bigjack 29.08.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witam Wszystkich Mam WIELKI dylemat. Na dniach mam kupić taką działkę. Jest bardzo fajna, ale jak widać ma wadę. Dwa słupy na działce (SŁUP 2 praktycznie na skraju działki). Sprzedający twierdzi, że to niskie napięcie (400V?), ale gdzieś słyszałem, że to byłyby 4 przewody a nie 3. Mi wydaje się, że to SN (15 kV?), co o tym myślicie. Jak wygląda możliwość przebudowy w ramach działki części sieci elektrycznej w tym wypadku. Czy jest np. możliwość przesunięcia SŁUPA 1 do krawędzi działki (przy drodze), a odcinek między słupem 1 a słupem 2 schować do ziemi? Ile taka operacja mogłaby kosztować. Ewentualnie zmienić trasę linii napowietrznej, puszczając ją brzegiem działki. Ze słupem 2 domyślam się, że nic nie zrobię, podobnie jak z linią 2. Bardzo proszę Was o poradę, czy ta działka jest warta zakupu, czy to mina. Co o tym myślicie? Z góry WIELKIE dzięki. Pozdrawiam Fotki:http://img209.imageshack.us/img209/8507/a1sc6.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/5958/fotoo3xy8.jpghttp://img411.imageshack.us/img411/4968/a3nd7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 30.08.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 nie kupuj tej działki - lata stracisz na usunięcie kolizji z linia średnicową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 30.08.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Ja mam z okna "piękny" widok na słup linii 15kv -stoi w granicy mojej działki. W zasadzie w niczym mi nie przeszkadza. Zakład Energetyczny kazał tylko oddalić się od niego z budową domku na 5,5m od linii. Więc jeżeli taka odległość jest do zrobienia to buduj i tyle -nie baw się w przestawianie bo ci życia braknie. PS -dodam że ja moją działkę dostałam gratis od rodziców -nie wiem czy bym ją kupiła- ale głównie ze wzgl. na szerokość 14,5m a nie słup.PS -w przypadku budowy na tej działce trzeba poamiętać że pod słupem nie może pracować żaden dźwig, czy HDS czy pompa do betonu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.08.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 hmmmmm.... wyraźnie na zdjęciach widać jakieś pole uprawne... do uprawy ziemniaków czy żyta się nadaje jak najbardziej - kupuj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmud 30.08.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Na zdjęciach wyrażnie widać, że to linia średniego napięcia, w dodatku jest niezabezpieczona( po 1 izolatorze na linię) w związku z tym nikt nie pozwoli ci na takiej działce wybudować domu (właśnie sąsiedzi to przerabiają) według stanowiska ZE, nawet jeśli działka ma 500 metrów długości, a Ty budujesz dom 450 metrów od linii to i tak nie dostaniesz od nich prądu dopóki przebiegająca nad zabudowaną działką linia nie zostanie zabezpieczona.Więc odpuść sobie, jak nie masz układów w ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarasD 30.08.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Na zdjęciach wyrażnie widać, że to linia średniego napięcia, w dodatku jest niezabezpieczona( po 1 izolatorze na linię) w związku z tym nikt nie pozwoli ci na takiej działce wybudować domu (właśnie sąsiedzi to przerabiają) według stanowiska ZE, nawet jeśli działka ma 500 metrów długości, a Ty budujesz dom 450 metrów od linii to i tak nie dostaniesz od nich prądu dopóki przebiegająca nad zabudowaną działką linia nie zostanie zabezpieczona. Więc odpuść sobie, jak nie masz układów w ZE Inmud jakieś dziwactwa wypisujesz. Ja tam na zdjęciach widzę, że na słupie przelotowym linii 15 kV (słup 1) jest wg starych przepisów obostrzenie 1 stopnia (dla nowych linii wyglada ono nieco inaczej) Generalnie należy zachować odległość min. 5,5 m od skrajnego przewodu linii SN 15 kV, ale jeśli np balkon będzie od strony linii to powinno się zachować odległość 7m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmud 01.09.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Cóż, nasz ZE twierdzi, że nad terenami zabudowanymi linia SN musi mieć 2 stopień obostrzenia. Odległości o których piszesz, muszą być zapisane niezależnie od stopnia obostrzenia. Dla nas jest to duży problem bo sprawa wygląda tak, że sąsiedzi (rodzina) stawiają dom na długiej działce, w odległości 50 metrów od linii SN, Na działce stoi słup z obostrzeniami 2go stopnia. Słup stoi 5 metrów od granicy działki i niestety linia jest zabezpieczona tylko z jednej strony. Niestety dla ZE argument, że tylko na 5 metrach działki linia ma obostrzenia 1go stopnia nie jest żadnym argumentem i w warunkach przyłączenia napisali, że muszą zabezpieczyć w drugim stopniu zanim doprowadzą do domu prąd. Działka jest podobna do tej na zdjęciu, wcześniej było to pastwisko, a teraz stawiane są domy i niestety nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts