fmj 29.08.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Trochę mam mętlik w głowie. Dość często podnoszona jest ścianka kolankowa, dach zaś nie jest wydłużany i domek sprawia wrażenie nieco wyższego przykrytego małym daszkiem. Sama mam w planach dom parterowy, z tym że wysokość parteru w projekcie jest 2,55m. Chciałabym podnieść strop na wysokość 2,70m. Czy te 15 cm wpłynie na elewację i proporcje domu? Wykonawca sugerował mi, że można zrobić wówczas wyższe okna. Nie mam ochoty na tyle zmian, ale czy może istnieją jakieś wypracowane dane dotyczące odległości od górnej krawędzi okna do dachu? Chciałabym się upewnić, że nie robię głupstwa (jestem na etapie zamykania projektu). Wielkie dzięki za podpowiedzi http://www.projektdomu.pl/projekt,upb221-dom-na-klonowej,161L.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 29.08.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Na mój rozum 15 cm więcej nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 29.08.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Trochę mam mętlik w głowie. Dość często podnoszona jest ścianka kolankowa, dach zaś nie jest wydłużany i domek sprawia wrażenie nieco wyższego przykrytego małym daszkiem. Sama mam w planach dom parterowy, z tym że wysokość parteru w projekcie jest 2,55m. Chciałabym podnieść strop na wysokość 2,70m. Czy te 15 cm wpłynie na elewację i proporcje domu? Wykonawca sugerował mi, że można zrobić wówczas wyższe okna. Nie mam ochoty na tyle zmian, ale czy może istnieją jakieś wypracowane dane dotyczące odległości od górnej krawędzi okna do dachu? Chciałabym się upewnić, że nie robię głupstwa (jestem na etapie zamykania projektu). Wielkie dzięki za podpowiedzi http://www.projektdomu.pl/projekt,upb221-dom-na-klonowej,161L.html Jakby to z sensem zbudowąc to wygląd elewacji NIE ZMIENIA SIE WCALE. Ścianka która można nazwać kolankową ma 60 cm więc wystarczy żeby miała 60 - (270 - 255) = 45 cm i proporcje elewacji pozostaja bez zmian (cena "normalnych" okien też.) P.S>> NIE wiem czy osobiśćie nad czescią salonowo-kuchenną nie wolałbym miec sufitu montowanego do konstrukcji dachu (czyli człkiem wysokich pomieszczeń) - mogłoby to ciekawie powiększyc przestrzeń (niestety wpływajac negatywnie na problem grzania etc.) Pozdrawiam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fmj 30.08.2007 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 No tak, można obniżyć faktycznie samą odległość od stropu do dachu na rzecz wysokości parteru i bryła domu pozostanie nienaruszona. To oczywiste, ale jakoś na to nie wpadłam. Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 30.08.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 A ja bym raczej wydłużyła więźbę, tak żeby schodziła troszke nizej, bedzie szerszy okap wokól domu a wizualnie bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts