MARISANA 30.08.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Szukam na Forum dyskusji na ten temat, ale narazie nie znalazłam. Chciałam prosić o pomoc, bo mam ogromny problem.Wybudowałam dom z podpiwniczeniem. Piwnice znajdują się 1,5 metra w ziemi i 1.0 nad ziemią, wykonane są z bloczków betonowych. . Wykonana jest iziolacja pozioma w piwnicach. Położono płytki. Na ścianie mam pas pleśni. Na płytkach pojawiaja się duże krople rosy. Zaczęły pleśniec nowe drzwi wewnętrzne. Ściany piwni z zewnątrz do wysokości gruntu pomalowane sa czymś czarnym.Mam pytanie jak należy ocieplić te piwnice Zabrałam się do ich odkopywania Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 30.08.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 poczekaj na opinie fachowców ale wg. mnie to oczywiście styropian bo: raz, że wilgoś idzie od gruntu a dwa to występuje różnica temperatur przez co woda się skrapla. o wentylacji nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 30.08.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Jeśli ściany zewnętrzne były dokładnie pokryte lepikiem oczywiście na w miarę wyrównanej powierzchni to zapewne nie masz zrobionych izolacji poziomych nad ławą przed postawieniem ścian. Wilgoć ciągnie od dołu ściany. Jest pewna technika wtryskiwania izolacji ale jest bardzo kosztowna. Jeśli izolacja była poprawnie zrobiona pzostaje już tylko ocieplić zrobić drenarz i wentylować. Dziwne że występuję rosa !? na płytkach bo to już tragedia. Może masz zatkany otwór wentyalacyjny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARISANA 30.08.2007 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Bardzo dziekuję za odzew na mój problem. Dom został postawiony na niewielkiej górce.Teren obniżą się w stronę drogi. Obok domu od podwórka /około 5 m odległosci od domu/ znajduje sie stara studia, ale jest dosyć głęboko wykopana. Nie wydaje mi się, aby była źle zrobiona izolacja pozioma .W pomieszczeniach oprócz kotłowni nie ma faktycznie otworów wentylacyjnych. Nie ma tam żadnego komina. Jak je wiec teraz wykonać? następny problem- może ktoś pomoże swoją radą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 30.08.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 no cóż poczekałbym znów na odpowiedź ekspertów (jakoś słabo sie dziś starają ) bo dobrze działająca wentylacja to trochę złożony temat. ja proponuję najprościej jak sie da czyli wybić z każdego pomieszczenia otwór na zewnątrz fi 110. do tego kratka wentylacyjna i po sprawie. oczywiście możesz np. zastosować wentylator wyciągowy albo czasowy do wc (mam takowy w spiżarce). włączam światło i wentylator się uruchamia. po wyłączeniu światła działa jeszcze od 2 do 20 min. w zależności na ile go nastawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 30.08.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Przede wszystkim od razu w miarę mozliwości na stałe uchyl okna piwniczne (najpierw zamontuj moskitiere żeby Ci się robactwo nie zlazło). Spiesz się żeby wilgoć "wyszła" przed zimą (może wypożycz skraplacz). A co do pleśni jeśli jest "delikatna" i nie "zagłębiona" to wystarczy ją zmyć zwykłą wodą z mydłem (lub środkiem grzybobójczym). Miałem tak w garażu, dopóki paczki z płytkami były przycisniete do ściany i zaślepiłem otwór wentyalcyjny bo mi "wiało". Podczas drugiej zimy nie było już problemu.A jesli chodzi o wentylacje mechaniczną (zsynchronizowaną ze światłem) to w łazience zmieniłem ją po pierwszej zimie bo silikon przy brodziku mi spleśniał. Po zmianie na wentylację grawitacyjną silikon jest prawie nietknięty przez pleśń już 15 mieisięcy, a poprzednio po 5 był dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.08.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Szukam na Forum dyskusji na ten temat, ale narazie nie znalazłam. Chciałam prosić o pomoc, bo mam ogromny problem. Wybudowałam dom z podpiwniczeniem. Piwnice znajdują się 1,5 metra w ziemi i 1.0 nad ziemią, wykonane są z bloczków betonowych. . Wykonana jest iziolacja pozioma w piwnicach. Położono płytki. Na ścianie mam pas pleśni. Na płytkach pojawiaja się duże krople rosy. Zaczęły pleśniec nowe drzwi wewnętrzne. Ściany piwni z zewnątrz do wysokości gruntu pomalowane sa czymś czarnym.Mam pytanie jak należy ocieplić te piwnice Zabrałam się do ich odkopywania Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam ! Piszesz tylko o izolacji poziomej. Co z iozlacją pionową? Druga sprawa - jak wygląda wentylacja w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARISANA 30.08.2007 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Jak wcześniej pisałam piwnice są zbudowane z bloczka betonowego. A ściany domu z połówki maxa, w środku styropian i cały maks. Ocieplać ścian chyba już nie muszę, poza piwnicami. Prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mixer 30.08.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 JAk została wykonana izolacja pionowa?? JAkie środki zostały użyte?Pytanie czy izolacja została położona z należytą starannością. Problemów może być kilka (przyczyn), wilgoć technologiczna, wody gruntowe...JAk był wykop pod fundament to zalegała w nim woda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARISANA 30.08.2007 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 NIe było wody w czasie wykopów pod fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.08.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 NIe było wody w czasie wykopów pod fundamenty. Odpowiesz w końcu na zadane pytanie czy będziesz je ignorować? Jak jest wykonana izolacja pionowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 30.08.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Przyczyną jest wilgoć,która może pochodzić:- podciąganie kapilarne pionowe (brak przepon poziomych- brak izolacji pionowych- brak wentylacji- kondensacja na ścianach, mimo braku podciągania kapilarnego. Ustalić przyczynę (badanie wilgotnościomierzem), sprawdzić czy zawilgocenie jest nawierzchniowe (hipoteza w kierunku kondensacji), czy wgłębne w materiale. Metody zapobiegawcze - zrobić prawidłowe izolacje , ocieplic fundament styropianem XPS np. Styrodur- wykonać wentylacje- jeśli można , podpiąć rurę z piwnicy do istniejącej wentylacji grawitacyjnej. Jeśli niemożliwe , wykonac parę otworów na wylot wścianach piwnicznych; np otwory 5x fi 100 mm zrobić kratki- jak się nie da, często wentylować przez drzwi, ew. dostawić wentylator w drzwiach, nawet taki biurowy, aby wymusić ruch powietrza.- nieocieploną piwnicę wentylować wyłącznie w godzianch nocnych (niższa wilgotność powietrza, bo nizsza temperatura), unika się możliwości potencjalnego pogorszenia i tak kiepskiej sytuacji- ściany poodkażać podchlorynem sodu 7% (chlorowa "bielinka" do bielizny)- zastosować farby z dodatkową ilością konserwantów tzw farby sanitarne (slang) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 30.08.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 wykonac parę otworów na wylot wścianach piwnicznych; np otwory 5x fi 100 mm Wow! Dzięki,Sp5es, a jednak otwory nie takie zle ? 5 szt. i jakie duże ! Podoba mi się, naprawdę. Całą magiczną resztę można by już odpuścić, wentylacja najważniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.08.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 wykonac parę otworów na wylot wścianach piwnicznych; np otwory 5x fi 100 mm Wow! Dzięki,Sp5es, a jednak otwory nie takie zle ? 5 szt. i jakie duże ! Podoba mi się, naprawdę. Całą magiczną resztę można by już odpuścić, wentylacja najważniejsza. Hes przelatywałeś obok gwiazdy smierci i postanowiłes na chwilę wpaść? Czy metoda samoobrony wyjmowanie z kontekstu jest w Twoim miejscu zamieszkania obowiązkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARISANA 30.08.2007 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Dzięki za cenne uwagi. Najpierw zrobię otwoty wentylacyjne. Chciałam jeszcze dodać, żę ściany piwnic były smarowane z zewnątrz po wybudowaniu dysperbitem. Czy można teraz przykleić styropian i dać na to folię kubełkową , bo może faktycznie te otwiory wentylacyjne dużo pomogą, a ponadto zbliża się sezon grzewczy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 31.08.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 wykonac parę otworów na wylot wścianach piwnicznych; np otwory 5x fi 100 mm Wow! Dzięki,Sp5es, a jednak otwory nie takie zle ? 5 szt. i jakie duże ! Podoba mi się, naprawdę. Całą magiczną resztę można by już odpuścić, wentylacja najważniejsza. Hes przelatywałeś obok gwiazdy smierci i postanowiłes na chwilę wpaść? Czy metoda samoobrony wyjmowanie z kontekstu jest w Twoim miejscu zamieszkania obowiązkowa? Rada dla innych: uważajcie, co i KOGO cytujecie. Nie wyrywajcie z kontekstu. I nie pomoże nawet, jak napiszecie, że Wam się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.08.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 ... Czy można teraz przykleić styropian i dać na to folię kubełkową ... w jakim celu ? wentylacja /nawiew i wywiew/ powinna pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 31.08.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Dzięki za cenne uwagi. Najpierw zrobię otwoty wentylacyjne. Chciałam jeszcze dodać, żę ściany piwnic były smarowane z zewnątrz po wybudowaniu dysperbitem. Czy można teraz przykleić styropian i dać na to folię kubełkową , bo może faktycznie te otwiory wentylacyjne dużo pomogą, a ponadto zbliża się sezon grzewczy ?? Można przykleić styropian (styrohart itp.) klejąc go właśnie na plackach dysperbitu i obłożyć f.kubełkową( o ile nie jest zabrudzony ziemią, była na tym folia?). Ale najpierw sprawdź czy ta izolacja jest jeszcze coś warta tzn czy izolowanie poprzedzone było odpowiednim zagruntowaniem powierzchni bloczków(najczęstszy błąd to smarowanie od razu gęstym, a później można palcami ściagać płaty dysperbitu). Sprawdź też czy nie pouszkadzaliście powłoki przy odkopywaniu i czy nie odchodzi od bloczków. Jeśli robił to ktoś "obcy" i nie dopilnowałaś ekipy która to izolowała to masz prawie pewne, że izolacja jest zrobiona niedbale . Takie sa polskie realia majstry mówią: byleby pomalowac i tak idzie na to ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARISANA 31.08.2007 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Właśnie ten dysperbit, po odkopaniu od ziemi / bo folii nie było/ jest odpadający Trzeba by chyba jeszcze raz go przesmarować >\? Mam pytanko do Sp5es- czy w jednym pomieszczeniu piwnicy 30 m 2 wystarrczy jeden otwór wentylacyjny fi 100 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 31.08.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Jeśli występuje ten problem to należałoby oczyścić całe ściany zewnętrzne bo nie ma sensu na odpadajacy dysperbit dawac następny, bo to po prostu bezsens. Trzeba to zrobić naprawdę super, bo przez każdy niezasmarowany por w ścianie przez lata będzie wkradała się wilgoć. U mnie były warstwy: 1 rozcieńczony dysperbit + 2 razy solidnie zasmarowany + 1 końcowa super gruba( na koniec chodziłem wieczorem z lampą i wyłapywałem białe punkciki niedoróbek ). Miałem ułatwione zadanie bo mam piwnicę z żelbetową laną (szalunki Acrow) i ściany nie licząc łączeń Acrow były w miarę gładkie po wiborwaniu. Ty budując z bloczków gdzie i tak wszędzie między fugi dysperbit nie złapie może powinnaś to najpierw w miare możliwosci pomalować, dać styropian, zatynkować od zewnątrz, dać papę i folie kubełkową. Ja bym chyba tak zrobił. Problemu Ci nie zazdroszczę, bo najgorzej jest poprawiać.Dodatkowo w twojej technologii ocieplenie styropianem piwnic chyba spowoduje fakt powstania odwrotnego cokołu wokół domu któy będzie wychodził poza obrys ścian parteru tzn potrzebne będzie chyba okucie blacharskie?! mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts