Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]Piec na paliwo stałe a cyrkulacja wody w obiegu grzejnikó

Gość Marcin z Pomorza

Recommended Posts

Gość Marcin z Pomorza

Chciałbym się dowiedzieć jak nisko muszę ustawić piec na paliwo stałe aby paląc w nim on sam powodował przepływ cipłej wody do grzejników ? Rury do grzejników poprowadziłem w podłodze a dom jest niepodpiwniczony. Zamierzam zgłębić kotłownię poniżej poziomu podłogi w domu.

Hm... wiem pompę mogę wstawić ale jak nie będzie prądu. Zeszłej zimy nie było ponad tydzień. Pomóżcie.

Chciałbym się dowiedzieć jak nisko muszę ustawić piec na paliwo stałe aby paląc w nim on sam powodował przepływ cipłej wody do grzejników ? Rury do grzejników poprowadziłem w podłodze a dom jest niepodpiwniczony. Zamierzam zgłębić kotłownię poniżej poziomu podłogi w domu.

Hm... wiem pompę mogę wstawić ale jak nie będzie prądu. Zeszłej zimy nie było ponad tydzień. Pomóżcie.

Instalacja c.o. grawitacyjna jest dzisiaj już rzadko stosowana, ale w takich warunkach jak piszesz, z pewnoęcią ma swoje zalety.

Przy tego typu instalacji bardziej istotnym od wysokości samego kotła jest zachowanie odpowiednich spadków przewodów zasilania i powrotu z instalacji oraz dobór odpowiednich średnic (dużo większych niż przy instalacji z wymuszonym obiegiem wody grzewczej).

Wszytko to wymaga zaprojektowania.

Oczywiście z prostą instalacją poradzi sobie doświadczony wykonawca, jednak przy bardziej skomplikowanej lepiej zleć opracowanie projektu.

Jednak nawet jeżeli będziesz miał instalacje grawitacyjną to warto zastosować dodatkową pompkę wspomagającą, która zapewni bardziej szybszą wymiane ciepła pomiędzy kotłe a grzejnikami, a tym samym bardziej ekonomiczną pracę instalacji.