Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 997
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dobra, ale cały czas nie ma szczegółów technicznych dot. samego "podpłytkowego" odpływu.

Ja chcę taki prysznic w małej łazience na dole. obok będzie muszla i z tradycyjną kabiną byłoby ciasno siedzieć na tronie. Dlatego pomysł prysznica subtelnego, zlewającego się z pomieszczeniem.

Moja żona chciałaby oddzielić wprawdzie prysznic od kibelka szybą, która składałaby się na zawiasach na pół i do tego jeszcze "zamykała" pod prysznic, gdy ten nie używany. Jednak ale dla mnie droga komplikacja, i wątpliwy efekt użytkowy a nawet obniżenie zasad BHP (taka quasi niewidzialna szyba... można się na nią wpakować niechcący - kto się nie rąbnął o otwarte drzwiczki szafki w kuchni, a te nie są przeźroczyste?).

Dlatego ja optuję za pałąkiem i zasłonką. Cały jednak problem jak zrobić niby-brodzik, żeby była jednolita podłoga ale i dobry odpływ, który nie zagrozi zalaniem małej łazieneczki, a nawet przeciekiem na hol i dalej...

Mnie się nasuwa na myśl taka płaska, duża "brytwanka", z odpływem i syfonem, na niej/w niej kratownica, na której dopiero można ułożyć płytki. A szpary na brzegach byłyby bez fug, plus szpara na środku...

Tylko wtegy jak trwale i zgodnie ze sztuką zamocować płytki do takiej kratownicy?

A może zamiast tego jakieś inne rozwiązanie?

Oj katerhasser coś przekombinowałeś z tą kratownicą. :lol: Przed zrobieniem wylewki montujesz odpływ do zamontowania w betonie najlepiej w narożniku lub pod ścianą i w tym kierunku robisz spadek wylewki. Sposób osłonięcia pozostałej części łazienki zależy od inwencji twórczej i możliwości wykonawcy. Ważne tylko by woda nie rozchlapywała się po całym pomieszczeniu a resztę zrobi spadek i grawitacja. Jak bardzo się boisz potopu to w drzwiach zrób mały próg z kafelków.

Oj katerhasser coś przekombinowałeś z tą kratownicą. :lol: Przed zrobieniem wylewki montujesz odpływ do zamontowania w betonie najlepiej w narożniku lub pod ścianą i w tym kierunku robisz spadek wylewki. Sposób osłonięcia pozostałej części łazienki zależy od inwencji twórczej i możliwości wykonawcy. Ważne tylko by woda nie rozchlapywała się po całym pomieszczeniu a resztę zrobi spadek i grawitacja. Jak bardzo się boisz potopu to w drzwiach zrób mały próg z kafelków.

Tak, tylko pozostaje jeszcze problem dobrego ułożenia kafelków tak, żeby był spadek a kafle równo.

Może jakiś pomysł jak wyprofilować taki spadek? Mi się wydaje, że optymalnie będzie zrobić spadek w kierunku przekątnej kwadratu (oczywiście z dwu stron).

Tak, tylko pozostaje jeszcze problem dobrego ułożenia kafelków tak, żeby był spadek a kafle równo.

Może jakiś pomysł jak wyprofilować taki spadek? Mi się wydaje, że optymalnie będzie zrobić spadek w kierunku przekątnej kwadratu (oczywiście z dwu stron).

Już pisałem że popełniłem błąd umieszczając odpływ na środku przyszłej kabiny (trudności z układaniem kafelków na podłodze z czterema zbieżnymi skosami). Sugeruję odpływ umieścić pod ścianą i dać maskownicę listwową albo w rogu przy ścianach i wtedy spadek jednolity w tym kierunku.

mam taką kabinę od dwoch lat i jestem baaardzo zadowolony, spadek jest niezauważalny i nie ma żadnego niebezpieczeństwa zalania nawet pod najsilniejszym strumieniem , no chyba że ktoś zatka odpływ nogą :)

A jak to zostało zrobione :

- podczas robienia posadzki został osadzony odpływ firmy VIEGA, moze troche droższy ale nie ze względu na przeznaczenie a raczej ze względu na markę, nie był to jednak jakiś kosmiczny koszt

- posadzka została w tym miejscu już wstępnie wymodelowana (spadki)

- ze względu na nietypowy wymiar kabiny (jest dłuższa niż normalnie) zdecydowałem się na duże prostokątne (chyba 30x60 cm) płytki z ktorych ułozyłem tylko dwa rzędy opdadjące do środka - zrobiła sie swego rodzaju rynienka

- przy normalnej kabinie nie montowałbym odpływu centralnie tylko przy ścianie przeciwległej do wejscia i zrobiłbym jednolite nachylenie w kierunku tej sciany, prostsze w wykonaniu i estetyczniejsze

- i jeszcze jedno o czym sie zapomina, plastik brodzika jest cieplejszy od ceramiki, ja co prawda mam podłogówke również pod natryskiem ale jednak dla osób wrazliwych może to być duzy minus. Myslę jednak że jakaś fajna drewniana kratka czy cos w tym stylu może rozwiazac sprawę :)

Już pisałem że popełniłem błąd umieszczając odpływ na środku przyszłej kabiny (trudności z układaniem kafelków na podłodze z czterema zbieżnymi skosami). Sugeruję odpływ umieścić pod ścianą i dać maskownicę listwową albo w rogu przy ścianach i wtedy spadek jednolity w tym kierunku.

Ja myślałem o umieszczeniu odpływu w narożniku, ze spadem z dwóch stron. Na razie nie mam pomysłu, jak by zrobić tylko jeden spad - mój prysznic będzie miał 2 boki przyległe do ściany, i 2 "otwarte".

dobrzykowice dzięki za rady. O zimnej podłodze już myślałem, tak jak mówisz - kratka będzie OK.

Może jakieś zdjęcia?

• 2 weeks później...

....właśnie, czy może z przydymianego, grafitowego, tudzież "bąbelkowanego"?

Którą kabinę wybrać do małej (4,2m2) łazienki?

Mamy na oku kabinę Ravaka RKKP-90 z przezroczystą szybą.

Ogólnie bardzo nam się ten model podoba, ale nasze wątpliwości budzi utrzymanie w czystości szyb. Co prawda posiada ona jakiś system zapobiegający zaciekom, ale czy nie będzie tak, że po każdym użyciu trzeba będzie latać ze szmatą? :evil:

Prosiłbym użytkowników kabin o wypowiedzenie się, jak to faktycznie z tą czystością szyb wygląda.

Też mam RAVAKa z przezroczystymi szybami, ale jescze nie uzywana a nawet nie rozpakowana, myslę że powiększy ona optycznie lazienkę mała, a widziałam jak po powłoce spływa woda i nie trzeba latac ze szmatka, ale podobna tę powłokę nalezy odnawiac co jakieś pół roku i wtedy na pewno ze szmatką

tak trzeba ja odnawiać na 100% w hyppe jest powłoka stała, ale za dopłata około 1300 , wyszłam z założenia ze jesli ma byc to mija dodatkowa łazienka to nie czesciej niz poł roku bede odnawiac powloke i srodków do odowy za 1300 to nie zuzyje , widziałam taką kabinę i wydaje mi się ze w maire łatow utrzymac ja w czystosci tym bardziej, że ta która widziałam byla uzywana w warunkach remonu łazienki i była jak na takie warunki czysta. Ja juz kupiłam więć nie mam wyboru, mam tylko nadzieję, ze był on trafny

• 4 weeks później...

Pasco:

1) wybierz się do ETC, gdzieś na pięterku jest firma produkując szklane drzwi do takich rozwiązań. Mi robili wycenę (drzwi 90+okucia+10 cm stały panel szklany) jakieś 1800 zł.

2) też myślałem nad rozwiązaniem "zamiast brodzika", ale małżonka stanowczo zaprotestowała na płytki na podłodze, raz że fugi _będą_ zachodzić od wilgoci, dwa - kojarzy jej się to z internatem czy tanimi hotelikami w Tunezji ;-D

3) mój wnętrzarz (sąsiad nawiasem mówiąc) robi podobny patent u siebie, ale próg wykonuje nieco obły, z maleńkich płytek (2,5 x 2,5 cm), tak by woda się nie przelewała... twierdzi, że stosował kilka razy takie rozwiązania (ja jednak dam gotowy brodzik).

pozdrawiam

Gerion