Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

APS 149 bliźniak - KOMENTARZE

Recommended Posts

• 4 months później...

Podczytuje Twoj dziennik

Bardzo fajny macie projekt.Fajny uklad pomieszczen i sliczna dachowka.My tez budujemy blizniaki w lutym bedzie konczony dach na 2 budynku.Budujemy wg projektu Szmaragd.Wy jestescie troszke do przodu.Jakie plany na ten rok? My planujemy instalacje,wylewki, okna i oceplenie w tym sezonie.Wykanczanie zostawimy sobie juz jak zdecydujemy sie zamieszkac bo narazie budujemy na odleglosc bo mieszkamy poza krajem.

Pozdrawiam

Cześć go-go :) , to miłe że podoba Ci się nasz domek. Zmieniliśmy trochę układ pomieszczeń tak pod nasze potrzeby i gust :D .

Ojej, a z tą blachodachówką (Plannja Smart brąz matowy) to cieszę się, że wybór mamy już za sobą. Ciężko jest wybierać jeśli chce się cos trwałego i w miarę niedrogiego.

Marzymy o tym, żeby przeprowadzić się jak najszybciej i dopiero resztę wykańczać mieszkając.

A Wy w jakich rejonach Polski budujecie? Będziecie mieli bardzo ładny domek, projekt Szmaragd jest bardzo ładny, duży i chyba dobrze doświetlony? Kiedy planujecie go zamieszkać?

Witam

Budujemy w woj. swietokrzyskim dom blizniaczy bedzie z bratem.W tym roku stan zamkniety z ociepleniem mam nadzieje ze uda sie zrobic a koncowe wykanczanie w przyszlym roku jak juz zdecydujemy sie zamieszkac.

My na dach wybralismy dachowke euronit ceglasta narazie jest na jednym dachu a w przyszlym miesiacu maja wejsc na dach brata.

Ile Was wyniosly koszty dachu z robocizna i wiezba? Chcialam sobie porownac bo bralismy pod uwage blachodachowke ale tak ceny poszly blachy ze zdecydowalismy sie na dachowke.Narazie jestesmy zadowoleniu ale zobaczymy z czasem:)

Zadowoleni jestescie z budowy blizniaka? Bo ja mam czasami watpliwosci mimo ze a bratem mamy bardzo dobre stosunki.Jesli chodzi o koszty to jakos specjalnie taniiej nie jest

A Wy kiedy planujecie sie wprowadzic?

Pozdrawiam

Tylko 8 m2 większy? To faktycznie nie wiele, ale w rzutach wygląda na większy od naszego :) .

Koszty naszego dachu na całym bliźniaku wyniosły tyle:

- drewno, ołacenie i robocizna - 25 tyś zł

- blacha, rynny i okna dachowe (7szt) - 39 tyś zł

- ułożenie blachy, obróbki - 15 tyś zł

Ale robotnikom ucięliśmy trochę kasy za opóźnienia i za kilka fuszerek. Niestety nie dopilnowaliśmy robót dachowych (mam na myśli więźbę) bo działkę mamy w miejscowości oddalonej ok 50km od miejsca zamieszkania. Dlatego nie zaglądamy tam codziennie.

Dlatego Wam pewnie jest jeszcze trudniej nadzorować budowę? W którym miejscu świata przebywacie?

My planujemy przeprowadzkę w kwietniu tego roku, ale wszystko na to wskazuje, że raczej termin ten przeciągnie się. Cały czas nie mamy grzejników a dom musi wyschnąć. Niestety będziemy musieli poczekać.

Wiesz, jeśli będziemy kiedyś znów budowali dom to raczej już nie będzie to bliźniak ale na chwilę obecną jest wszystko okej. My koniecznie chcieliśmy kupić tę działkę bo bardzo spodobała się nam okolica. Lecz wszystkie działki były wielkości min 1500m2. Nie było nas stać na kupno tak dużej więc dogadaliśmy się ze znajomymi i kupiliśmy razem. Właśnie jesteśmy na etapie podziału działki i bliźniaka.

A Wy jakiej wielkości macie działkę?

Mieszkamy w UK

Budowa zajmuje sie ojciec wlasciwie jest wszystko na jego glowie.dzialke mamy duza jakies 0.5 h.W tej chwili jest podzielona i czesciowo ogroszaona.Zdecydowalismy sie na budowe blizniaka bo latwiej prowdazic jedna budowe: zalatwiac papierologie i dogladac wszstkiego no i niby taniej.

Jak bede miala wglad w koszty dachu do podziele sie z Toba informacja.My liczymy wszystko oddzielnie bo wszystkie roboty wykonywane sa najpierw na jednym budynku potem przechodza do brata.Z powodu pogody u niego dach bedzie konczony pod koniec lutego bo przed Koncem 2007 pogoda odstraszyla wykonawcow.Zazdrosze Wam planow wprowadzki w tym roku do tego wiosna.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Widzę, że idziecie jak burza z wykańczaniem domu. My jesteśmy z wnętrzem domu o jeden krok dalej od Was, ale na zewnątrz o krok do tyłu. Wydaje się, że dom już gotowy, ale jeszcze tyle drobiazgów do zrobienia. Przed nami również sprzedaż mieszkania, ale nie jest tak ładne jak Wasze, więc pewnie nie będzie tylu chętnych :roll:

Trzymam za Was kciuki. Oby jak najwięcej udało się zrobić przez te trzy tygodnie :D

Trzymam za Was kciuki. Oby jak najwięcej udało się zrobić przez te trzy tygodnie :D

Dzięki jasabar, bardzo się przyda. Bo jakoś czarno to wszystko widzę szczególnie przeprowadzkę z małym dzieckiem :( . Z jednej strony tak bardzo się cieszę, że to juz niedługo a z drugiej martwię się jak to będzie.

Dokładnie zgadzam się z Tobą, dom niby wygląda na prawie gotowy a tu jeszcze tyle rzeczy jest do zrobienia.

Oglądałam Wasz dziennik, ładny macie domek. I dużo już zrobione - widziałam prawie wszędzie glazurę i terakotę i ściany gotowe do malowania :) . U nas jeszcze nie wszystkie sufity są skończone.

Co do mieszkania to przyznam Ci, że zupełnie nie spodzielwaliśmy się takiego zainteresowania. Kiedy zamieściłam ogłoszenie w internecie liczyłam się z tym, że za nim sprzedamy mieszkanie potrwa to kilka miesięcy. A tu proszę, w ciągu miesiąca. Zaskoczeni byliśmy bardzo. I wykorzystaliśmy sytuację.

A kiedy Wy planujecie przeprowadzkę?

Chcielibyśmy skończyć dom jak najprędzej i pomieszkiwać chociaż na wekeendy, bo dusimy się już na naszych 40m2. Taka prawdziwa przeprowadzka będzie dopiero wtedy, kiedy moja Sandra :wink: skończy pierwszą klasę. Tylko jej szkoła zatrzymuje nas jeszcze w mieście. Codzienne dojazdy po 20km w jedną i drugą stronę byłyby nieporozumieniem :roll: Powoli jednak już się przeprowadzam :wink: . Przewożę niektóre zabawki dzieci i rzeczy mniej używane, książki itp.

Ps. Ile miesięcy ma Twój maluch?

Witam, właśnie czytam i oglądam Wasz dziennik. Naprawdę bardzo ładny dom, podobają mi się szafki w kuchni, te mleczne. Mam takie zapytanie, jak robicie te wizualizacje np łazienki, czy do tego jest jakiś program. Byłabym wdzięczna za odp.

Trzymam kciuki co do przeprowadzki, na pewno zdążycie.

Pozdrawiam

Marta

Dzięki Marta za trzymane kciuki :D .

Co do projektów i wizualizacji to były robione w ArchiCAD 11. Ściągnęłam wersję edukacyjną 30 dniową, potem można ją przedłużyć o rok.

A tu jest forum gdzie bardzo dużo można się dowiedzieć o możliwościach tego programu.

I warto ściągnąć podręcznik z internetu w formie pdf, służył mi jako uzupełnienie do tego co wyczytałam na forum.

Pozdrawiam i życzę Ci dużej frajdy z pracy na tym programie. Ma on wiele wspaniałych możliwości, ja niestety znam tylko podstawy co jednak bardzo mnie cieszy :D .

• 3 weeks później...

Tak szybko uwijających się dwóch mężczyzn - tylko pozazdrościć :wink: . Aż chce się oglądać tak szybkie postępy.

Co do malowaniu pokoju córci - widziałaś już może już ten temat: http://forum.muratordom.pl/jak-pomalowac-pokoj-dla-dziecka,t93208.htm

Może znajdziesz tu coś dla niej. Ja u moich dzieci pokoje będę malować na dwa kolory, a na granicy tych kolorów w jednym pokoju będą kwiatki, a w drugim samochodziki z szablonu. Niestety nie jestem taka zdolna, żeby sama coś namalować :(