Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Semira dzięki za odpowiedź. Wczoraj w salonie mnie informowali, że mogę zamówić bez listwy progowej, ale muszę w takim razie zgłębić temat.

Ja trochę obawiam się obwisania tych drzwi, ale ta kabina to najlepsze rozwiazanie do naszej mikro łazienki.

Montaż u mnie będzie dopiero w marcu. Jak zamontujesz podzielisz się uwagami? i zdjęciami :) ?

To Radway EOS KDD-B, u innych producentów niestety nie znalazłam w rozsądnej cenie.

• Odpowiedzi 997
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiosenna listwa chyba jest zawsze ale jak masz dobrze zrobiony spad to możesz jej nie montować. Tak mi powiedzieli w sklepie. Ja będe miała ją zamontowaną bo moi panowie kafelkarze nie wiedzieli że można jej nie montować i brzydko przycieli płytki.

Jak tylko ją zamontuje to cykne fotki. Chociaż nie wiem kiedy to będzie dokładnie :)

• 3 weeks później...
cz ktos z Was ma lub zna jakies opiniena temat kabin sprzedawanych od uzytkownika kabinyhurt?

Wyglad maja baaaardzo fajny a i cena przystepna wiec sie zastanawiam...

Tylko jesli cena ok i ayglad tez fajny to gdzies musi byc haczyk hmmmm tylko gdzie

Prosze o Wasze opinie

Przesylam foto o jakie kabiny mi chodz

http://images7.fotosik.pl/2204/ca9c4327ce1f1c3d.jpg

http://images7.fotosik.pl/2201/f5f65766a9006a30.jpg

Ja kupiłam taką na swoje nieszczęście (ten model w kształcie diamentu) - nie polecam gorąco - uszczelki pożółkły, nie da się ich wyczyścić (w zasadzie to takie sztywne - plastikowe), jedynie uszczelka pod drzwiami była elastyczna ale ta już dawno się porwała. Woda leje się bokami brodzika, nawet jeśli strumień wody nie jest bezpośrednio skierowany w to miejsce a zwyczajnie - na szybę. Będę ja właśnie wymieniała - po dwóch latach, a powinnam po pół roku.... A wizualnie mnie naprawdę urzekła....

Witam ja odradzam szyby sanplast ostatnio kupiłam parawan nawannowy za 1200 zł. i przy dokręcaniu rączki przy szybie, szyba roztrzaskała się na drobne kawałki złożyłam reklamację ale oczywiście nie uznali napisałam do nich ale nie odpisali zadzwonili i poinformowali mnie że przecież mogę kupić u nich kolejny parawan po prostu .nie polecam

• 2 weeks później...
Witam

Proszę o poradę odnośnie drzwi prysznicowych. Potrzebuję na wymiar 120x 185(190). Czy lepiej kupić gotowe czy zamówić u szklarza? Zauważyłem, ze gotowe maja szkło 4mm, niektóre 6mm. Szklarze polecają 8mm. Czy warto brać 8mm?

A czy do wyrobu kabin prysznicowych elementów szklanych nie powinno się stosować tak zwane bezpieczne szkło hartowane ?

• 1 month później...

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie.

Zamierzam na początku maja zrobić generalny remont łazienki. Wszystko wymienić łącznie z wanną na przysznic. Tutaj pojawia się problem.

Nie mam pojęcia co wybrać gdyż kompletnie się na tym nie znam. Czytałem na forach, żeby nie brać z hydromasażem, bo zatykają się dysze, ale znowu bardzo mi się one podobają wizualnie. Lepiej niż zwykłe. Maksymalnie mogę przeznaczyć na kabinę 1500 zł. Dodam, że musi być głeboki brodzik. Inaczej odpada. Możecie coś polecić?

Wczoraj byłem w OBI i zauważyłem tą kabinę: http://www.skapiec.pl/img/3746507-354-1-durasan-emo-90x90.html#from45104 ( Nie wiem czy to dokładnie ten model, bo w sklepie była za 1399 zł. )

Co o niej sądzicie?

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

A ten szklarz ma piec żeby zahartować szybę po docięciu ?

A sądzisz, że producenci kabin maja taki piec?

Nic bardziej mylnego. Zarówno szklasz, jak i producenci kabin kupuja szkło hartowane w hucie.

My również sami będziemy robić drzwi do wnęki prysznicowej. Rozmawialiśmy ze szklarzem. Poleciłą nam osoba, która już ponad dwa lata temu robiła sama takie drzwi i jest zadowolona. Widziałam i jest super. Powłokę ClearShield kupili i sama naniosła i tylko co jakiś czas przeciera konserwuje.

A sądzisz, że producenci kabin maja taki piec?

Nic bardziej mylnego. Zarówno szklasz, jak i producenci kabin kupuja szkło hartowane w hucie.

My również sami będziemy robić drzwi do wnęki prysznicowej. Rozmawialiśmy ze szklarzem. Poleciłą nam osoba, która już ponad dwa lata temu robiła sama takie drzwi i jest zadowolona. Widziałam i jest super. Powłokę ClearShield kupili i sama naniosła i tylko co jakiś czas przeciera konserwuje.

Pytam się bo jest mały problem, jak kupują szkło hartowane w hucie to nie przytną z niego nawet centymetra, muszą wstawić Ci całą taflę .Żeby przyciąć na odpowiednie wymiary trzeba rozhartować przyciąć i zahartować ponownie ale to się nie opłaci bo podwajasz koszty.

Pytam się bo jest mały problem, jak kupują szkło hartowane w hucie to nie przytną z niego nawet centymetra, muszą wstawić Ci całą taflę .Żeby przyciąć na odpowiednie wymiary trzeba rozhartować przyciąć i zahartować ponownie ale to się nie opłaci bo podwajasz koszty.

Zamawiasz u szklarza szybę o konkretnych wymiarach, oni przycinaja szybę, szlifują i wysyła ja do hartowania. Chce również zawiasy i pochwyty/gałki albo rysunek techniczny aby móc nawiercić pod śruby.

Dlatego szklarz albo sam dokonuje pomiarów, albo prosi o prezycyjne wymierzenie, żebyś nie wyrzucił szyby.

Szklarz z góey uprzedza, że na szybę hartowana czeka się od 7 do 14 dni.

Edytowane przez ewarg

Witam

Proszę o poradę odnośnie drzwi prysznicowych. Potrzebuję na wymiar 120x 185(190). Czy lepiej kupić gotowe czy zamówić u szklarza? Zauważyłem, ze gotowe maja szkło 4mm, niektóre 6mm. Szklarze polecają 8mm. Czy warto brać 8mm?

Tak, warto - większa stabilność i trudniej zbić. Hartowane też się zbije, tylko, że rozleci się na drobne kawałęczki i nie pokaleczy. Dlatego im grubsze tym bezpieczniejsze. Poza tym szyby 6 i 8 mm są klejone z 3 i 4 mm i to daję dodatkowe zabezpieczenie.

Zamawiasz u szklarza szybę o konkretnych wymiarach, oni przycinaja szybę, szlifują i wysyła ja do hartowania. Chce również zawiasy i pochwyty/gałki albo rysunek techniczny aby móc nawiercić pod śruby.

Dlatego szklarz albo sam dokonuje pomiarów, albo prosi o prezycyjne wymierzenie, żebyś nie wyrzucił szyby.

Szklarz z góey uprzedza, że na szybę hartowana czeka się od 7 do 14 dni.

Czyli sam sobie zaprzeczyłeś przed chwilą pisałeś "Zarówno szklasz, jak i producenci kabin kupują szkło hartowane w hucie".Teraz piszesz że jednak trzeba wysyłać hartować myślę że się dopiero uczysz co i jak .A w rzeczywistości może ludziom sprzedaje się nie hartowane szyby tylko klejone to dopiero był by przekręt.

Czyli sam sobie zaprzeczyłeś przed chwilą pisałeś "Zarówno szklasz, jak i producenci kabin kupują szkło hartowane w hucie".Teraz piszesz że jednak trzeba wysyłać hartować myślę że się dopiero uczysz co i jak .A w rzeczywistości może ludziom sprzedaje się nie hartowane szyby tylko klejone to dopiero był by przekręt.

łapiesz za słówka. No więc postaram się u ściślić.

Owszem, producenci kabin kupuja od razu na wymiar szyby hartowane. Ponieważ robią szablonowo dużą ilość. Mają umowy z hutą i odbierają partiami. Jeśli chcesz zamówić u producenta kabine "na wymiar" to dopłacasz sporo i czekasz długo. (stałe dostawy)

A czy jeśli szklarz po przycięciu szyby wysyła ją ponownie do huty do harowania to nie jest kupno? Jest - za to płaci. 1 metr kwadratowy szkła harowanego na wymiar koszuje od 180 do 400zł. Szklarz kupuje taflę szkła zwykłego. Szkli okna, ramki, itp. Czasami zjawia się klient na hartowane. Odcina potrzebny kawałek, szlifuje, wysyła do hartowania.

Może ja się uczę (robię dla siebie) ale mój kolega nauczyl się jakies 30 lat temu, bo od tylu lat prowadzi własny zakład szklarski.

Tylko klejone szkło po zbiciu kaleczy tak jak zwykłe i gdyby ktoś zrobił sobie krzywdę to producent nie wypłaciłby się z odszkodowań.

Hartowane rozsypuje sie na kawałki

Tak więc nie wymyślaj jak to inni mogli by kombinować. Czasami trzeba zaufac. No jak co to i sprawdzić.

Edytowane przez ewarg

• 1 month później...

Witam.

Potrzebuję pomocy szanownych Forumowiczów. Mam do zabudowania kabinę (wnękę) o nietypowym kształcie. Będzie to kabina bezbrodzikowa i ze względu na ograniczoną przestrzeń pod uwagę brane jest tylko rozwiązanie z drzwiami suwanymi.

kabina 1.jpg

Czy da się zastosować jakieś gotowe rozwiązanie, a jeżeli nie, to może ktoś zna jakiegoś solidnego i niedrogiego wykonawcę tego typu zleceń w Krakowie lub okolicach?

Będę wdzięczny za każdą sugestię

• 3 weeks później...