Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 997
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie.

Jako mlody czlowiek szukam kabiny prysznicowej w granicach do 2000 zlotych.

90, wysokosc 190cm lub 185 z glebokim brodzikiem, najchetniej podwone drzwi przesuwne, polokragla, szklane szyby oraz lagodne profile to nasze wymagania.

Rozwazam miedzy innymi:

Novellini Nills (ktos ma?)

Kolo fresh

Cersanit Carmen oraz

chinskie kabiny.

Bede wdzieczny za wszelkie rady osob o podobnyc wymaganiach. Moj wzrost 190 znacznie ogranicza wybor w tym zakresie cenowym. Wykluczam kabiny z profilami, ktorych nie da sie latwo wyczyscic,oraz z profilami ucietymi maszynowo od gory,

o kotremozna poranic rece. Mile widziane zaslepki naprofilach od gory.

• 2 weeks później...
Mam pytanie, czy ktoś z Was ma może doświadczenia z montażem kabiny prysznicowej z brodzikiem zintegrowanym z panelem. Czy taki brodzik stanowi jakiś problem przy montażu zwłaszcza przy podłączaniu syfonu. Zastanawiam się nad zakupem kabiny Cersanit Carmen właśnie z takim brodzikiem ze względów finansowych jednak jeśli mam mieć z tym problem to jakoś wysupłam większą kasę na zakup tych rzeczy osobno.

ja mam cersanit paola, nie ma problemu z zamontowaniem syfonu = trzeba tylko kupić taki aby go zamontować "od góry", mój kosztował 30 zł, problem jest z zamocowaniem tego brodzika do ściany, producent twierdzi, że wystarczy go osadzić na silikonie na podłodze i tak samo zrobić na krawędzich przy ścianie - żadnych płytek, żadnych haczyków - wydaje mi się, że tak zamontowany brodzik może jeździć - oczywiście na nim spocznie kabina przymocowana do ściany

ja sama szukałam czegoś niestandardowego, bo wszyscy mi mówili "90-tka się nie zmieści". Kupiłam więc szybę długą na 140 cm w najszerszym punkcie ma 90 cm jeden koniec zaczyna się od 80 cm drugi kończy na 52 cm- wchodzi się swobodnie, a do tego wygląda super- żadnych zbędnych prowadnic, minimum profili

zdjęcia w tak małej łazience jak moja nie da się zrobić bardziej szerokokątnego :-?

http://img404.imageshack.us/img404/4199/obraz002mo7.jpg

http://img404.imageshack.us/img404/6791/obraz031jf9.jpg

Sporo różnistych wymiarów brodzików ma np. Kaldewei. Niektóre firmy robią brodziki z konglomeratu czy innego tworzywa coriano-podobnego na wymiar (dość drogie z tego co pamiętam z własnych poszukiwań). Kabiny to już inna bajka, ale też znajdą się firmy które robią na wymiar. Jak ktoś ma nietypowe wymiary miejsca na kabinę i sporo kasy może mieć co mu się spodoba... Ja szukałam czegoś z minimalna ilością "fikuśników" i krzywizn, bo trzeba to potem jakoś utrzymać w czystości (przez jakiś czas użytkowałam "gościnnie" jakąś półokrągła kabinę ze szkła i akrylowy brodzik i to wystarczyło żeby się zniechęcić do takiego zestawu skutecznie), dlatego mam kabinę otwieraną uchylnie i prostokątną. Użytkuje ponad rok i jestem baardzo zadowolona z wyboru mimo, że było trochę drożej (brodzik plus kabina w sumie niecałe 4 tys.) . Grzyb sie nie wprowadził do zakamarków prowadnic, bo ich nie mam 8)

jak podałam cenę z Sanimexu to w Dagmie dali taką samą. kabina jest droga ale warta ceny- drewienko które jest opcjonalne kosztuje 1200 zł więc dużo , my z niego zrezygnowaliśmy, za to wzięliśmy brodzik, choć najpierw miał być z samych płytek. Brodziak jest bardzo "płytki" i elegancki. Dokładne ceny wysłałam na PW

• 1 month później...
kto z Was robił kabinę we własnym zakresie mam na myśli ściankę i drzwi ze szkła...marzy mi się niestandardowe rozwiązanie szkło z nadrukiem drzwi przesuwne wszystko na odcinku 120 cm...wiem że można kupić gotowe ścianka + ruchoma część na 120, ale jest jakiś standart wykonania , wymiaru, a za pozastandardowe wymiary liczą sobie krocie...jak rozwiązaliście sprawę szczelności...czy tylko silikon , czy są specjalne uszczelki...?

duzo pytan na raz ;-)

ale tak:

- robilem taka kabine,

- drzwi mam otwierane, a nie przesuwane,

- standardowe rozwiazania wystarczaja i nie ma co przeplacac za cos innego, rozmiarow drzwi i kabin jest tyle, ze cos dopasujesz, zwlaszcza ze scianki i tak murujesz pod wymiar,

- uszczelnienie - zestaw uszczelek od producenta w komplecie plus silikon,

no tak ale ja już mam wymurowane..i chcę na pewno niestandardową wysokość....tak na 220 cm bo mi tak pasuje do koncepcji że nie wspomnę że chce zamawiać szkło z nadrukiem..a to już inna baśń tylko mnie interesuje czy można np kupić same uszczelki systemowe i czy będą pasować...czy to się sprawdza w użtkowaniu...pytanie wybitnie do osób które nie kupowały gotowych a same robiły przeszklenia w kabinach