marecki_0luk1 09.11.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 zeby zrobic samemu i sie nie narobic chce wziac beton z gruchy, ale w lawy wyjdzie mi 3,5m3. wiec chcialbym zalac lawe razem ze scianka czyli byloby tak: 1. bez chudziaka 2. lawa lana w grunt i wys nie 30 a 40cm. 3. zbrojenie podniesc na 10-15cm od dna wykopu. (z czego zrobic dystanse? moge zbrojenie ustawic np na ceglach? 4. scianka szalowana OSB, bedzie grubosci podobnej jak lawa, czy ew moge sie pobawic z szalunkami i zrobic na jakies 30cm, zeby bylo taniej. 5. scianka i lawa bedzie monolitem, a co za tym idzie : brak izolacji poziomej i czy jakby co nie bedzie pekac? brak uslizgu na lawie. 5a. dodam, ze grunt to piach, taki zwykly piach. wykop mam ok. 110-120cm 6.scianka lana bylaby z plyta, znow jako monolit. 7. bloczki, izolacja, sciany w systemie szkieletowym W związku z tym, że pewnie mówisz o moim poście to dodam jak koniec końców to u mnie na dzień dzisiejszy wygląda. 1) Wykop szeroki na 45-60 cm jest jedno miejsce (wykusz gdzie jest to 45 cm) reszta ponad 50, głęboki był na coś około 60 cm (takie info dostałem) 2) Zbrojenie podwieszone (kierownik po weryfikacji powiedział że około 10 cm, a nie 15 cm. 3) Zalali betonem (musieliśmy odkopać z jednej strony na przepust do pompy ciepła), i wysokość wcale nie była 60 cm tylko 45 cm. 4) Izolacja pozioma 5) Ściana z bloczków 60 cm wysoka, szeroka 25 cm wraz z izolacją pionową i ociepleniem (od środka styropian 2cm, od zewnątrz 10 cm) 6) Środek zasypany piaskiem i zagęszczony 7) Wylany chudziak B20 (15 cm) Powinienem wcześniej napisać, że info jakie dostałem różniło się od rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.11.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 witam, mam podobny orzech do zgryzienia chociaz na wlasna prosbe:). otoz tak. mam w projekcie: 1.chudziak 10cm 2.lawa 50cm szer x30cm wys., w tym zbrojenie 6 pretow fi12 3.izolacja 4.scianka z bloczkow szer 19cm 5. plyta fundamentowa, izolacja, bloczki, sciana. zeby zrobic samemu i sie nie narobic chce wziac beton z gruchy, ale w lawy wyjdzie mi 3,5m3. wiec chcialbym zalac lawe razem ze scianka czyli byloby tak: 1. bez chudziaka 2. lawa lana w grunt i wys nie 30 a 40cm. 3. zbrojenie podniesc na 10-15cm od dna wykopu. (z czego zrobic dystanse? moge zbrojenie ustawic np na ceglach? 4. scianka szalowana OSB, bedzie grubosci podobnej jak lawa, czy ew moge sie pobawic z szalunkami i zrobic na jakies 30cm, zeby bylo taniej. 5. scianka i lawa bedzie monolitem, a co za tym idzie : brak izolacji poziomej i czy jakby co nie bedzie pekac? brak uslizgu na lawie. 5a. dodam, ze grunt to piach, taki zwykly piach. wykop mam ok. 110-120cm 6.scianka lana bylaby z plyta, znow jako monolit. 7. bloczki, izolacja, sciany w systemie szkieletowym wiem, ze raczej sie tak nie robi, ale moj przdmowca konsultowal z konstruktorem i ten nie plakal. zalezy mi na czasie, bo zimno sie robi. i czy w tym wypadku zamowic np beton z dodatkiem , zeby nie chlonal wody, mam w tym wypadku z glowy izolacje pionowa. prosze o porade znawcow tematu Tboge, to co prawda niewyraźnie piszesz /nieortograficznie, brak polskich znaków - naucz się używać klawisz ALT prawy:stirthepot: i tak jak piszesz chcesz to robić - dziura wykopana, coś piszesz o jakichś szalunkach z płyty i ścianach jednocześnie z ławą itd... Tboge, to nie jest zabawa w piaskownicy, to są dziesiątki ton betonu takiego mokrego rozpływającego się błota... to tak nie będzie wychodzić jak ci się wydaje, trzeba najpierw zrobić ławę, na drugi dzień będzie twardawe robisz szalunki ścian fundamentowych - do tych ton betonu to one muszą być zrobione tak żeby się nie rozleciały pod naporem betonu - to takie minimum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fishionelka 09.11.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) witam, mam podobny orzech do zgryzienia chociaz na wlasna prosbe:). otoz tak. mam w projekcie: 1.chudziak 10cm 2.lawa 50cm szer x30cm wys., w tym zbrojenie 6 pretow fi12 3.izolacja 4.scianka z bloczkow szer 19cm 5. plyta fundamentowa, izolacja, bloczki, sciana. zeby zrobic samemu i sie nie narobic chce wziac beton z gruchy, ale w lawy wyjdzie mi 3,5m3. wiec chcialbym zalac lawe razem ze scianka czyli byloby tak: 1. bez chudziaka 2. lawa lana w grunt i wys nie 30 a 40cm. 3. zbrojenie podniesc na 10-15cm od dna wykopu. (z czego zrobic dystanse? moge zbrojenie ustawic np na ceglach? 4. scianka szalowana OSB, bedzie grubosci podobnej jak lawa, czy ew moge sie pobawic z szalunkami i zrobic na jakies 30cm, zeby bylo taniej. 5. scianka i lawa bedzie monolitem, a co za tym idzie : brak izolacji poziomej i czy jakby co nie bedzie pekac? brak uslizgu na lawie. 5a. dodam, ze grunt to piach, taki zwykly piach. wykop mam ok. 110-120cm 6.scianka lana bylaby z plyta, znow jako monolit. 7. bloczki, izolacja, sciany w systemie szkieletowym wiem, ze raczej sie tak nie robi, ale moj przdmowca konsultowal z konstruktorem i ten nie plakal. zalezy mi na czasie, bo zimno sie robi. i czy w tym wypadku zamowic np beton z dodatkiem , zeby nie chlonal wody, mam w tym wypadku z glowy izolacje pionowa. prosze o porade znawcow tematu Dobra, to po kolei odnośnie Twojego przepisu: Aha, ale w punkcie 5a. piszesz, że pod fundamentem jest piasek. Piasek, w który ucieknie Ci trochę z tego Twojego betonu Chudziaka stosuje się m.in. z następujących względów: - możliwość zastosowania mniejszej otuliny, aniżeli w przypadku fundamentu bezpośrednio na gruncie, - wyrównanie podłoża po robotach ziemnych, - zapobieganie uciekaniu wody z mieszanki betonowej w ten Twój piach. Minimalna otulina dla prętów w betonie wylewanym bezpośrednio na gruncie to 75 mm. 15 cm to w tym przypadku kompletna głupota. Czy będzie pękać? Zależy. Chociażby od tego, jak sobie zazbroisz tę Twoją ścianę, bo o tym coś zbytnio nie myślisz. Podobnie o tym, jak to zaszalować, ale to już akurat mniejszy problem Zmianę wymiarów fundamentów i połączenie ich w monolit ze ścianami skonsultuj z projektantem, bo nie masz zielonego pojęcia, co i jak, i tylko narobisz głupot. Edytowane 9 Listopada 2012 przez fishionelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbogo 09.11.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) dziekuje za wypowiedzi,kazda rada sie przyda.probuje tez rozpytywac znajomych, ktorzy w branzy budowlanej pracuja. narazie dowiedzialem sie, ze moge wylac lawe ze sciana jako monolit.szczegolow dowiem sie w poniedzialek, kolega ma mnie skontaktowac z jego kolezanka, ktora jest biegla w temacie. odnosnie zbrojenia sciany, to z tego co z netu wyczytalem, to ta i tak bedzie mocniejsza niz budowana z bloczkow. myslalem tylko o zakonczeniu sciany zbrojonym wiencem u gory.zeby w glebe za wiele nie poszlo, moge wykop wylozyc folia. ale jedni pisza ze tak sie robi, inni, ze nie. sam juz nie wiem.wykop mam na 50cm szeroki i jakies 120cm gleboki. tak jak w projekcie. "Minimalna otulina dla prętów w betonie wylewanym bezpośrednio na gruncie to 75 mm. 15 cm to w tym przypadku kompletna głupota."a jaka jest maksymalna? "Chudziaka stosuje się m.in. z następujących względów:- możliwość zastosowania mniejszej otuliny, aniżeli w przypadku fundamentu bezpośrednio na gruncie,- wyrównanie podłoża po robotach ziemnych,- zapobieganie uciekaniu wody z mieszanki betonowej w ten Twój piach."czyli jesli otulina na chudziaku powinna miec 4-5cm a ja planuje podniesc zbrojenie wyzej, to bedzie OK? to ile dac od ziemi? 7-10cm?podloze jak lustro nie jest ale tragedii nie ma.wylozyc wykop folia? "Tboge, to nie jest zabawa w piaskownicy, to są dziesiątki ton betonu takiego mokrego rozpływającego się błota...to tak nie będzie wychodzić jak ci się wydaje, trzeba najpierw zrobić ławę, na drugi dzień będzie twardawe robiszszalunki ścian fundamentowych - do tych ton betonu to one muszą być zrobione tak żeby się nie rozleciały pod naporem betonu - to takie minimum... "wiem, ze szalunki musza byc mocne. m.in. dlatego planuje OSB, w sumie bede mial do wlania z 9-10m3 betonu. jest to ogromna masa ale mysle, ze do ogarniecia. za brak polskich liter przepraszam, jestem niewyuczalny. jesli ktos jeszcze ma cos do powiedzenia, chetnie wyslucham. Edytowane 9 Listopada 2012 przez tbogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 11.11.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 (edytowane) Własnie wylano mi ławe fundamentowa w gruncie. Bez szlunków, deskowań , a była to, a ponieważ jest to mazowieckie i ziemia kalsy VI? generanie mineralna, co znaczy czysty piach. Ekipa górali po wyrzuceniu operatora koparki, który miał wykopac wykop pod fundamenty, a najpierw gowa wybił sobie okno w koparce, wykopała za pomoca łapat wykopy głebokości od 60 do 120 cm ( bo powierzchnia dzialki nierówna) i ułożywszy zbrojenie zaczełą zalewać z pompy łąwe fundamentową wysokości 60 cm ( 60X60). Wylewnie trwała około godziny. Poszło na nia dwie gruszki betonu tzn 18m3. powierzchnia była wyrównywana w miare betonowania, JUtro jade i zobacze efekty. Nie było wibrowane i nie wydaje mi sie zeby była taka konieczność. W przyszłym tygodniu Izolacja pozioma, i startujemy 70 cm ściany fundamentowej z bloczków betonowych. Potem wypełnienie wewnątrz i obsypanie z zewnatrz, bo musimy wyjśc ponad wysokośc drogi. Jak już założe dziennik budowy to, zamieszcze zdjecia wykopów. Byłem pod wrazeniem precyzji jak to zostało zrobione. Jeśil macie dobra ekipe i dobry grunt to jest to znaczna oszczedność przy wykonaniu ławy bezpośrednio w szalunek gruntowy. Edytowane 11 Listopada 2012 przez Rbit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 12.11.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syska1719511024 30.01.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Czy jak będą kopać fundamenty zimą, tak jak teraz przy odwilżyto ziemia nie będzie się obsuwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 30.01.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Czy jak będą kopać fundamenty zimą, tak jak teraz przy odwilży to ziemia nie będzie się obsuwać? To zły pomysł. Grunt przemarznie głębiej niż normalnie, dodatkowo głębiej namoknie wodą z roztopów, znajdzie się w nim więcej wody, więc na wiosnę będziesz musiał pogłębiać wykopy, ogólnie raczej same wady. Kopanie, nawet ręczne (naturalnie zależy w jakim gruncie) zajmuje na tyle niewiele czasu, że lepiej poczekać na wiosnę, wykopać i zalać w jak najkrótszym czasie i wtedy spokojnie jechać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 31.01.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 To zły pomysł. Grunt przemarznie głębiej niż normalnie, dodatkowo głębiej namoknie wodą z roztopów, znajdzie się w nim więcej wody, więc na wiosnę będziesz musiał pogłębiać wykopy, ogólnie raczej same wady. Kopanie, nawet ręczne (naturalnie zależy w jakim gruncie) zajmuje na tyle niewiele czasu, że lepiej poczekać na wiosnę, wykopać i zalać w jak najkrótszym czasie i wtedy spokojnie jechać dalej. Nie widzę sensu kopać teraz a zalewać na wiosnę. Tak jak napisał K160 te wykopy zdążą Ci jeszcze przemarznąć i namoknąć i możesz z dużą dozą prawdopodobieństwa liczyć na obsypywanie się boków wykopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszenkoo 28.04.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Witam wszystkich. Odkopie trochę temat ponieważ nie mogłem znaleźć nigdzie odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. W przyszłym tygodniu będę wylewał ławy do gruntu (glina zmieszana z piachem twarda jak kamień) i mam do was pytanie czy zastąpienie chudziak podsypką żwirową(w dodatku nie zagęszczoną) jest operacją prawidłową ponieważ mój kierownik budowy stwierdził że na taki gruncie chudziak będzie nie potrzebny. Nie wiem co o tym myśleć, czy kierbud ma racje czy po prostu ma sztukę budowlana w d**ie. z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 28.04.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Dno wykopu pod ławy powinno być jak najtwardsze, najlepiej zagęszczone jak się da. Twoje glina jest twarda gdy sucha, ale popada deszcz i zamienia się w totalnie niespójne błoto. Jeśli masz twardo i sucho na dnie, to jak najszybciej zalewaj ławy, albo nie dawaj nic pod nie, albo daj cienki chudziak, ale na spójnym gruncie to może być zbędne. Danie samego żwiru pod ławy, będzie pod nie ściągać wody gruntowe, a to jest proszenie się o kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszenkoo 28.04.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 to teraz kolejne pytanie bo nie daje mi to spokoju. chudziak daje się po to żeby zagęścić grunt pod lawa tak zeby nie zanieczysci betonu w dolnej czeci ławy? czy jeszcze jakac inna funkcje pelni? chyba dla swojej spokojnosci wyleje chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saker 01.05.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Witam, Szybkie pytanie dla Znawcy W tym roku planuje budowę fundamentów bez piwnicy - dom jednorodzinny z użytkowym poddaszem w Wielkopolsce. Warunki glebowe: przepuszczalny piasek - czyli wystarczy izolacja przeciwwilgociowa. Moja technologia - proszę o opnie, poprawki: 1. Podstawa ławy fundamentowej wyłożona folią (bez deskowania), na to chudziak B10 warstwa 10cm. 2. Następnie właściwy beton (klasa B20 jak w projekcie.) 3. Izolacja pozioma na ławie: 2 warstwy papy na lepiku: Izobud papa fundamnetowa V60 S35 10 x 0,25m gr 3,5mm; 4. Bloczki wibrowane 24cm murowane i zlicowane z murem bez rapowania 5. Izolacja pozioma na ściance fundamnetowej: 2x Izobud - Papa podkładowa zgrzewalna V60 S30 10x1m gr 3mm oraz 2x Izobud- Papa fundamentowa V60 S35 10 x 0.25 m gr 3,5mm; 6. Izolacja pionowa: 1x Izolex dysperbit 1:1 jako grunt, następnie 1 x Izohan izobud WL 7. Ocieplenie: bezpośrednio na izohan WL hydro-stropian EPS-120 warstwa 10cm. na to klej-sitka-klej wszystko przysypane ziemią i delikatnie zagęszczone. Co Wy na to? Zostawiając fundament na zimę wykonuje się izolację poziomą na ściance fundamentowej? Czy lepiej zrobić izolację razem z podłogą na gruncie wiosną? Edytowane 3 Maja 2013 przez saker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 03.05.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Wszystko fajnie z tym wylewaniem do gruntu do puki jest pogoda jak jej nie będzie wszystko wam zamoknie a boki wykopu się poobrywają . Wszystko w teorii ładnie wygląda do puki nie zaczniecie zalewania skutki oberwania się boków -zwiększona ilość betonu niż ta którą planowaliście w zależności jak się ściany oberwą wychodzi większa ilość betonu-brak estetyki -ciężko wybrać piach ze zbrojenia -izolacja do ochrony betonu takie jak te nie będziecie w stanie jej położyć prawidłowo http://izohan.pl/pl_,oferta_izohanizobud.php#IZOHAN_IZOBUD_PENETRATOR_G7-nie klejcie papy na gorąco na ławę posmarowaną dysperbitem , dysperbit pod wpływem ciepła odpada.-Przyklejenie prawidłowo Papy termozgrzewalnej też nie bardzo na nierównej powierzchni- Roboty z zaszalowaniem ław też nie ma za dużo jak ktoś wie co i jak-Grunt macie wymieniony całościowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saker 03.05.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 (edytowane) smigloxxx - wielkie dzięki za rade. Z tym laniem w grunt zobaczymy jakie będą warunki glebowe po wykonaniu wykopu. Jeżeli obsypujący się piasek to oczywiście pozostaje deskowanie... Co do papy (izolacja pozioma) na ściankach fund. to będą cztery warstwy papy. Na szczycie ściany cienka warstwa mocnej zaprawy cementowej, której zadaniem jest wyrównanie powierzchni. Papa termozgrzewalna zgrzewana do papy na lepiku nie do dysperbitu. (Pierwsza warstwa papy na lepiku, potem pierwsza warstwa papy podkładowej termozgrzewalnej szerszej niż ściana (o 20 cm), potem druga warstwa lepiku naniesiona tylko na szerokość ściany fund., potem drugi pas papy podkładowej, szerokości równej grubości ściany). Czy w takim przypadku warto stosować podkład PENETRATOR G7? Czy jest on zbędnym wydatkiem? A co z wykonaniem izolacji poziomej na ścianie fund. na zimę? Warto? Czy lepiej przysypać fundamenty piaskiem i okryć szczyty ścianek folią? a izolację zrobić wiosną razem z izolacją podłogi? Edytowane 3 Maja 2013 przez saker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 19.05.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) http://imageshack.us/a/img109/5749/dscn4786b.jpg http://imageshack.us/a/img577/5940/dscn4790m.jpg http://imageshack.us/a/img41/5920/dscn4791o.jpghttp://imageshack.us/a/img703/8991/dscn4792du.jpg http://imageshack.us/a/img402/1884/dscn4793v.jpghttp://imageshack.us/a/img259/9153/dscn4796f.jpg Edytowane 20 Maja 2013 przez smigloxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts