Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do odpływu VIEGA, czy był to może taki liniowy? Jeśli tak, to jaki był koszt tego cacka?

Dopiero wczoraj odkryłem, że mają w ofercie takie cudo i nie wiem gdzie i za ile to kupić. Ale chyba to drogawe będzie :cry:

Zapomnij!

Te odpływy liniowe kosztujš od 900 zł za 75 cm do 1020 za 120 cm :o :o :o

• Odpowiedzi 997
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam takie rozwiązanie ze względu na nietypowy kształt miejsca, jakie powstało po połączeniu łazienki i toalety w mieszkaniu. Ściany są z luksferów, zamiast brodzika na posadzce położona jest mozaika, dzięki czemu nie było żadnego problemu z wyprofilowaniem spływu ku środkowi tej przestrzeni. Mozaika powstała po przecięciu normalnej wielkości płyt gresowych (zdecydowanie taniej, niż mozaiki gotowe) i zastosowałam ją w kilku miejscach łazienki, jako element dekoracyjny. Odpływ Viega. Drzwi szklane Duscholux z powłoką anti kalk (3 lata temu kosztowały 1600 zł). Wygląda to bardzo elegancko i na pewno nie przypomina łazienki w tanim hotelu. Użytkowanie bezproblemowe.

Rozmiary 110x110 ale w jednym rogu ściana ścięta.

W poniedziałek byłem w Giancie na obornickiej i mają tam kabiny w dość przyzwoitych cenach (np. 1700zł za kabinę 90cm z rozsuwanymi drzwiami)... Musisz se pewnie porównać, co wyjdzie taniej, czy zrobienie odpowiednich drzwi, czy też gotowa kabina (której przecież nie trzeba montować na brodziku).

pozdrawiam

Gerion

....właśnie, czy może z przydymianego, grafitowego, tudzież "bąbelkowanego"?

Którą kabinę wybrać do małej (4,2m2) łazienki?

Mamy na oku kabinę Ravaka RKKP-90 z przezroczystą szybą.

Ogólnie bardzo nam się ten model podoba, ale nasze wątpliwości budzi utrzymanie w czystości szyb. Co prawda posiada ona jakiś system zapobiegający zaciekom, ale czy nie będzie tak, że po każdym użyciu trzeba będzie latać ze szmatą? :evil:

Prosiłbym użytkowników kabin o wypowiedzenie się, jak to faktycznie z tą czystością szyb wygląda.

Mam Huppe z szybą matową - utrzymanie w czystośći i wygląd rewelacyjny. Faktem jest, że zmniejsza nieco optycznie łazienkę - raczej polecam do tych wiekszych

pzdr

rafgam

Też mam Ravaka półokrągłą z szkłem przezroczystym. Zamontowana ale używana dopiero raz. Niby ta powłoka ale zacieki i tak są. Chyba nie ma takiego zabezpieczenia aby nic po spływającej wodzie nie pozostało. Podobnie jest z wanną chyba najlepszego producenta na świecie Kaldewei. Wanna ma powłoke efekt perlisty. Woda spływa ładnie bo wanna nowa. Co będzie za rok? Wedłog mnie sa to tylko półśrodki, które tak do końca sprawy nie załatwiają.

Jeżeli chodzi o montaż kabin Ravaka to uszczelki są 4, 2 przy ścianach i dwie przy drzwiach, z czego jedna magnetyczna.

Silikon wg zaleceń Ravaka powinno się dać tylko na połączeniu uszczelki i ściany ale wyłącznie od zewnątrz.

A jak sprawa ma się z uszczelkami i ewentualnymi nierównościami ściany?

Czy uszczelki w Ravak-u są z obu stron? To jest od wewnątrz kabiny i od zewnątrz?

W Ravaku spodobało nam się to, że uszczelki przy drzwiach można bez problemu zdjąć i wyczyścić. Na dzień dzisiejszy w mieszkaniu mamy tanią kabinę z przesuwanymi drzwiami (nigdy więcej takiego rozwiązania) i uszczelki muszę czyścić za pomocą wykałaczki. :roll:

Szyba koniecznie gładka bez bąbelków, paseczków i wszelkich innych dekoracji, zwłąszcza przy tak twardej wodzie jaką mamy.

Jeśli chodzi o odświeżanie powłoki, środki Ravaka kosztują ok. 35 zł i wystarczają na dosyć długo.

pzdr

J.

• 4 weeks później...

Witam Serdecznie

Zapewne wielokrotnie był poruszany ten temat na forum - ale postanowiłem go poruszyc jeszcze raz (z gory przypraszam). Mam zamiar kupic kabine prysznicowa - zwykla przecietna cenowo - ale .... tu sie zaczyna problem , na ryku jest obecnie tyle najroznieszych firm ze trudno mi cogolwiek wybrac - a jak sie pytam sprzedawcy to zapewne zachwalaja tylko ten wwyrob na ktorym maja najwieksza marze :( . Dlatego tez prosze Was o pomoc , zebyscie mi zasugerowali jakis model i jakiegos producenta (kabina ma miec 90c m szerokosci). Wanne juz mam - jestem z niej bardzo zadowolny - kupilem wanne firmy PoolSpa - i moge szczerze poleci jak karztemu.

Pozdrawaim

a co byś konkretnie chciał wiedzieć?

Ja przy kupnie nie sugerowałam się producentem: ja chciałam kupić kabinę szklaną z drzwiami otwieranymi również do wewnątrz i tyle. Kupiłam Karmi Cada. Użytkuję już ją poda dwa lata i sprawdza się super. Nie mam problemów z myciem szyby (choć moja kabina nie ma tej powłoki anty coś tam, tej która nie zostawia śladów) myje ją środkami froscha raz w tygodniu i to wystarcza i jest czysta i niezaparowuje.

Polecam

• 3 months później...

Witam

jestem tutaj nowy i przerpaszam za "temat niezwiązany z tym działem"

Chodzi mi o ekipe w e Wrocku która robi kabiny prysznicowe na wymiar

Nie wiem czy warto zamiawiac taka kabine czy po prostu podjechać do firmy która sie zajmuje się sprzedaża kabin i po prostu tam kupic. JEst to mój pierwszy remont i pierwsze decyzje związane z moim mieszkankiem.

Orientujecie się ile moze kosztowac kabina narożna o wymiarach 80x80 ?