pawel560 30.08.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Witam wszystkich Chciałbym poddać dyskusji materiał budowlany jaki pojawił się na naszym rynku bardzo niedawno, o którym nie wiele wiadomo, wykonany z materiału który każdy z nas zna. Czego można się spodziewać po jego zastosowaniu? jakich zalet a jakich wad oczekiwać? Jest to Bloczek betonowy wypełniony styropianem.Wymiary to 300 x 150 x 600 ścianę zewnętrzną stawia się z 2 warstw na cienka spoinę. Czyli osiąga grubość 30 cm (2x150mm) Grubość powłoki zewnętrznej bloczka to 1cm betonu, wypełnienie styropianem stanowi resztę, czyli biorąc pod uwagę przekrój ściany mamy 4cm betonu i 26cm styropianu. Jak będą zachowywać się takie ściany ? Może jest ktoś kto buduje już z tego materiału? Bo przypuszczam że nie znajdę nikogo kto już mieszka w domu z tych bloczków z powodu niedawnego pojawienia sie materiału na naszym rynku. więcej szczegółów można znaleźć na stronie http://www.termoblok.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakowiaczek 30.08.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Wytrzymałość na ściskanie tylko 6Mpa!!! Bardzo mało. Raczej bym z tego nie budował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel560 30.08.2007 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Gdy dzwoniłem do sprzedawcy zapewniał że można z tego postawić nawet 4 kondygnacje... A beton sam w sobie mnie przekonuje bo jest stosowany do najbardziej wymagających konstrukcji jak choćby fundamenty czy wieżowce i mosty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakowiaczek 30.08.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Gdy dzwoniłem do sprzedawcy zapewniał że można z tego postawić nawet 4 kondygnacje... A beton sam w sobie mnie przekonuje bo jest stosowany do najbardziej wymagających konstrukcji jak choćby fundamenty czy wieżowce i mosty... Tak ale zbrojony. Na stronie, którą podałeś jest jasno napisane 6Mpa. Myślę, że każdy rozsądny architekt nie zaakceptuje tego materiału do projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.08.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Wytrzymałość na ściskanie tylko 6Mpa!!! Bardzo mało. Raczej bym z tego nie budował. Gdy dzwoniłem do sprzedawcy zapewniał że można z tego postawić nawet 4 kondygnacje... A beton sam w sobie mnie przekonuje bo jest stosowany do najbardziej wymagających konstrukcji jak choćby fundamenty czy wieżowce i mosty... Tak ale zbrojony. Na stronie, którą podałeś jest jasno napisane 6Mpa. Myślę, że każdy rozsądny architekt nie zaakceptuje tego materiału do projektu. Leża na ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakowiaczek 30.08.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Nie rozumiem komentarza. Mi architekt przy projektowaniu powiedział, ż minimum 10 Mpa, a najlepiej 15. Dodatkowo zaznaczył, że jeśli klasa będzie niższa to nie zgodzi się na nadzór jako kierownik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 30.08.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Zobacz przykładowe dane bloczków z betonu komórkowego: http://www.xella.pl/html/pol/pl/ytong_elementy_drobnowymiarowe.php 6MPa to tam ma tylko kilka rodzajów bloczków. Reszta gruubo mniej a jakoś ludzie z BK budują masowo poczytaj też: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1972523 Tam masz wytłumaczone ile to jest 6 MPa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakowiaczek 30.08.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 To czemu producenci szczycą się klasą 15 Mpa? Szczerze powiedziawszy to uważam, że architekt działa na moją korzyść nakazując materiał o lepszych parametrach. Ja tylko wypowiedziałem swoją opinię. Po to jest forum, a nie po to aby kogoś wyśmiewać. Może Geno jest" najlepszym doradcą na forum", ale nie powinien tak robić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.08.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 To czemu producenci szczycą się klasą 15 Mpa? Szczerze powiedziawszy to uważam, że architekt działa na moją korzyść nakazując materiał o lepszych parametrach. Ja tylko wypowiedziałem swoją opinię. Po to jest forum, a nie po to aby kogoś wyśmiewać. Może Geno jest" najlepszym doradcą na forum", ale nie powinien tak robić! Powinien , nie powinien - mam taką zasadę,że nie wypowiadam się autorytatywnie w tematach w których nie mam wiedzy i takich ludzi szanuję, plotkarzy i bajkopisarzy mniej. Polecam wrócić do podtsawówki i sprawdzic ile to jest. 1MPa Zerknąć tu: http://www.xella.pl/html/pol/pl/ytong_elementy_drobnowymiarowe.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 30.08.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 15 mpa ? bunkier jak dla Hitlera masz budować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakowiaczek 30.08.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 W każdym bądź razie już mam klepnięte pustaki ceramiczne poryzowane pióro+wpust w klasie 15 Mpa 498/250/238 po 60,80 za metr. Myślę, że każdy inny wynalazek nie będie wiele tańszy, a tu przynajmniej wiem, że będę mieszkał w bunkrze dla Hitlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 30.08.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 W każdym bądź razie już mam klepnięte pustaki ceramiczne poryzowane pióro+wpust w klasie 15 Mpa 498/250/238 po 60,80 za metr. Myślę, że każdy inny wynalazek nie będie wiele tańszy, a tu przynajmniej wiem, że będę mieszkał w bunkrze dla Hitlera. Nikt nie mówi, że budująć 15-stki robisz źle. Chodzi u o wypowiedź architekta: ... Mi architekt przy projektowaniu powiedział, ż minimum 10 Mpa, a najlepiej 15. Dodatkowo zaznaczył, że jeśli klasa będzie niższa to nie zgodzi się na nadzór jako kierownik budowy Bardzo wiele domów zostało zbudowanych z materiału o klasi mniejszej niż 10 (!) i jest to zgodne ze sztuka budowlaną. A on narzuca swoje rozwiązanie niedpouszczając innych - również poprawnych , twierdząc, że są złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.08.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Ja bym odpowiedział architektowi,że "narkotyki są be" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.08.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 W każdym bądź razie już mam klepnięte pustaki ceramiczne poryzowane pióro+wpust w klasie 15 Mpa 498/250/238 po 60,80 za metr. Myślę, że każdy inny wynalazek nie będie wiele tańszy, a tu przynajmniej wiem, że będę mieszkał w bunkrze dla Hitlera. Mam nadzieję,że zdajesz sobie sprawę ,że tymi 15 MPa to żonglują PRowcy. http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/WBArticle/ArticleStandard05&cid=1083571244663&sl=wb_pl_home_pl&lpi=1077526674111 Polecam poczytac i nie tworzyć potem bzdur na forum rodem z Onet'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakowiaczek 30.08.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 W każdym bądź razie już mam klepnięte pustaki ceramiczne poryzowane pióro+wpust w klasie 15 Mpa 498/250/238 po 60,80 za metr. Myślę, że każdy inny wynalazek nie będie wiele tańszy, a tu przynajmniej wiem, że będę mieszkał w bunkrze dla Hitlera. Mam nadzieję,że zdajesz sobie sprawę ,że tymi 15 MPa to żonglują PRowcy. http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/WBArticle/ArticleStandard05&cid=1083571244663&sl=wb_pl_home_pl&lpi=1077526674111 Polecam poczytac i nie tworzyć potem bzdur na forum rodem z Onet'u. Dla uściślenia poprawiam 15 N/mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.08.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 W każdym bądź razie już mam klepnięte pustaki ceramiczne poryzowane pióro+wpust w klasie 15 Mpa 498/250/238 po 60,80 za metr. Myślę, że każdy inny wynalazek nie będie wiele tańszy, a tu przynajmniej wiem, że będę mieszkał w bunkrze dla Hitlera. Mam nadzieję,że zdajesz sobie sprawę ,że tymi 15 MPa to żonglują PRowcy. http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/WBArticle/ArticleStandard05&cid=1083571244663&sl=wb_pl_home_pl&lpi=1077526674111 Polecam poczytac i nie tworzyć potem bzdur na forum rodem z Onet'u. Dla uściślenia poprawiam 15 N/mm2 Co to ma do rzeczy? Przeczytałeś informacje z linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakowiaczek 30.08.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Informacje z linka też są niewiele warte. Jak można twierdzić, że dana wytrzymałość pozwala na wsnoszenie ścian do 7 kondygnacji?. Przecież to nie od wytrzymałości tylko zależy, ale też od rozstawienia ścian nośnych. Dopiero architekt-konstruktor może określić po dokonaniu obliczeń ile kondygnacji można postawić. Ciekawe czy i to co teraz napisałem wyda Ci się śmieszne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.08.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Informacje z linka też są niewiele warte. Jak można twierdzić, że dana wytrzymałość pozwala na wsnoszenie ścian do 7 kondygnacji?. Przecież to nie od wytrzymałości tylko zależy, ale też od rozstawienia ścian nośnych. Dopiero architekt-konstruktor może określić po dokonaniu obliczeń ile kondygnacji można postawić. Ciekawe czy i to co teraz napisałem wyda Ci się śmieszne? Nawet bardzo śmieszne , zważywszy,że język polski jest dla Ciebie tajemnicą. Producent piszę, cytuję: "Bardzo duża wytrzymałość pustaków Porotherm umożliwia wznoszenie budynków nawet do 7 kondygnacji" Nawet - oznacza,że w maksymalnie optymalnych warunkach. Nigdzie nie jest napisane,że można ot tak sobie stawiać 7 kondygnacji. Najważniejsze jednak sprawy opisują tabelki, w szczególności wytrzymałość charakterystyczna i obliczeniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 30.08.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Wytrzymałość na ściskanie tylko 6Mpa!!! Bardzo mało. Raczej bym z tego nie budował. Czyli 600 ton/m2 faktycznie bardzo mało Suporeks ma 3-4 Mpa.Mnie raczej zastanawia cienka ścianka takiego bloczka (ta betonowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 30.08.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 W każdym bądź razie już mam klepnięte pustaki ceramiczne poryzowane pióro+wpust w klasie 15 Mpa 498/250/238 po 60,80 za metr. Myślę, że każdy inny wynalazek nie będie wiele tańszy, a tu przynajmniej wiem, że będę mieszkał w bunkrze dla Hitlera. Bunkier ma to do siebie że można walić w niego czym popadnie i nic. A jak się zachowa ceramika poryzowana po walnięciu młotkiem? Sprawdź sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts