magangs 29.08.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Załóżmy, że ława fundamentowa będzie lana bezpośrednio w dość spoity grunt. Czy problemem będzie jeżeli pod tą ławą znajdzie się trochę piasku czy trzeba coś z nim zrobić (zaizolować, wybrać?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 29.08.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 jeżeli kier bud sie na to zgodzi to raczej między ławą a gruntem nie powinno byc nic oprócz chudego betonu a juz w szczególnosci na pewno nie powinien sie tam znajdować niestabilizowany piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.08.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 a skąd się ten piach wziął ??? ktoś go podrzucił??? a jak nie to chyba jest ze ścian wykopu - to raczej grunt nie jest specjalnie "spoisty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 29.08.2007 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 No pojawiło się go trochę w jednym miejscu pod humusem i obsunął się na dno wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.08.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 No pojawiło się go trochę w jednym miejscu pod humusem i obsunął się na dno wykopu. Zagęścić lub usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.08.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 przypomnieć moje rysuneczki czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 29.08.2007 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 przypomnieć moje rysuneczki czy nie zaraz cię admin za nie zablokuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki_0luk1 18.10.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Witam, To ja może jeszcze w tym temacie coś zapytam i może mi ktoś coś poradzi. W projekcie miałem tak:1) chudziak 10cm ( -1m pod powierzchnią terenu)2) ława szerokość 40 cm, wysokość 30 cm3) izolacja pozioma4) ściana fundamentowa 24 cm szerokości Niestety nie było mnie na budowie chwilę i wykonawca (za zgodą kierownika budowy) zrobił tak:1) wykop, głęboki na -65 cm od poziomem terenu, szeroki na 45-60 cm2) zbrojenie podwieszone na kawałkach stali (15 cm nad dnem wykopu)3) Wlał tam B20 aż do poziomu terenu Nie ma tam ani chudego betonu, wykop również nie został wyłożony folią. Obydwaj twierdzą że folia jest niepotrzebna, izolacja pozioma będzie dopiero od poziomu terenu, a na to pójdzie reszta ściany fundamentowej 24 cm szerokości. Jest to mój pierwszy kontakt z budownictwem i nie wiem czy coś takiego (zaakceptowane przez kierownika budowy) jest dopuszczalne. Z tego co czytam to niestety nie. Nie bardzo wiem co teraz zrobić, wybrać beton z tych "wielkich ław" i zacząć od początku ? Zrobić płytę fundamentową? Nie chcę wydać pieniędzy i za parę lat myśleć co tu zrobić. Grunt to piasek, po wykopaniu podobno nie obsypywał się w trakcie zalewania. Może ktoś mi podpowie gdzie się udać, bo wiem że nikt tutaj nie weźmie odpowiedzialności za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.10.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Witam, To ja może jeszcze w tym temacie coś zapytam i może mi ktoś coś poradzi. W projekcie miałem tak: 1) chudziak 10cm ( -1m pod powierzchnią terenu) 2) ława szerokość 40 cm, wysokość 30 cm 3) izolacja pozioma 4) ściana fundamentowa 24 cm szerokości Niestety nie było mnie na budowie chwilę i wykonawca (za zgodą kierownika budowy) zrobił tak: 1) wykop, głęboki na -65 cm od poziomem terenu, szeroki na 45-60 cm 2) zbrojenie podwieszone na kawałkach stali (15 cm nad dnem wykopu) 3) Wlał tam B20 aż do poziomu terenu Nie ma tam ani chudego betonu, wykop również nie został wyłożony folią. Obydwaj twierdzą że folia jest niepotrzebna, izolacja pozioma będzie dopiero od poziomu terenu, a na to pójdzie reszta ściany fundamentowej 24 cm szerokości. Jest to mój pierwszy kontakt z budownictwem i nie wiem czy coś takiego (zaakceptowane przez kierownika budowy) jest dopuszczalne. Z tego co czytam to niestety nie. Nie bardzo wiem co teraz zrobić, wybrać beton z tych "wielkich ław" i zacząć od początku ? Zrobić płytę fundamentową? Nie chcę wydać pieniędzy i za parę lat myśleć co tu zrobić. Grunt to piasek, po wykopaniu podobno nie obsypywał się w trakcie zalewania. Może ktoś mi podpowie gdzie się udać, bo wiem że nikt tutaj nie weźmie odpowiedzialności za poradę. Ad czerwone. Poszło 3x więcej betonu, oprócz tego nic się pewnie nie stało Ad zielone. O ile jeszcze z pół metra będzie dosypane, to OK. Jeśli nie - to trochę płytkawo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 18.10.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Ja mam za zgodą architekta i kierownika ławy na -90, lane w grunt, bez chudziaka, zbrojenie podparte podobnie, ale na pewno tylko na parę cm, nie na 15. Tyle, że wykop wyłożony folią. Ale widziałam i bez tego - i jakoś wszystko jest ok z tymi domami, więc nie martwiłabym się na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki_0luk1 19.10.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Ad czerwone. Poszło 3x więcej betonu, oprócz tego nic się pewnie nie stało Ad zielone. O ile jeszcze z pół metra będzie dosypane, to OK. Jeśli nie - to trochę płytkawo... Faktycznie na to zostanie postawiona ściana fundamentowa z bloczków i obsypane ziemią. Może faktycznie nie ma czym się stresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 20.10.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 (edytowane) A o uziom wykonawca zadbał w tej ławie? Ewentualnie jeszcze instalacja odgromowa. Wyłożenie wykopu folią ma dwie strony medalu. Robi za izolator do gruntu dla uziomu fundamentowego. Dba aby "mleczko z zaczynu" nie wsiąkło w grunt. Dużo zależy od warunków lokalnych. Ale raczej uciekałbym od folii. Edytowane 20 Października 2012 przez Raźny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.10.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Metoda z gatunku "wiejskich" ale dom od tego się nie zawali. Niepokoi mnie te 65 cm czy o 15 cm będzie jeszcze budynek obsypany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki_0luk1 22.10.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 A o uziom wykonawca zadbał w tej ławie? Ewentualnie jeszcze instalacja odgromowa. Uziom jest - bednarki są przymocowane do zbrojenia w każdym rogu + jedna dodatkowa na środku w miejsce planowanej rozdzielni prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki_0luk1 22.10.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Metoda z gatunku "wiejskich" ale dom od tego się nie zawali. Niepokoi mnie te 65 cm czy o 15 cm będzie jeszcze budynek obsypany? Na to pójdzie izolacja pozioma + ściana fundamentowa w postaci 3 warstwy bloczków. Na ścianę izolacja pionowa. Całość zasypana i obsypana. Jestem po rozmowie z konstruktorem i powiedział, że wszystko będzie ok. Powiedział, że trochę niedbale jest to zrobione, bo faktycznie lepiej to oszalować i zrobić jak należy, ale nie będzie to powodowało żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 23.10.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 jeżeli kier bud sie na to zgodzi to raczej między ławą a gruntem nie powinno byc nic oprócz chudego betonu a juz w szczególnosci na pewno nie powinien sie tam znajdować niestabilizowany piasek Jeżeli masz grunt spoisty typu glina to nawet wskazana jest warstwa piasku zagęszczonego. Chodzi tu o warstwę odsączającą wilgoć z spod ławy. Ważna jest tu jednak otulina stali zbrojeniowej. Jeśli zalewasz bez chudziaka to wymagane jest 10cm jeśli masz chudziak to 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 23.10.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Jeżeli masz grunt spoisty typu glina to nawet wskazana jest warstwa piasku zagęszczonego. Chodzi tu o warstwę odsączającą wilgoć z spod ławy. Ważna jest tu jednak otulina stali zbrojeniowej. Jeśli zalewasz bez chudziaka to wymagane jest 10cm jeśli masz chudziak to 5cm I gdzie odprowadzisz tą wodę? Wielkości otulenia zbrojenia przy wykonanym chudym betonie 20mm, przy układaniu na gruncie 75mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 23.10.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 (edytowane) człowieku nie wiesz co piszesz. Polecam lekturę polskiej normy konstrukcje żelbetowe pkt 8.1.1.2 minimum na betonie 40mm 75mm w gruncie wartości te zwiększamy o 10mm bo lane na budowie, jeżeli budowla projektowana na 100lat to jeszcze o 10mm. przyjmuje się tak jak napisałem wyżej a co do odprowadzenia wody to nie trzeba jej odprowadzać. glina to grunt wysadzinowy piasek nie Edytowane 23 Października 2012 przez inż.Trix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 23.10.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 inż.Trix, znaczy jak ktoś buduje na piaskach nie musi dawac fundamentu poniżej 1 metra ? Jak pod fundament zaleci woda i zamarznie to nie wysadzi fundamentu bo piasek jest nie wysadzinowy, tak to mam rozumieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.10.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 I gdzie odprowadzisz tą wodę? Wielkości otulenia zbrojenia przy wykonanym chudym betonie 20mm, przy układaniu na gruncie 75mm. Raczej 45mm i 75 mm. Generalnie w fundamentach się przyjmuje nie mniej niż 50 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts