Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

od okna do dachu

fmj

Recommended Posts

Trochę mam mętlik w głowie. Dość często podnoszona jest ścianka kolankowa, dach zaś nie jest wydłużany i domek sprawia wrażenie nieco wyższego przykrytego małym daszkiem. Sama mam w planach dom parterowy, z tym że wysokość parteru w projekcie jest 2,55m. Chciałabym podnieść strop na wysokość 2,70m. Czy te 15 cm wpłynie na elewację i proporcje domu? Wykonawca sugerował mi, że można zrobić wówczas wyższe okna. Nie mam ochoty na tyle zmian, ale czy może istnieją jakieś wypracowane dane dotyczące odległości od górnej krawędzi okna do dachu? Chciałabym się upewnić, że nie robię głupstwa (jestem na etapie zamykania projektu). Wielkie dzięki za podpowiedzi :)

http://www.projektdomu.pl/projekt,upb221-dom-na-klonowej,161L.html

Trochę mam mętlik w głowie. Dość często podnoszona jest ścianka kolankowa, dach zaś nie jest wydłużany i domek sprawia wrażenie nieco wyższego przykrytego małym daszkiem. Sama mam w planach dom parterowy, z tym że wysokość parteru w projekcie jest 2,55m. Chciałabym podnieść strop na wysokość 2,70m. Czy te 15 cm wpłynie na elewację i proporcje domu? Wykonawca sugerował mi, że można zrobić wówczas wyższe okna. Nie mam ochoty na tyle zmian, ale czy może istnieją jakieś wypracowane dane dotyczące odległości od górnej krawędzi okna do dachu? Chciałabym się upewnić, że nie robię głupstwa (jestem na etapie zamykania projektu). Wielkie dzięki za podpowiedzi :)

http://www.projektdomu.pl/projekt,upb221-dom-na-klonowej,161L.html

Jakby to z sensem zbudowąc to wygląd elewacji NIE ZMIENIA SIE WCALE.

Ścianka która można nazwać kolankową ma 60 cm więc wystarczy żeby miała 60 - (270 - 255) = 45 cm i proporcje elewacji pozostaja bez zmian (cena "normalnych" okien też.)

P.S>> NIE wiem czy osobiśćie nad czescią salonowo-kuchenną nie wolałbym miec sufitu montowanego do konstrukcji dachu (czyli człkiem wysokich pomieszczeń) - mogłoby to ciekawie powiększyc przestrzeń (niestety wpływajac negatywnie na problem grzania etc.)

Pozdrawiam

Pozdrawiam