Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 997
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Mam nastepujacy problem w lazience Tesciow. Moze podsuniecie jakis pomysl?

Lazienka jest niewielka (4.5m2), ma sie zmiescic umywalka, sedes, bidet, kabina i pralka. Jedyne sensowne ustawienie sprzetow wymusza zrobienie kabiny 'kombinowanej'.

Sytuacja wyglada tak:

Kabina (prawdopodobnie pentagonalna) jednym bokiem przylega do murowanego slupka w ktorym bedzie pralka i szafki, drugim bokiem do czesci z umywalka. 'Sciana z pralka' jest w rzeczywistosci wneka o dlugosci 167 i glebokosci 33cm, sciana z umywalka nie jest zbyt dluga.

Wymyslilam, ze wstawie zwykly brodzik pentagonalny, jeden bok kabiny (ten od strony pralki) bedzie murowany, do niego trzeba jakos przyczepic drzwi kabinowe, otwierane jak zwykle drzwi.

Zastanawiam sie co z drugim bokiem - murowac zabierajac miejsce czy postawic szklana scianke?

Gdyby drugi bok byl murowany:

- powstalaby wneka umywalkowa, mozna by zrobic blat i podwieszane szafki pod blatem (mam koncepcje :))

-lazienka zmniejszy sie optycznie.

- kabina bedzie 'ciemna'

- rozwiazanie pewnie ekonomiczniejsze

- nie wiem czy starszym ludziom spodoba sie takie rozwiazanie

Jesli bok szklany:

- wiecej miejsca i optycznie i faktycznie

- kabina jasniejsza

- szklo bedzie sie pewnie bardziej brudzic bo umywalka bedzie zaraz obok

- pewnie duzo wyzszy koszt bo trzeba bedzie kupic osobno drzwi, osobno scianke

- na razie nie mam koncepcji jak zagospodarowac powstala w ten sposob 'wneke umywalkowa'

1. Ktore rozwiazanie jest bardziej sensowne?

2. Czy uda mi sie kupic gotowe elementy? tzn. scianke i drzwi czy trzeba zamawiac u szklarza i czy takie rzeczy mozna zamowic u szklarza?

3. Jak latwo lub trudno jest zamontowac drzwi kabinowe do sciany (o ile udaloby sie mi kupic - one sa chyba przygotowane do montazu do innych szklanych elementow?) ?

4. Czy oswietlenie halogenowe nad taka kabina ma sens i jest bezpieczne?

dzieki za pomoc :)

Ola

Nie wiem jak się sprawdza, ale widziałam u znajomych wstawioną kabinę która jest na sztywno przysilikonowana do takich murków, Czy słupek z pralką jest do sufitu? U moich znajomych z jednej strony jest murowany blat pod umywalkę, z drugiej zabudowa spłuczki podtynkwej, czyli nie do sufitu. Wygląda O.K. Chcesz to zapytam czy są zadowoleni.

Bidetu nie da sie wyrzucic. Byly juz dlugie rozmowy. Wiecie jak sie ma 2 x po blisko 60 lat to.. ech..

I tak jest lepiej bo zdolalam przekonac zeby w ten kawalek gdzie stanie pralka (niecale 70cm) wstawic wlasnie pralke a nie umywalke. Jak sami planowali to wlasnie tam miala byc umywalka. Na tych 70cm...

Bidetu nie udalo mi sie wyperswadowac. No coz..

A wymyslilam im fajniutka lazienke - z duza kabina prysznicowa z wygodnym siedziskiem - w sam raz dla starszych osob na dlugie lata. Tyle, ze nie ma w niej miejsca na bidet :-?

Magoska: Czy taka kabina przysilikonowana na sztywno sprawdza sie? Zapytaj sie prosze. Jak z ewentualnym brudzeniem sie szkla kabiny od strony murka, myciem, itd.

Czemu znajomi zrobili w taki sposob a nie przyczepili po prostu drzwi do murkow?

Slupek z pralka na razie chce zakonczyc na wysokosci kabiny.

Planuję zrobić murowaną kabinę prysznicową z luksferami. W założeniu będzie w narożniku łazienki. Chcę wybudować jedną ścianę z BK 12cm i w niej umieścić luksfery. Wątpliwości mam co do brodzika. Planuję zrobić murowany i tu pytania:

Jakiej wielkości brodzik i jak go wykonać?

Czy zagłębiać go w podłodze i jeśli tak to czy dawać w tym miejscu pod wylewkę styropian?

Czy wylewkę w tym miejscu zrobić jakoś specjalnie?

Jak rozwiązać sprawę syfonu?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i rozwiązania.