Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś może wie, czy razem z wnioskiem o wyłączenie z produkcji rolnej dzialki (dom+ podjazdy itp.) trzeba też odrolnić drogę dojazdową?

Droga jest prywatna, moja własnośc w 1/4, reszta należy do innej osoby; w wypisie z rejestru gruntów jest ujęta jako PS II i R II (pastwiska i grunty orne II klasa).

Czy można dostać pozwolenie na budowę bez odralniania udziału w drodze?

(odrolnienie wiązałoby się z placeniem około 700PLN rocznie przez 10lat)

Co z tym drugim współwłaścicielem drogi który na daną chwilę nie chce odrolnić swojego udziału bo nie korzysta na razie z drogi. Czy jeśli on tego nie zrobi to ja mogę nie dostać PnB?

Jeśli ktoś wie cokolwiek na ten temat to proszę o radę

Dziękuję za pomoc

https://forum.murator.pl/topic/85899-czy-kto%C5%9B-musia%C5%82-odralnia%C4%87-drog%C4%99-dojazdow%C4%85-przed-pnb/

dzięki Zoja30 za odpowiedź,

Czy mam z tego rozumieć, że bez odrolnienia wszystkich 6 udziałów w drodze otrzymanie pozwolenia na budowę w Twoim wypadku byłoby niemożliwe?

Pozdrawiam

E.W.

za mało informacji podajesz, coś tu nie tak

Jeśli w planie zagospodarowania przestrzennego masz teren oznaczony jako pod zabudowę jednorodzinną to odrolnienie jest bezpłatne bodajże za 500m2, natomiast jeśli ktoś sprzedawał działki to po uzyskaniu zgody na sprzedaż i na podział działek musiał wydzielić drogę, dojazdową, przez którą możesz mieć prawo przejazdu, przechodu zapisane w akcie notarialnym i opłaca się to tylko raz,

Pozwsolenie na budowę dotyczy powierzchni działki na której się buduje dom jednorodzinny a nie drogi, nie bardzo rozumiem co konia obchodzi czy się wóz przewraca

z drogą jedynie jest sporawa wykonania ogrodzenia i poprowadzenia przyłączy, jeśli nikt nie wnosi zastrzeżeń co do prowadzenia instalacji

pozdro

Adaptacja projektu dotyczy działki , na niej masz jedynie oznaczone ogrodzenie od strony drogi a czy ona jest prywatna czy gminna to raczej nie ma znaczenia tutaj, zresztą dopóki nie ma działce wody, prądu, czyli media, i nie masz złożonego projektu to każda działka jest rolna chyba że znajduje się na terenie miasta to jest pod zabudowę

myślę że pozwolenie śmiało powinni wydać

Pozdro

To ja również proszę o radę. Mam podobną sytuację. Droga dojazdowa do działki jest współwłasnością (3 osoby). Ja wystąpiłem o pozwolenie na budowę i musiałem zdobyć oświadczenie o dostępie do drogi publicznej. Gmina wydała zgodę na dostęp pod warunkiem wykonania zjazdu z drogi gminnej na drogę dojazdową. Na działce, na której będę budował już wyłączyłem z produkcji 5 arów, a teraz okazało się, że aby otzrymać pozwolenia na budowę zjazdu z drogi gminnej musze mieć odrolnioną również drogę dojazdową. Nie mogę tego wykonać w ramach 5 arów, muszę wyłączyć wspólnie z pozostałymi współwłaścicielami. Jeden sąsiednią działkę chyba będzie sprzedawał i nie chce się pchać niepotzrebnie w odrolnianie, a drugi współwłaściciel to pani, która tylko sobie koniem dojezdza do pola i uprawia rabarbar. I co tu teraz robić???

Na razie wystąpiełem tylko o pozwolenia na budowę domu.

A co później, za dwa trzy lata, jak będę chciał zrobić odbiór, czyli muszę wykonać zjazda tego nie zrobię, bo nie będę miał odrolnienia, bez którego nie wydadzą pozwolenia na budowę zjazdu, ech..