Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mozaika przemysłowa na schody?

xdotka

Recommended Posts

Witam

No właśnie jak w temacie.Proszę o ocenę tego pomysłu.

I proszę o wyrozumiałość, bo jestem zupełny "lejek" w tych sprawach...

Mam betonowe schody wylewane do tej pory była wykładzina,ale przestała się sprawdzać odkąd jest pies.Brudzi się strasznie i muszę ją zerwać.

Przyszedł mi do głowy pomysł, żeby na stopnie przykleić mozaikę przemysłową.Szukałam na forum, ale nic na ten temat nie znalazłam.

Zaznaczam, ze zupełnie się na tym nie znam.

Przykleiłabym ją wzdłuż stopnia,(a może w poprzek?)bez wystającego fragmentu z przodu,bez żadnych "ramek" z przodu czy po bokach, równiutko ze stopniem.Podstopnice zostawiłabym do pomalowania.

Przeczytałam, że stopień z litego drewna powinien mieć co najmniej 4 cm, inaczej może się odkształcić, z drugiej strony mozaika przemysłowa jest chyba mniej podatna na to? albo może przykleić dwie warstwy mozaiki,jedna na drugą? Tylko czym? Jakim klejem?

A może zastosować elastomer, czytałam o Sicaflexie? Co będzie najlepsze na schody?

Jeszcze czym to potem potraktować?( Zaznaczam, że mam psa,dużego z długą sierścią,który wnosi "tony" piachu do domu.) Lakierem? Jeśli tak to jakim? wolałabym jak najbardziej matowy.Jak i kiedy to robić? Jaka przerwa od klejenia do cyklinowania? i czy od razu wtedy lakier? ile warstw i co ile nakładać?

Olejem? jakim? Jak go nakładać i kiedy od przyklejenia?

Wolałabym chyba jednak lakier jako mniej wymagający zachodu w pielęgnacji

i tu jeszcze pytanie. Przeczytałam coś takiego:

Palisander w łazience

Czy oprawa lustra z drewna palisandrowego, pokryta trzema warstwami oleju, może być zastosowana nad umywalką (w bliskim kontakcie z baterią). Jakie są zagrożenia w tej sytuacji dla drewna tego typu?

Nic złego nie powinno się dziać, jeśli drewno nie jest bardzo bogate w garbniki i ramka nie będzie mocno zachlapywana wodą. W takim przypadku możliwe jest brudzenie ramki stykających sie z nią przedmiotów na bordowo.

Czy to oznacza, że zaolejowane drewno może brudzić? Pies albo dzieci mogą mi od takich schodów "załatwić" białą kanapę?

Jakie ewentualnie drewno wybrać, które się sprawdzi?

Podłogę i drzwi wew. mam bukowe, mniej więcej takie:

podłłoga:http://www.kronopol.com.pl/dekory/plyty_laminowane/small/d9201_m.jpg troszkę bardziej żółta,jaśniejsza

drzwi:http://www.kronopol.com.pl/dekory/plyty_laminowane/small/d381_m.jpg mniej czerwone, bardziej "brunatne?"

Ale mniej więcej to te kolory

I znalazłam takie drewno:

AMENDOIM

http://naturparquet.com/images/drewno/amendoim_przem.jpg - czy nadaje się na schody?

Jeśli nie to jakie byłoby w tym wypadku najlepsze? Może być jaśniejsze, ciemniejsze niech tylko pasuje do reszty. Zastanawiałam się nad bukiem, ale on raczej chyba jest mało stabilny?

A może przy okazji ktoś wie gdzie w szeroko rozumianej okolicy Lublina kupić dobre drewno?

Jeszcze kiedy, jaką porą roku układać najlepiej? Teraz?

Czy wskazówki zawarte w tym artykule:

http://www.muratordom.pl/wnetrza/posadzki-i-schody/ukladamy-mozaike-przemyslowa,6512_4055.htm

wystarczą do samodzielnego przyklejania, czy powinnam wiedzieć coś jeszcze?

Dodam, że schody,dosyć strome, mają stopnie cofnięte w o jakieś 6 cm(podstopnica jes pod kątem ostrym w stos. do stopnia) z boku to jest jak "Z", dlatego biorę pod uwagę tylko położenie na stopniach.

Stopnie mają ok. 100x27cm (pierwsze dwa u góry 87x27 - po obu stronach ściana), podest 09x110

A jeszcze jedna rzecz. Czy po przyklejeniu mozaiki, trzeba ją docisnąć z boków i z przodu stopnia?

Czy możliwe jest wykonanie tego o czym napisałam, czy ten pomysł ma sens?

Czy ma szanse udać się w własnymi siłami, bez angażowania fachowej siły do pomocy?

Dziękuję