra), odrobina nonszalancji i podgrzewana podłoga.

Druga była wykafelkowaną wnęką (sporą), z niewielkimi drzwiami z drewna takimii jak do saloonu. Ot, od kolan do piersi.

Trzecia była murowana i miała zwykłą szmatę, którą raz w tygodniu wrzucałam do pralki.

We wszystkich łazienkach ze szkłem, z kabinami itd. klnę jak marynarz, bo pół życia można spędzić na utrzymywaniu ich w znośnym stanie.

Ja zniechęciłam się do kabiny z dzwiami otwieranymi po nocelu w hotelu z taką kabiną. Po prostu ilość wody wylewająca się na posadzkę była dla mnie nie do zaakceptowania. Kupiłam Koło z drzwiami przesuwanymi i jestem zadowolona, chociaż czyszczenie kabiny jest trudniejsze niż innych sprzętów. Ale można sobie trochę ułatwić życie używając środków do usuwania kamienia (naprawdę skuteczne!). Drzwi do czyszczenia można zdjąć.

Ale można sobie trochę ułatwić życie używając środków do usuwania kamienia (naprawdę skuteczne!). Drzwi do czyszczenia można zdjąć.

Czego by nie robić, to przy kabinie dłużej myjesz kabinę niż ciało. :)

I to nawet globalnie więcej czasu poświęcasz na konserwację tego sprzętu niż na wykorzystywanie go do celów, do jakich został zakupiony.

Drzwi uchylne mają jedną podstawową wadę - kapiącą wodę po otworzeniu - ale ten problem wydaje mi się mały :wink:

Mam kabinę, w której drzwi otwierają się w obie strony. Jak wychodzę z kabiny otwieram je "do środka". Jako, że kabina spora nie ma z tym żadnego problemu. Pomimo uchylnych drzwi podłoga jest zawsze sucha.

Chciałam zapyta czy ktoś posiada jedna z tych 2 kabin . W sklepie wygladały fajnie poza tym nie sa kosmicznie drogie z brodzikiem wychodzi ciut powyzej 3 tys.zł

Ale mnie interesuje jak sie je uzytkuje , czy nie wypadaja drzwi , czy woda nie scieka na podłoge , czy łatwo sie czysci. Moglibyście sie podzielic spostrzezeniami?

Czy warto kupowac tej firmy i te modele.

http://www.ravak.pl/?page=rapier1

Nie wiem ja ten model ravaka bedzie sie sprawowal, ale wiem ze model w wersji kwadratowej bez profili od miesiaca co prawda sprawuje sie bardzo dobrze. Myje sie dobrze. ja robie to co tydzien, bo mamy bardzo twarda wode. Jesli wycieram do sucha to szyba jest idealnie czysta. Z drugiej strony tak naprawdę bede mogla sie wypowiedziec po kilku latach użytkowania, bo po miesiącu to chyba kazda kabina wyglada dobrze;)

• 3 weeks później...
Drzwi uchylne mają jedną podstawową wadę - kapiącą wodę po otworzeniu - ale ten problem wydaje mi się mały :wink:

Mam kabinę, w której drzwi otwierają się w obie strony. Jak wychodzę z kabiny otwieram je "do środka". Jako, że kabina spora nie ma z tym żadnego problemu. Pomimo uchylnych drzwi podłoga jest zawsze sucha.

Kapiąca woda po otworzeniu drzwi to nie jest taki mały problem. Zawsze musisz mieć jakiś ręcznik przy wyjściu z kabiny. Uszczelka dolna też zachodzi kamieniem z wody ( na styku ze szkłem) i trzeba ją szorować, Urzytkowałam taką kabinę przez 5 lat i teraz kupię z drzwiami przesównymi ( ale mozliwością wyjęcia z dolnej szyny do dokładnego umycia albo jak Lucia z drzwiami otwieranymi też do wewnątrz. Moja kabina będzie duża 110x80-90.

Szyba tylko z powłoką zabezpieczającą przed " kropkami" z wody.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

sama sie zastanawiam nad kabina z chin (no ale w wersji bez hydromasazy), taka jaka mi sie podoba w wersji polskiej jest co najmniej 1500, tylko nie wiem jak ten towar wyglada po kilku latach

Dam jednak przyklad: znajomy sprzedaje w duzym skaadzie budowlanym, towar maja rozny, powiedzial ze jednemu klientowi spadla jedna czesc drzwi prysznicowych(kabina sprowadzana z chin) i sie rozbila, sklep zadzwonil do importera i w ciagu nastepnego dnia brakujaca czesc zostala dostarczona kurierem, podczas kdy podobna sytuacja wymagala by wypisywania roznych kwitkow itp.

Prawda jest taka, ze bardzo wiele produktow powstaje w Chinach... Nie wiem czy wiecie, ale np buty wielu znanych firm o renomie typu Adidas czy Puma powstaje w tych samych fabrykach. To czy towar jest z Chin o niczym nie swiadczy, moze to byc towar dobry, ale rownie dobrze moze byc tragiczny. Cena jest podwyzszana przez firmowanie go przez znana marke, czesto mozna kupic bezfirmowy o podobnej jakosci. Roznica polega na tym, ze jesli kupuje sie towar markowy, to zaklada sie, ze dana firma wymaga pewnych norm jakosci. Przy towarze no-name czy firmy krzak jakosc towaru moze byc trudna do ustalenia. Polecam poszukanie opinii o konkretnym modelu - prawda jest taka, ze nawet towary markowe moga byc bardziej lub mniej udane. Przyklad - moi rodzine kupili kiedys kuchenke do zabudowy, znanej firmy Whirlpool, nie dzialala dobrze - spadaly pokretla .... na szczescie okazalo sie, ze producent uznal to za wade konstrukcyjna i w ramach gwarancji wymienil pokretla na posiadajace dluzszy styk z bolcami regulacyjnymi i od tego czasu jest ok. Miedzy innymi z tego powodu nie polecam kupowania nowosci, bo usuniecie problemow zajmuje producentom troche czasu (jakies 0.5 roku, choc produktu z problemami mozna trafic na rynku do okolo 1 roku od wprowadzenia - zapasy magazynowe sklepow), a to jak dlugo produkt jest w sprzedarzy przewaznie nie jest tajemnica i mozna taka informacje uzyskac od sprzedawcy.

Bardzo mi sie podobaly plytki scienne chinskie. Zrezygnowalem, jak sie dowiedzialem, ze to koncowka a nastepna partia dojedzie po 3m-cach. Kupujac wloskie (a moze hiszpanskie) przekonalem sie co do roznicy jakosci. Ogromna na korzysc europejskich.

Moze post nie na temat, ale w jakis sposob oddaje realia.

W USA widzialem prawie wszystko made in China, a jakosc pierwszorzedna.

Gość JACKIE P

zapraszam do odwiedzenia oferty czeskiej firmy RAVAK - podaję linka

http://www.ravak.pl

Kompletna kabina tj. ścianka + drzwi wykonane w Alu + szkło /nie plexi/ kosztuje ok. 1150 zł.

Chyba warto wydac takie pieniądze. Producent pochodzi z Czech.

U nas od 2 lat się sprawdza, firma produkuje także chemię do utrzymania szkła w czystości.

To ja od drugiej strony. Mam markową kabinę z hydromasażem polskiej firmy Poolspa. Jej karta gwarancyjna to bardzo ciekawa lektura, zabrakło miejsca do wpisów. Nawalało wszystko. Autoryzowany montażysta a nie pasowały drzwi i były wymieniane, marne uszczelki, armatura, czerniejące lustra. A serwis też niespecjalnie bystry. W nowym domu zastanowię się nad chińską za 1/4 ceny. Jak będę miała problemy to przynajmniej za wydane grosze, a nie za kupę kasy.